[ annonse ]
Juridisk seniorrådgiver Susanne Lie i Datatilsynet svarer på spørsmål om leveattesten. Juridisk seniorrådgiver Susanne Lie i Datatilsynet svarer på spørsmål om leveattesten. Foto: Datatilsynet
7. april 2022

Datatilsynet: Ingen har klaget på leveattest via posten

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn i Thailand klager ofte på å måtte levere leveattesten via posten, men Datatilsynet kan ikke se å ha mottatt noen formell klage. Med en gang det skjer, er de pliktet til å behandle den.

 

Etter at vi skrev om leveattesten 31. mars har vi hørt fra lesere som forteller at de sender inn to identiske versjoner av leveattesten, for å øke sannsynligheten for at i hvert fall en av dem kommer frem.

 

LES: Folk over 65 må levere leveattest – fortsatt via posten (31. mars 2022)

 

Innsendelse må gjøres via posten, og kun ordinær postgang. NAV opplyser at de ikke kan ta imot leveattesten via budtjeneste eller rekommandert post.

 

Vi kontaktet juridisk seniorrådgiver Susanne Lie i Datatilsynet, og spurte:

[ annonser ]

 

– Har dere noen gang behandlet saker om leveattest pr post, f.eks. om det er tilstrekkelig sikkerhet for personopplysninger?

– Vi har ingen uttømmende oversikt over saker mot NAV som vi har behandlet gjennom årene. Gjennom søk i vårt saksbehandlingssystem, kan vi imidlertid ikke finne noen klagesaker som gjelder leveattest.

 

– Det står i instruksen til Datatilsynet at dere skal «behandle klager fra allmennheten som gjelder registrering og bruk av personopplysninger i privat næringsvirksomhet, foreninger, offentlige organer med mer». Hva skal til for at dere tar opp saken om leveattester? Kun at en mottaker av leveattest sender inn en klage til dere?

– Datatilsynet kan ta saker til behandling av eget tiltak, men det vanlige er at saker kommer inn som avviksmeldinger fra virksomheter eller klager fra registrerte. Dersom en registrert klager til oss, plikter vi å behandle klagen i den utstrekning det er hensiktsmessig, jf. personvernforordningen artikkel 57 nr. 1 bokstav f.

 

– NAV opplyser at man ikke skal bruke budfirmaer eller rekommandert brev når man sender inn leveattesten. Er ikke det i praksis å be om at leveattesten sendes på den mest usikre postmåten, og er dette noe dere har diskutert i Datatilsynet?

– Heller ikke utsending av personopplysninger til utlandet per post er noe som ser ut til å ha vært et tema hos Datatilsynet.

 

Susanne Lie opplyser at det generelt er slik at den ansvarlige virksomheten – i dette tilfellet NAV – skal ha vurdert eventuelle risikoer for personvernet i forkant av at en ny behandling av personopplysninger igangsettes, f.eks. før iverksettelse av en ordning med ut-/innsending av leveattest.

 

Hun sier at NAV derfor vil være nærmest til å svare for hvilke vurderinger som er gjort knyttet til leveattest.

 

– Men er det ikke mye større sjanse for at personopplysninger kommer på avveie med ordinær postgang mellom Thailand og Norge enn via e-post?

– Datatilsynet anbefaler ikke at man sender personopplysninger på usikret e-post. Offentlige virksomheter bør i tilfelle benytte en sikker løsning for elektronisk kommunikasjon.

 

– Det står i instruksen til Datatilsynet at dere skal «gi råd om personvern og datasikring». NAV har da tydeligvis ikke spurt dere om råd mht. leveattest? Men kan dere velge gi dem råd likevel?

– Det er ingen plikt for behandlingsansvarlige til å søke råd hos Datatilsynet. Det gjelder kun dersom vilkårene for forhåndsdrøftelse etter personvernforordningen artikkel 36 er oppfylt. Vilkårene er relativt strenge.

 

De som ikke er registrert i det nasjonale Kontakt- og reservasjonsregisteret i Norge vil motta leveattesten i posten. De som er registrert vil motta den via Ditt NAV. Leveattesten kan uansett lastes ned her.

(© Thailands Tidende. 7. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)