[ annonse ]
Kurt Svendheim viser frem modellen av Phuket Water World. Kurt Svendheim viser frem modellen av Phuket Water World. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2018

Storsatsing innen hotell

Skrevet av 
[ annonse ]

Kurt Svendheim har opplevd en enorm vekst siden han kom til Pattaya for ni år siden. Nå fokuserer New Nordic mer på hoteller og mindre på condo. Den mye omtalte leiegarantien på ti prosent gis ikke lenger på nye prosjekter. Svendheim bor nå i Hong Kong og har prosjekter i hele fem land i regionen. I Pattaya, hvor det hele startet, lanseres det ikke flere prosjekter.

 

– Det blir mye reising.

– Ja, i fjor hadde jeg 300 reisedøgn, forteller Svendheim (50).

Reisevirksomheten er en av grunnene til at han liker Hong Kong, det er kort veg til flyplassen og enkelt med forbindelse til de fleste land i regionen. I Pattaya er det to timer til flyplassen, og det tar tid når han besøker byen et par ganger i måneden. Hovedkontoret til New Nordic i Thailand ligger nå ikke lenger i Pattaya men i Bangkok.

– Vi har valgt et lett gjenkjennelig sted, i krysset Asoke/Sukhumvit.

 

Kjøper ikke mer i Pattaya

Det er nå to år siden New Nordic sluttet å kjøpe land i Pattaya. Alle leiligheter er solgt, ifølge Svendheim. Det inkluderer to «slott» med tilsammen ca. 65 rom som nå er under bygging. Det bygges også et hotell som skal ha 160 rom, men etter det er byggeaktiviteten over.

[ annonser ]

– Da vi kom til Pattaya var det andre tider, og flere europeere. Nå er det mye kinesere.

I 2015 uttalte han til Thailands Tidende: – Jeg har kjøpt meg flott hus og flott bil, og ønsker å bli boende og jobbende i Thailand i svært mange år fortsatt. Hadde jeg hatt planer om å forlate Thailand ville jeg ikke investert så mye privat her også.

– Du har jo en svær privatbolig i Pattaya, hvor du har bygget et slott. Skal du beholde det?

– Ja, det beholder jeg. Jeg kommer alltid til å ha en spesiell tilknytning til Thailand og bor der 3–4 dager i måneden. 

 

Slutt på 10%-garanti

New Nordic startet med bygging av condoer, men har gått mer og mer over til bygging av hoteller. Derfor er også leiegarantien, som har vært mye omtalt tidligere, mindre viktig nå.

New Nordic hadde ti prosent leiegaranti, som vil si at investorer får igjen ti prosent av den investerte summen hvert år. Dette er høyere enn man ser ellers i denne bransjen. Årsaken til at det gikk var ifølge Svendheims uttalelser i Thailands Tidende i januar 2015 at de eier mange leiligheter selv, og at de har ekstra tilbud til ferierende som bidrar til inntektene. Svendheim sier imidlertid at det er slutt på leiegaranti på ti prosent nå.

– Vi ligger nå mellom sju og ni prosent. Men vi har en filosofi om at vi selger kun en tredel av prosjekter med slik garanti. En tredel selges til sluttbruker, mens en tredel beholder vi selv, for eksempel land til restauranter og butikker.

På Filippinene har de ingen garanti, opplyser gründeren.

Av nye områder man ser på er fire land i Afrika:

– Dette er i tråd med vår strategi om å alltid være først på nye kommende steder.

 

Kjøpte tomt av Ture Jensen

– Vi har lagt merke til at du har handlet land fra Sten Ture Jensen i Phuket.

– Ja, via en nordmann fikk jeg vite at Sten Ture hadde en tomt til salgs. Jeg tok det opp i firmaet New Nordic, og vi bestemte oss for å kjøpe tomta. 

Svendheim påpeker at det ikke er han personlig som bestemmer eller kjøper, men at det er firmaet.

Tomta i Phuket ligger på Bangtao Beach like ved Villa Laguna, som er en populært resort for skandinaver. Planen er å bygge hotell med 400 rom.

New Nordic har også kjøpt en lease på et hotell i Patong Beach – Ratana Suites. Svendheim sier at hovedfilosofien imidlertid er å være på roligere steder som Bangtao, ikke i Patong Beach.

 

Vulkanutbrudd på Bali

– New Nordic Bali Water World skulle lanseres i første halvdel av 2017, skrev vi i en artikkel. Hvordan går dette prosjektet?

– Vi fikk byggetillatelsen i begynnelsen av mars måned, opplyser Svendheim. Han sier at 35 prosent av prosjektet er solgt. Det ble en fullstendig stopp i salget i 3–4 måneder etter at en vulkan på Bali begynte å bli aktiv.

– På Bali bygger vi i balistil, sier gründeren, som påpeker at de tilpasser seg lokale forhold. Den oransje fargen som kjennetegn finnes kun i logoer etc. i visse land, ikke på hele bygninger, som i noen av byggene i Pattaya.

Svendheim har reist til Bali i tre år nå i forbindelse med satsingen der, og innrømmer at det er et av stedene han liker seg aller best. Det er Sanur de har satset på der, et av de stillere stedene.

 

Aldri langt fra stranden

– Våre prosjekter ligger aldri mer enn 500 meter fra stranden, og vi har aldri en større trafikkert veg mellom oss og havet, sier han.

Andre steder de satser er Clark på Filippinene, Phu Quoc i Vietnam og Sihanoukville i Kambodsja, hvor Svendheim sier at de har solgt 50 prosent nå.

I Thailand satser de nå også på Lamai Beach på Koh Samui, og i Chumphon, hvor det bygges på en rolig strand langt fra andre turiststeder. Der bygges det i fransk kolonistil, og det er franskmenn som styrer prosjektet.

 

Samboer i åtte år

Kurt Svendheim flyttet sommeren 2009 til Pattaya. Han har vært sammen med thailandske Pew i åtte år, og man ser sporene av det på Pratamnak Hill, hvor et flersifret antall virksomheter har Pew i navnet.

– Hun er med på omtrent halvparten av reisene min. Men hun trenger også tid til å administrere sine virksomheter, sier Svendheim.

Svendheim har tre barn, Pew har ett, og de har bestemt at det holder med det.

– Med all din reisevirksomhet, hvor liker du deg best?

– Jeg liker meg best i Bangkok.

 

Fem merkevarer

I disse dager deles New Nordic-konsernet opp i fem merkevarer; Kiwano Travel, Auran Group, New Nordic Group, Oroma Developments og Alani Hospitality. Svendheim forteller:

– Auran Group er et USA-registrert selskap som tilbyr unike investeringsmuligheter over hele Sørøst-Asia. Kiwano Travel er et nytt reisebyrå med kontorer både i Norge og Thailand, som tilbyr miljøvennlige og etiske reiser. Oroma Developments er vår «project management and development» avdeling, der tredjeparter nå også vil kunne dra nytten av våre ingeniører, arkitekter og designeres erfaring og kunnskap. Alani består nå av resort og en rekke restaurantkonsepter i Samui, Phuket og Pattaya.

Han legger til at de i begynnelsen av mai annonserte at hotellet som nå bygges på Pratamnak Hill vil bli driftet av Best Western.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2018 – 1. juni 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)