[ annonse ]
Avdelingsdirektør i NAV Familie og pensjon Ingrid Prøsch svarer. Avdelingsdirektør i NAV Familie og pensjon Ingrid Prøsch svarer. Foto: LinkedIn
21. juli 2022

– NAV har godkjent leveattest med budpost

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er fortsatt tid til å levere leveattest, men det begynner å haste. NAV sier nå at de faktisk har mottatt leveattester via budpost, som mange har etterlyst som et alternativ.

 

Leveattesten skal i år leveres inn av norske pensjonister over 65 år som bor i de fleste land utenfor EU/EØS-området – og noen innenfor (detaljer her). Thailand er et av landene på listen hvor nordmenn må sende inn leveattest. Fristen var 5. juni.

 

Så har vi dokumentert tidligere at det er lov å levere for sent. Det er først fra august eller september at man risikerer at pensjonsutbetalingen stopper opp.

 

Vi har skrevet mye om angsten norske pensjonister i Thailand har for at forsendelsen ikke skal nå frem til NAV. Ifølge NAV skal nemlig attesten sendes med vanlig brevpost.

 

Andre nordiske land har hatt mulighet for digital innlevering av leveattest i mange år allerede, slik vi har rapportert tidligere.

[ annonser ]

 

Vi kjenner til at NAV jobber med en digital løsning for leveattest, men tidsrammen er ikke kjent.

 

Folk som har registrert seg i det nasjonale Kontakt- og reservasjonsregisteret i Norge skal få varsel før pensjonsutbetalingene stopper opp. Problemet er de som ikke er registrert, og det utgjør faktisk hele 60 prosent av norske pensjonister, ifølge vår artikkel fra april i år:

 

LES: 60 prosent mottar leveattest via brevpost (14. april 2022)

 

Vi tok kontakt med NAV og spurte avdelingsdirektør i NAV Familie og pensjon Ingrid Prøsch:

 

– Hva er grunnen til at NAV ikke aksepterer å motta leveattest via budfirma eller rekommandert post?

– Både rekommanderte sendinger og budpost krever personlig mottaker. NAV kan ikke basere seg på at enkeltpersoner er tilgjengelige for å motta/hente slike sendinger. Vi har et profesjonelt postmottak med mange ansatte, der det varierer hvem som er på vakt.

 

– Men DHL og andre firmaer åpner for ulike løsninger når det gjelder mottak av pakker. Har NAV i det hele tatt vurdert slike løsninger?

– NAV har godtatt leveranser med budpost som leveres i vår resepsjon, men det er risiko forbundet med en slik leveransemetode ettersom enkelte budfirmaer kun leverer til navngitte personer.

 

Hun fortsetter:

– Vanlig postforsendelse er anbefalt fordi leveattestene da ankommer vår postadresse. Det tar flere måneder før det er aktuelt å stanse pensjonen dersom posten går tregt. Skulle det vise seg at en attest ikke har kommet frem til oss, eller har blitt forsinket i posten, tar vi alltid kontakt med dem det gjelder.

 

Det hun sikter til her, er de som er registrert i det nasjonale Kontakt- og reservasjonsregisteret, men som tidligere skrevet er dette altså kun ca. 40 prosent av alle som må levere leveattest. 

 

I praksis betyr dette at hvis du er engstelig for postforsendelsen kan du forsøke et budfirma, men sjekke hvordan de håndterer leveranser til en etat som NAV.

 

Flere av våre lesere har påpekt at man kan spore en forsendelse med et budfirma, og får vite hvis brevet ikke ble mottatt av NAV. I motsetning til ordinær brevpost. 

 

Vi tok også opp et forhold vi ble tipset om av en leser når det gjelder forholdsmessighetsprinsippet i EU/EØS-retten. Dette prinsippet har til formål å sikre at de beslutninger som treffes er forholdsmessige i forhold til de mål som ønskes oppnådd. Det må med andre ord være en passende balanse mellom mål og virkemiddel. Vi spurte:

 

– Bryter dette med proporsjonalitetsprinsippet i EØS-regelverket? Hvis ikke, hva er begrunnelsen for at denne handlemåten fra NAV er akseptabel?

– Proporsjonalitetsvurderingen i EØS-regelverket er ikke relevant for Thailand.

 

– Du svarer at "EØS-regelverket er ikke relevant for Thailand". Men nordmenn som bor i Thailand er jo fortsatt norske statsborgere, og er vel da omfattet av EØS-reglene for ting som proporsjonlaitetsprinsippet, stemmer ikke det?

– EØS-regler ikke er relevant i Thailand, gjentar hun.

 

(© Thailands Tidende. 21. juli 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)