[ annonse ]
Partileder Thanathorn Juangroongruangkit i Future Forward-partiet har problemer i rettsvesenet. Partileder Thanathorn Juangroongruangkit i Future Forward-partiet har problemer i rettsvesenet. Foto: Future Forward
15. desember 2019

Parti føler seg motarbeidet av myndighetene – lover flere demonstrasjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Gårdagens demonstrasjon fra partiet Future Forward er bare starten, lover partiets leder. Mange yngre velgere støtter partiet, mens makteliten – inkludert fem mektige familiedynastier – støtter regjeringspartiet.

 

Den britiske avisa The Guardian observerer at myndighetene forsøker å forby det nye partiet Future Forward. De tror imidlertid ikke at trusler mot partiet og dets leder vil løse noen av landets problemer.

 

Grunnlovsretten (Constitutional Court) besluttet 20. november å utestenge partiet Future Forwards leder Thanathorn Juangroongruangkit fra sin plass i parlamentet, grunnet eierskap i et medieselskap.

 

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten

 

Valgkommisjonen sier nå at han også skal ha gitt ulovlige lån til partiet han leder.

[ annonser ]

 

Lederen i advokatforeningen i Thailand, Narinpong Chinapak, har imidlertid gått ut og sagt at han ikke er enig i kommisjonens konklusjon angående disse lånene.

 

Kl. 17 i går møtte tusenvis av folk opp i Bangkok på et rally ledet av Thanathorn. Politiet advarte i forkant om at han ikke hadde søkt tillatelse til å ha en demonstrasjon, men foretok seg ikke noe under arrangementet, som foregikk i rolige former og var over i løpet av en drøy time.

 

Thanathorn

Partileder Thanathorn saluterer fra gangbrua mellom BTS-stasjonene National Stadium og Siam i går. (Faksimile: Bangkok Post)

 

Thanathorn sa imidlertid at de virkelige demonstrasjonene først starter neste måned:

 

«We’re just here today as a test run. Prayut, don’t be afraid yet. The real thing is next month.»

 

Thanathorn oppfordret demonstrantene til å avstå fra vold, men å vise sin motstand mot regjeringsmakt utgått fra det militære.

 

Det var i stor grad yngre velgere som stemte på Future Forward, som ble landets tredje største parti under valget i mars i år. Makteliten støtter regjeringen.

 

Et godt eksempel på dette er det Asia Times kaller landets «Fem familier»  – som styrer Charoen Pokphand (CP) Group, ThaiBev, King Power Group, Boonrawd Brewery og Central Group. Disse fem familiene, pluss andre velstående folk, ga før valget 622 millioner baht til partiet Palang Pracharat Party, med juntageneralen som statsministerkandidat.

 

Det er også Future Forward som nå går i spisse for endringer i grunnloven av 2017. Denne loven sier at senatet skal utpekes, ikke velges, noe som gjorde vegen til statsministerstolen enklere for Prayut Chan-ocha. Pheu Thai, tidligere regjeringsparti under Thaksin og Yingluck Shinawatra, støtter også denne endringen i grunnloven, sammen med fire mindre partier.

 

LES: Finland og Danmark til Thanathorns forsvar 

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer

(© Thailands Tidende. 15. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)