[ annonse ]
Strendene lokker, og med coronavirus nå også i Europa, er ikke risikoen større i Thailand enn mange andre land. Strendene lokker, og med coronavirus nå også i Europa, er ikke risikoen større i Thailand enn mange andre land. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mars 2020

Virus: Ingen advarer mot å reise til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

I begynnelsen av utbruddet av det nye coronaviruset ble det fokusert mye på Thailand, siden landet har mange kinesiske turister. Men antall smittede i Thailand har ikke økt særlig. Nå er det helt andre land hvor sykdommen brer seg, inkludert 15 tilfeller i Norge. Folkehelseinstituttet advarer ingen mot å reise til Thailand.

 

Thailand har vært mye nevnt i nyhetene dette året, og årsaken er det nye coronaviruset fra Kina. Det var naturlig at det ble fokusert på Thailand i starten, for det er favorittreisemålet til kinesere.

 

I starten var da også Thailand et av de land utenfor Kina med flest smittede. Men antallet virker å ha stabilisert seg, og det totale antallet – som i går økte fra 41 til 42 – er nå lite sammenlignet med land som Japan, Sør-Korea og Italia.

 

Bare på få dager kom også Norge med i statistikken, og det er nå 15 smittetilfeller i Norge.

 

Hvorfor er antallet smittede i Thailand mindre enn mange fryktet? Det kan skyldes den store oppmerksomheten om viruset både hos befolkning generelt og fra myndighetenes side. Myndighetene var raskt ute med å skanne kinesiske turister for feber på flyplassene. 

[ annonser ]

 

En annen årsak til at tallene i Thailand i skrivende stund ikke er store, kan rett og slett være kulturen, hvor man waier istedenfor å benytte håndhilsing. Virussmitte som dette kommer gjerne via hendene – når man fører hendene opp til ansiktet.

 

Men i et land som Japan benyttes heller ikke håndhilsing i særlig grad, og de har opplevd større smittetall. Uansett er det nå både myndigheter og bedrifter i Vesten som går ut og ber folk midlertidig slutte med håndhilsing.

 

En tredje årsak, som myndighetene i Thailand også tror på, er at dette viruset ikke trives godt under høye temperaturer. Det kan overleve lenge i kulden, men ikke i sterk varme. Kanskje man til sist vil oppleve en større utbredelse i kjølige Europa enn i Sørøst-Asia? Den raske spredningen i Italia, og også nå i Norge, kan peke i den retningen.

 

LES: Thailand mister charterturister, tror det verste er over om to måneder

 

I Kina er det ting som tyder på at utbruddet nå kan være under kontroll. Flere provinser har lettet på reiserestriksjonene den siste uka, og latt folk få komme tilbake på jobb. Det gjelder ikke Hubei-provinsen, hvor utbruddet startet i byen Wuhan, men provinser som Liaoning, Shanxi, Guangdong, Yunnan, Gansu og Guizhou, med totalt ca. 305 millioner mennesker.

 

Men hva betyr alt dette for norske thailandsfarere?

 

Hvis man skal på ferie, så er det ingen grunn til å la være å dra til Thailand.

 

Det norske Folkehelseinstituttet advarer mot reiser til fastlands-Kina, som de kaller et område med vedvarende spredning.

 

Dernest kommer områder som er lavgradig men vedvarende, og da snakker de om Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia. 

 

I andre land hvor det er påvist smitte, er det ingen eller svært begrenset smittespredning innenlands og disse regnes derfor ikke som områder med vedvarende spredning.

 

Når det gjelder USA, så opererer de med fire grader av reiseråd, hvorav Thailand befinner seg i den «beste kategorien» sammen med f.eks. Norge. USA forbyr nå reiser til Kina og Iran, og ber folk revurdere reiser til Sør-Korea og Mongolia. Når det gjelder landene Italia, Japan, Hong Kong og Macau, ber USA om at de reisende er ekstra forsiktige. I resten av verden bes det kun om å utøve ordinær forsiktighet.

 

Er det noen forholdsregler du skal ta når du reiser til Thailand?

 

Ja, for det første er det samme forholdsregelen som gjelder uansett om det er virusutbrudd eller ei, nemlig: Man bør konsultere en lege på forhånd hvis man er syk eller har en underliggende sykdom. 

