[ annonse ]
Tom Stenshavn har fortsatt kontor i Pattaya, men reiser mye rundt i landet. Tom Stenshavn har fortsatt kontor i Pattaya, men reiser mye rundt i landet. Foto: Dag A. Ekeberg
18. august 2019

På jakt etter arvtakere for Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Country Director Tom Stenshavn hos eiendomsutvikler New Nordic har som oppgave å finne nye steder som kan ta over hegemoniet etter Pattaya. Han kaster for tiden blikket på Khanom i Nakhon Sri Thammarat, mens det bygges i Phuket, Chumphon og Samui. I Hua Hin og Phetchaburi er det også kjøpt tomter.

 

Tom Stenshavn (52) fra Bærums Verk har jobbet for New Nordic Group siden juli 2017. I april i år fikk han jobben som landansvarlig – Country Director – for Thailand.

 

Fokuset er på nysatsinger i Thailand, selv om han også har overoppsyn med drift av eksisterende bygg, prosjekter under oppføring og en del av administrasjonen.

 

Vi har spurt ham litt om hvilke steder New Nordic har i kikkerten i Thailand, og hvilke metoder de bruker for å finne steder å satse på, men først litt om historien og situasjonen pr i dag:

 

New Nordic startet opp i Pattaya i juli 2009, ved at eiendomsutvikler Kurt Svendheim tok over rettighetene til drift av Nordic-byggene på Pratamnak Hill i Pattaya, etter at grunnlegger Kalle Kristensen fikk problemer i de økonomiske nedgangstidene.

[ annonser ]

 

LES: Ektepar fra Haugesund overtar Nordic-prosjektene (2009)

LES: New Nordic-sjefen kommenterer norsk mediefokus (2010)

 

Det har vært en stor byggeaktivitet på Pratamnak Hill de siste årene. Over 50 byggeprosjekter har vært satt i gang. Det er fortsatt åtte bygg under konstruksjon, men salget er sluttført. Firmaet satser nå andre steder i Thailand – og andre steder i verden.

 

Firmaet er blant annet kjent for å tilby en leiegaranti som av enkelte nordmenn er blitt kalt «for god til å være sann». Firmaet garanterte lenge sine investorer ti prosent årlig avkastning. I fjor uttalte Svendheim til oss at nye prosjekter ville ha 7-9 prosent garantert avkastning.

 

Prosjektene som er lansert via websiden til firmaet tilbyr i dag ni prosent. Svendheims forklaring til oss på at en slik høy leiegaranti er mulig, er at de eier mange leiligheter selv, og at de har ekstra tilbud til ferierende som bidrar til inntektene. Han utdypet dette i et intervju med oss i 2015.

 

New Nordic

Faksimile fra Thailands Tidende 1. desember 2015.

 

LES: «Nordic» er blitt internasjonalt (2015)

LES: Storsatsing innen hotell (2018)

 

Kurt Svendheim leder aktiviteten med å finne eiendommer både i resten av Asia, Afrika og Sør-Amerika. De tilbyr nå investorer å satse på ti forskjellige steder i verden, hvorav seks av dem er i Afrika og Sør-Amerika, ifølge firmaets webside. Det dreier seg om en kombinasjon av hotell og condominium.

 

Det er ikke mange nordmenn som er investorer i New Nordic nå. Den største kontingenten kommer fra Frankrike. Men når det gjelder turister som skal bo i anleggene, så er nordmenn en stor målgruppe, og firmaet satser innen reisebyråbransjen i Norge (se omtale lenger ned).

 

Det er kjøpt land, men foreløpig er det ingen byggeaktivitet i andre verdensdeler. I Asia bygges det i Sihanoukville, på Filippinene og på Bali.

 

Når det gjelder Thailand, så bygger New Nordic nå på Koh Samui, i Phuket og i Chumphon. På websiden til firmaet ligger det bilder som viser fremgangen for konstruksjonsvirksomheten.

 

I tillegg til Pattaya er det kun Chumphon som pr i dag har ferdige bygg som nå tar imot turister.

 

Firmaet har også salgskontorer i Hua Hin og Bangkok. I Hua Hin er det kjøpt en tomt, og der er det foreløpig planlagt 24–26 villaer. I Phetchaburi, mellom Cha-am og Bangkok, er det også innkjøpt en tomt.

 

Vi spurte Tom Stenshavn:

– Hvilke nye steder lukter du på nå for tiden, da?

– Vi har nettopp vært og sjekket Khanom Beach i Nakhon Sri Thammarat. Der er det en strand på over en mil. Og så liker jeg Nord-Thailand, Chiang Mai og Chiang Rai samt fjellområdene. Når regntiden er over vil vi begynne å se nærmere på de områdene.

 

Når det gjelder Khanom så er det ikke kineserne som vil stå for flertallet av de besøkende, slik det er blitt i Pattaya. Stenshavn antar at inntil 70 prosent av turistene der vil være thaier, men han sier at skandinaver allerede har begynt å besøke stedet.

 

– Vi har en egen research-manager i vårt team som tar seg av utvelgelse av nye steder. Jeg jobber tett sammen med han, og han jobber opp i mot thailandske myndigheter samt Tourism Authority of Thailand, som viser oss hvor satsningene lokalt ligger fra deres side. Han besøker så stedene for å finne muligheter og deretter kommer jeg og andre i vårt team inn for å foreta en utvelgelse og starte prosjektering.

