[ annonse ]
Via denne statlige websiden skal man registrere seg for å få utbetalt 5000 baht i måneden. Via denne statlige websiden skal man registrere seg for å få utbetalt 5000 baht i måneden.
28. mars 2020

Flere hjelpetiltak – 5000 baht pr måned gis via ny webside

Skrevet av 
[ annonse ]

KL. 18.00 i kveld åpner myndighetenes nye webside hvor folk som er økonomisk rammet av coronaviruset kan søke om 5000 baht pr måned i tre måneder. Dette er et av flere tiltak i unntakstilstanden.

 

Oppdatering (31. mars. 2020): Pr i dag rapporteres det at websiden har mottatt ca. 20 millioner søknader om støtte. 

 

De ansvarlige har bedt tynt om at ikke alle forsøker å registrere seg på åpningsdagen. De har budsjettert med tre millioner mottakere, men ser ikke bort fra at det blir flere enn det som kvalifiserer.

 

De lover at bevilgningen blir økt hvis antall godkjente søkere er mer enn tre millioner – noe mange tror at det vil bli, selv om arbeidere med Social Security er unntatt fra ordningen.

 

Myndighetene sier at det ikke blir slik at de som registrerer seg først får pengene først, men på kommentarer på sosiale medier virker det som om mange ikke tror på den forsikringen. Uansett er det nok fare for et skikkelig datakrasj når denne websiden åpner i kveld.

[ annonser ]

 

Websidens adresse er skrevet på thai; เราไม่ทิ้งกัน.com (Rao Mai Ting Kan), som kan oversettes til Vi-tar-vare-på-hverandre.com. Det er ingen mellomrom mellom ord i thai, så språket egner seg godt til å skape webadresser.

 

Vanligvis må man ha konto i statlige banker, eller halvstatlige Krung Thai, for å få offentlig støtte, men det poengteres nå at man kan få overført denne støtten til en hvilken som helst bank. Det er heller ikke nødvendig å registrere seg via den statlige betalingskanalen Prompt Pay.

 

Folk som har arbeidsplasser som inkluderer Social Security skal ikke søke. Dette dreier seg om ca. femten millioner thaier. Disse har rett på halv lønn hvis de blir permittert. De med full jobb til minstelønn ligger på rundt ti tusen baht i måneden, så da ender også de opp med ca. 5000 baht.

 

Øvre grense for utbetalinger fra Social Security er 7500 baht pr måned. De som tjener mer enn 15.000 baht i måneden får altså uansett kun 7500 baht utbetalt.

 

Dette systemet er kritisert på mange hold. Folk legger an forbruket etter lønna, og mange betaler avdrag på bil og bolig. 7500 baht i måneden vil være altfor lite å leve av for mange.

 

Det kommer imidlertid inn rapporter om at bankvesenet for tiden er medgjørlig hvis man søker om lettelse i avdragene fremover. Bankene er heller ikke interessert i at lån misligholdes på grunn av unntakstilstanden.

 

Skattevesenet har lovet bedriftslivet at bidrag til Social Security kan forskyves i tre måneder, samt at bidraget reduseres fra 10 til 8 prosent av lønna – et beløp som normalt skal deles mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

 

På den nye websiden som åpner i dag skal man fylle ut informasjon om hvem man jobber for, eventuelt om man jobber for seg selv. Man skal på en eller annen måte bevise at man er i jobb. Det holder ikke å være hjemmeværende.

 

Dette blir et problem med denne støtteordningen, for det kryr av thaier som jobber i frie yrker som ikke har en bestemt arbeidsgiver. En person som lever av å klippe gresset hos ulike boligeiere kan kanskje føle at han burde ha registrert et enkeltmannsforetak og betalt skatt. Skal han tørre å søke om støtte? Og hvordan skal han sannsynliggjøre at dette er hans levebrød?

 

Det er blitt foreslått at folk får bekreftelse fra landsbyhøvdingen om at de virkelig er i jobb. Men når alt kommer til alt, så vil myndighetene få problemer med å sjekke alle millioner av søkere hvis de planlegger å få delt ut pengene raskt. 

 

Det statlige energiverket har også bestemt seg for å hjelpe til. De vil returnere depositum for strømmåler til alle som søker. Depositumet er ofte i størrelsesorden 2000–4000 baht, avhengig av utstyret man har. De har måttet avkrefte en rykteflom som sier at kunder som har fått tilbake depositumet ikke blir behandlet som andre kunder – at de ikke får en uke ekstra på seg til å betale strømmen og at energiverket ikke vil reparere målere som trenger service.

(© Thailands Tidende. 28. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)