[ annonse ]
Reporter og humorist Yan Friis sammenligner Pattaya og Oslo. Reporter og humorist Yan Friis sammenligner Pattaya og Oslo. Foto: Helge Heyerdahl
15. februar 2019

Kampanjen mot Pattaya: – Skiforbundet er helt på jordet!

Skrevet av 
[ annonse ]

Et tilnærmet enstemmig norsk hylekor har erklært at det ikke er bra at det arrangeres skikongress i Pattaya, grunnet byens rykte. Journalist og humorist Yan Friis er uenig, og lar Norge og skiforbundet få gjennomgå i sin kritikk.

 

Politikere og kommentatorer har vært på banen i norske medier de siste dagene. Alle ytringene så langt går ut på at det ikke er bra at det skal arrangeres en skikongress i Pattaya.

 

Yan Friis (66) er kjent bl.a. fra radioprogrammet Herreavdelingen på NRK P1, og en karriere i blader som Det Nye og Vi Menn. Han tilbringer mye tid i Thailand og har hus i Pattaya. Han sier:

– Jeg synes skiforbundets reaksjon er helt på jordet. Det forteller også hvor skadelig denne myten om Pattaya er for byen. Pressen er jo ikke veldig hjelpsom da de fleste tabloidjournalistene bare er ute etter å finne opp kruttet igjen og igjen ved å avsløre gågata.

 

Norges Skiforbund ville altså ikke at FIS-kongressen i 2020 skulle arrangeres i Pattaya. De foreslo at avstemningen skulle tas på nytt, men FIS hørte ikke på protestene, så Pattaya blir åstedet. Forbundets president Erik Røste la frem forslaget under et styremøte i Åre 13. februar, men ble stemt ned av FIS Council.

 

[ annonser ]

MYE PUBLISITET: Mange norske aviser har skrevet om Røste og Pattaya de siste dagene. (Faksimile: VG)

 

Skipresident Røste skrev i en pressemelding 13. februar:

– Selv om jeg normalt ikke er tilhenger av omkamper, synes jeg dette var en så feil avgjørelse, først og fremst på grunn av det tvilsomme renommé knyttet til sexindustri som har preget denne byen i en årrekke, at jeg ønsket det skulle tas opp igjen på nytt.

 

I pressemeldingen sto det videre:

– Vi som en internasjonal idrettsorganisasjon skal ikke sette oss i en slik helt unødvendig situasjon. Det skader vårt omdømme, og alt det positive som skjer og som blir besluttet kommer i skyggen.

 

Yan Friis sier videre:

– Oslo er ille nok, det med narkomane, tiggere og prostituerte nedover hele paradegaten Karl Johan. Skiforbundet kan dessuten skilte med de to mest berømte dopingtilfellene i skiverdenen: Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Jada, de var sikkert uskyldige, men det er jo Pattaya også.

 

MER OM YAN FRIIS

* Fullt navn: Yan Reidar Calmeyer Friis (født 1952)

* Redaksjonssjef i Vi Menn

* Har tatt med konseptet Herreavdelingen fra NRK P1 til Radio Vinyl sammen med Finn Bjelke, under navnet Husarrest.

* Har jobbet i Arbeiderbladet og ungdomsbladet Det Nye. Siden 1993 har han skrevet artikler og intervjuer for Vi Menn, hvor han i en periode var reportasjesjef.

* For sine reportasjer fra Thailand mottok han i 2000 «Friends of Thailand»-prisen fra Tourist Authorities of Thailand.

* I 2003 startet han Saranya Forlag AS sammen med mynthandler Jan Olav Aamlid for å gjenutgi den norske oppdagelsesreisende og vitenskapsmannen Carl Bocks verk Templer og elefanter fra 1884.

* Skriver nå på bind to av sin kritikerroste biografiske bokserie om sitt forhold til The Beatles, bind en het Beatles og jeg.

* Artikler i Thailands Tidende:

Tøff Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya

Yan Friis: Mitt liv som linselus

Yan Friis’ pinlige møte med McCartney

 

Vi nevner byen Las Vegas for Friis, og det faktum at norske skistjerner gjerne tar turen dit, uten at noen klager. Friis er enig i at det er et godt eksempel på et paradoks. 

 

En mye omtalt rulleskiduell i 2010 i Las Vegas mellom Petter Northug og Marcus Hellner ble behørig dekket med norske journalister til stede. Langrenn.com omtalte også løpet, og nevnte ikke noe om at det foregikk i en av verdens sex-hovedsteder.

 

VEGAS: Skistjerner liker å dra til Las Vegas. (Faksimile: Langrenn.com)

 

Las Vegas har cirka dobbelt så stort innbyggertall som Pattaya (648.224 mot  320.262 innbyggere). Byen har alltid vært kjent for prostitusjon og sex-show, men byen forsøker å gi et familieorientert bilde utad, og har i stor grad lykkes med et «stuerent» image.

 

Ulovlig prostitusjon i Las Vegas bringer imidlertid inn ca. 5 milliarder dollar pr år, ifølge Wikipedia. Det tilsvarer over én prosent av Thailands brutto nasjonalprodukt.

 

Pattaya vant avstemningen om skikongressen med minst mulig margin foran Hong Kong i avstemningen, da Marrakech i Marokko måtte trekke seg som arrangør.

 

Trondheim ønsker seg VM i 2025, og det er i 2020 dette skal avgjøres. Ergo må en stor delegasjon fra Trondheim ta turen til Pattaya. Ap i byen er ikke glad for dette. De nekter å dra til Pattaya, og vil gi FIS-president Kasper sparken som følge av valget av Pattaya.

 

Vi har henvendt oss til flere kjente nordmenn som pleier å feriere i Pattaya, men ikke fått kommentarer fra andre enn Friis i skrivende stund. Vi kommer tilbake hvis vi hører fra andre. Red.

(© Thailands Tidende 15. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)