 

– Tourism Authority of Thailand fokuserer mye på lokalturisme for thaier også, og det er også en av målgruppene deres, stemmer det?

– Ja, det stemmer.

 

– Var du involvert i Coral Beach i Chumphon før du ble ansatt i New Nordic?

– Ja, jeg investerte i dette prosjektet, sammen med Kalle Kristensen og hans sønn Tom Sætersdal. Det var tungt å selge, så vi tok kontakt med Kurt Svendheim i New Nordic for å høre om New Nordic var interessert i å ta over. New Nordic kjøpte derertter prosjektet. Det var ikke store summen jeg hadde investert, men jeg ønsket jo å sørge for at det ble noe av prosjektet.

 

Chumphon

Stranden utenfor prosjektet i Chumphon er stille sammenlignet med større turiststeder. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det var på denne måten Tom Stenshavn for alvor kom i kontakt med Svendheim, og ikke lenge etterpå var han ansatt i New Nordic, mens VIP Reiser fikk ny sjef. VIP Reiser ble senere oppkjøpt av New Nordic.

 

LES: Kjøper opp reisebyråer (2018)

LES: VIP Reiser legges ned (2018)

 

– Coral Beach i Chumphon er jo mitt første prosjekt, så jeg følger nøye med på det prosjektet, lover Stenshavn.

 

– Og dere har begynt å ta imot overnattingsgjester der nå?

– Ja, i bygg 1 samt de tre første villaene.

 

52-åringen sier at bygg nummer 3 og 4 nå er utsolgt. Bygg 3 er også under bygging, tett fulgt at bygg 2 og 4. To av tre ferdigstilte villaer er solgt og tre nye er under bygging.

Han forteller at det om få måneder vil bli utstedt skjøter på condo-enhetene i prosjekt 1.

 

– Merker dere dårlige tider for europeere nå?

– Ja, det er helt klart flere kinesere nå, og færre europeere. Men totalt antall turister er fortsatt høyt i Thailand, så jeg ser ikke på dette som et stort problem. Det gjelder bare å tilpasse seg endringene.

 

– New Nordic hadde ti prosent leiegaranti lenge, men nå er den på ni prosent, ser vi på websidene.

– Grunnet ulike skatteregler rundt om i de landene vi satser, så ble det bestemt at New Nordic skulle betale noe av skatter og avgifter på vegne av investorene. Derfor gikk prosenten ned fra ti til ni prosent, men i praksis er det samme avtalen som tidligere.

 

– Det fremgår også at det ikke skal startes flere prosjekter i Pattaya, stemmer det?

– Ja, det stemmer. Alle prosjektene er utsolgt nå, selv om flere av dem fortsatt er under bygging.

 

Googles satellittbilde fra Pratamnak Hill hvor det er mange bygg fra New Nordic.

 

De som ifølge websiden fortsatt er under bygging, er Castle 1, Castle 2, Castle Hotel, Boutique, Club 4, Club 5, Palace Hotel og Trend 7.

 

– Men både du og sjefen din, Kurt Svendheim, bor fortsatt i Pattaya? Svendheim uttalte til oss i fjor at han tilbrakte 3-4 dager i måneden her.

– Ja, Kurt er her av og til. Men faktisk er det mindre behov for at han er i Pattaya siden jeg er her og overser aktivitetene. Og han har nok å gjøre med å farte rundt til alle de andre destinasjonene.

 

– Mange sier at det er færre norske turister å se på New Nordic i Pattaya nå?

– I høysesongen har det vært omtrent samme nivå de siste tre årene, men før det var det jo flere. Uansett er det godt med nordmenn her på vinteren, og vi har jo norsk julefeiring etc. som før.

 

Stenshavn legger til at det fortsatt er nordmenn som eier leiligheter i de eldre condoprosjektene på Pratamnak Hill, og de er ofte å se her i vintersesongen.

 

Men Stenshavn legger ikke skjul på at det er mye kinesere på New Nordic. De kommer som turgrupper. Stenshavn innrømmer at man må innrette virksomheten etter kineserne – som for eksempel at de ofte ønsker to enkeltsenger istedenfor en dobbeltseng.

 

– Du har tilhold i Pattaya fortsatt? Og trives i det norske miljøet?

– Jeg bor jo i Pattaya fortsatt, men er mye på reise. Jeg har ikke så mye tid til å treffe nordmenn i Pattaya, men jeg har jo vært innom og sjekket den nye Kåres partybar, sier Stenshavn lurt.

 

– Du var tidlig ute med å bruke Facebook, og startet Pattayabloggen i 2008. Men vi ser ingen oppdateringer på din egen facebookside de siste par årene. Hva har skjedd?

– Jeg har rett og slett ikke tid. Jeg bruker jo Facebook, men da mest Messenger for å holde kontakt med folk. Ja, det var jeg som startet Pattayabloggen. Jeg ga den bort til Bjørn Kjeldstadli, men valgte å beholde en admin-posisjon, slik at jeg kunne korrigere eventuelle angrep som ble gjort på firmaet mitt VIP Reiser.

(© Thailands Tidende. 18. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)