 

Når viruset nå er mer utbredt (pr innbygger) i Norge enn i Thailand, så er det ingen logikk lenger i å holde seg i Norge for å slippe unna viruset. Man bør regne med at viruset kan finnes alle steder man ferdes, selv om sannsynligheten for å smittes fortsatt er veldig liten.

 

Derfor er det viktigere å ta visse forhåndsregler enn å begrense hvor man reiser.

 

Disse forhåndsreglene er enkle, ifølge Folkehelseinstituttet:

1. Hold deg minst en meter unna personer som har symptomer på luftveissykdom.

2. kontakt lege pr. telefon hvis du føler deg syk.

 

For reisende blir det da i første omgang på flyet og på flyplassen man bør være forsiktig. Selv om ikke passasjerene i nærheten av deg viser noen tegn på luftveissykdom, så kan de likevel være smittebærere. Sannsynligheten for det er ikke stor, men man bør likevel passe på å vaske hendene og uansett ikke føre hendene opp til ansiktet.

 

Munnbind er ikke anbefalt. De gjør at man gjerne fører hendene opp til ansiktet mer enn normalt, og uansett beskytter de ikke særlig godt mot dråpesmitte.

 

Overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet (FHI) uttalte til Aftenposten tidligere denne uken.

 

– Det anbefales ikke munnbind for friske personer. Dette gjelder ikke dersom man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med en person med bekreftet eller mistenkt infeksjon med koronaviruset. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

 

Når man kommer til Thailand kan man jo vurdere om man skal bedrive sightseeing i trengselen i Bangkok, eller heller ta seg ut til en ferieby, hvor det er mindre trengsel og lettere å ha kontroll over omgivelsene.

 

Myndigheter rundt om i verden handler på forskjellig måte når det gjelder dette viruset. De er nødt til å forberede seg på Worst Case Scenario, selv om sannsynligheten for dette er liten. Når det gjelder pressen, så er de ikke alltid like flinke til å påpeke av Worst Case ikke nødvendigvis vil skje.

 

Et eksempel er når VG skriver at 70 prosent av den norske befolkningen kan smittes. Ikke noe i menneskelig historie, med mange ulike virusepidemier opp gjennom tiden, tilsier dette. Og dette tallet var da også noe norske myndigheter oppga som Worst Case hvis det IKKE ble gjort noen tiltak mot viruset.

 

Israel er det landet som har gått lengst, de fraråder nå alle reiser utenlands. Kuwait har vel den mest ulogiske responsen. De har nå sendt et fly for å evakuere folk fra Thailand – selv om antall smittede i Kuwait (45) nå er høyere enn i Thailand (42). Logikken i det er det vanskelig å se.

 

Norge og Thailand er blant de landene med en avbalansert reaksjon. Thailand har ikke nektet innreise til noen nasjonaliteter, og Norge har ikke frarådet nordmenn å reise utenlands, med unntak av fastlands-Kina.

 

Det er derfor vanskelig å se at norske thailandsfarere skal kunne havne opp i noen logistiske problemer som følge av viruset. Men det anbefales å holde seg på landjorda og ikke dra på cruise, grunnet at smitte har vist seg å spre seg raskt på enkelte cruiseskip i regionen.

 

Thailand fikk for øvrig i går ros av Verdens Helseorganisasjon, som sa at landet har et godt apparat for å avsløre smittetilfeller og har godt med sykehuskapasitet.

 

I dag trer et nytt sett med lover i kraft i kampen mot viruset. Thailandske myndigheter har oppgradert COVID-19 til en «farlig, smittsom sykdom» (Dangerous Contagious Disease). Det vil si at myndighetene kan stenge etablissementer og avlyse private arrangementer. De kan også beordre folk til behandling og eventuell karantene mot viruset. 

 

Menneskeheten skal nok få leve med den nye coronaviruset i måneder og kanskje år. Det er tilnærmet umulig å være hundre prosent sikker på å unngå smitte. Det er bedre å ta sine forholdsregler å ellers leve som normalt.

 

Så får man trøste seg med at etter det legestanden nå vet, utgjør ikke coronaviruset noen særlig større trussel enn en vanlig influensa for normalt friske mennesker. 

(© Thailands Tidende. 1. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)