[ annonse ]
1. mai 2018

Frist for leveattest: 29. mai

Skrevet av 
[ annonse ]

Årets leveattest skal leveres inn av alle nordmenn over 30 år bosatt i Thailand. Som vanlig må det benyttes brevpost. Skatteetaten har ikke prioritert å ta i bruk elektronisk innlevering, slik man kan i Sverige og Danmark.

 

Skjemaene ble sendt ut i april måned. De kan også lastes ned elektronisk, for folk som er brukere av elektroniske postkasser hos norske myndigheter.

De som må levere inn er mottakere av alders- og gjenlevendepensjon fra folketrygden, AFP, krigspensjon og statspensjon, ifølge opplysninger som NAV utgir via sine websider.

I år er det folk som er bosatt i land utenfor EØS-området samt Hellas, Kypros og Ungarn som må levere inn slik attest for å unngå at pensjonen stopper opp. De siste årene har det vært 55 eller 60 års aldersgrense for leveattest, men dette er altså endret i år. Vi spurte kommunikasjonsrådgiver Magnus Wright Jacobsen i NAV om årsaken til dette:

 

Kapasitetshensyn

– NAV ønsker å kontrollere alle mottakere av pensjon og uføretrygd i utlandet hvert år. Av kapasitetshensyn har vi imidlertid måtte begrense omfanget en del. Vi sender for eksempel ikke ut til land der vi har god kontakt med trygdemyndighetene, som fortrinnsvis er EØS-land. Hvilke land, ytelser og aldersgrupper som omfattes av leveattestkontrollen varierer noe fra år til år.

[ annonser ]

Når det gjelder 30-årsgrensen opplyser han:

– Hvis man enkelte år ikke sender ut til land med mange mottakere vil det frigjøre kapasitet i NAV, slik at man da kan legge til grupper som ikke har vært kontrollert på lengre tid, for eksempel mottakere som er yngre enn 55-60 år. Dette er bakgrunnen for at aldersgrensen i år ble satt til 30 år.

 

Ikke elektronisk

Vi spurte om hvordan aldersgrensen har vært tidligere, og fikk opplyst at i årene 2001–2007 var det ingen aldersgrense, slik at alle mottakere i de utvalgte landene måtte sende inn leveattest.

NAV opplyser på sine websider at de foreløpig ikke har hatt mulighet til å prioritere utvikling av en elektronisk innsendingsløsning. Sverige og Danmark har hatt dette i flere år. Wright Jacobsen sier:

– Vi er kjent med den elektroniske løsningen som Sverige og Danmark har. NAV ser også på muligheten for å digitalisere prosessen rundt leveattester.

 

5-6 måneder til stopp

– Er dere oppmerksomme på at postgangen i Thailand er veldig upålitelig, og i så fall, gjør dere noen undersøkelser om personer, f.eks. sjekker deres facebooksider eller ringer til pårørende, før dere eventuelt stopper utbetaling?

– NAV utbetaler uføretrygd og pensjon til ca. 150 land, og hvert år er det rundt 125 land som er med i leveattestkontrollen. En stor andel av de landene vi sender leveattester til har ustabil postgang. Dette er grunnen til at vi har romslige frister, samt påminnelsesbrev med utsatt frist til de som ikke har sendt inn leveattest innen den opprinnelige fristen. Fra vi sender ut leveattest til vi eventuelt foretar midlertidig stans av en ytelse, går det 5-6 måneder.

 

Prioritert post i år

Årets postforsendelse går etter en ny modell:

– I år blir leveattestene sendt med prioritert post til utlandet, og vil derfor forhåpentligvis komme raskere frem, også til Thailand. Alle digitale brukere vil  få beskjed på sms og/eller mail samme dag som brevene blir produsert. De vil da kunne lese brevet på Mitt NAV og skrive ut leveattesten derfra.

 

Sjekke om folk lever?

Når det gjelder å finne ut om hvorvidt folk er i live eller ei, som svar på vårt spørsmål, sier Wright Jacobsen:

– Når NAV vurderer om en ytelse skal stanses midlertidig, søkes det hverken på Facebook eller andre sosiale medier. Pårørende kontaktes heller ikke, både fordi NAV sjelden vet hvem de pårørende er, dette på grunn av taushetsplikten. Det gjøres imidlertid en sjekk i systemet på om vedkommende selv har tatt kontakt med NAV i løpet av de siste månedene. Dersom det finnes indikasjoner på at vedkommende høyst sannsynlig lever, vil man vanligvis ikke stanse utbetalingen.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2018 – 1. mai 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)