[ annonse ]
Immigrasjonskontoret i Jomtien Beach Soi 5 kl. 13.30 i dag. Immigrasjonskontoret i Jomtien Beach Soi 5 kl. 13.30 i dag. Foto: Dag A. Ekeberg
7. april 2020

Lange køer og kaos for å forlenge opphold

Skrevet av 
[ annonse ]

Folk sto som sild i tønne utenfor immigrasjonskontoret i Pattaya i dag. Dette skaper smitterisiko, og myndighetene kritiseres for at de ikke vil gi automatisk forlengelse av opphold. For de som ikke orker dette lenger, og vil reise hjem, kom ambassaden i dag med en oppdatering om flyvninger. 

 

Oppdatering (9. april kl. 06): Automatisk forlengelse av visum/oppholdstillatelse er nå vedtatt. Se vår artikkel.

 

Immigrasjonsvesenet i Pattaya var travelt opptatt med å vise bort utlendinger da vi ankom kl. 13.30 i dag. Tre offiserer sto i porten og spurte hva slags ærend folk hadde. De uten presserende ærend ble bedt om å komme tilbake en annen dag.

 

Dette inkluderer folk som skal rapportere seg hver 90. dag. Det kan gjøres inntil en uke etter fristen. Det kan også gjøres online, noe det nå oppfordres til å gjøre.

 

Det er ofte mye folk der på mandager. I dag er det tirsdag, men det var helligdag og stengt i går. Derfor ekstra mye folk. Det faktum at vegene inn og ut av Pattaya skal stenges har nok også ført til ekstra stort trykk. Vedtaket kom for fem dager siden, men først i dag ble det spesifisert tidspunkt, nemlig fra og med torsdag 9. april kl. 14.

[ annonser ]

 

LES: Smittetall avtar mens Pattaya bruker en uke på å stenge byen

 

Myndighetene i Pattaya har sagt at folk som skal på jobb eller på legebesøk får passere sperringene. De har ikke sagt noe om hvorvidt et besøk på immigrasjonskontoret er god nok grunn til å få passere. 

 

Immigrasjonspolitiet var tydeligvis ikke stolte av forholdene i dag, for de ba folk om å slutte å ta video av de trange forholdene. Vi tok derfor kun stillbilder.

 

Pattaya immigration

Myndighetene vil at folk holder to meters avstand, men hos immigrasjonsvesenet er det ikke snakk om mange centimeter. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Pattaya immigration

Køen startet utenfor porten, og de uten helt nødvendige ærend ble bedt om å komme tilbake en annen dag. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Pattaya immigration

Det har vært lange køer fra tidlig morgen den siste tiden. Her et bilde fra kl. 07 en morgen i forrige uke. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Folk sto som sild i tønne under de to svære teltene som er blitt satt opp på plassen foran immigrasjonsbygningen. Myndighetene ber om at folk holder minst to meters avstand til hverandre under denne virusepidemien, men hos immigrasjonsmyndighetene var det ikke mange centimeter mellom de besøkende i dag.

 

Alle vi så hadde på seg munnbind, men måten munnbind var brukt på varierte. I den sterke heten er det lett å fikle mye med munnbindet, og dermed øke faren for smitte.

 

I flere uker har utlendinger bedt thailandske myndigheter om å følge i fotsporene til land som Kambodsja og Indonesia, som har sagt at alle utlendinger får automatisk forlenget sine oppholdstillatelser. De har snakket for døve ører.

 

Statsministeren uttalte 1. april at det skulle vurderes å gi automatisk forlengelse, men ikke noe har skjedd etter den tid. Ifølge rapporter i media skyldes det at ledelsen i immigrasjonspolitiet mener at det er en for stor risiko for landets sikkerhet å la alle utlendinger få forlenget opphold.

 

For halvannen uke siden kom Bangkok Post med en skarp lederartikkel om forholdene, som beskrev det utrolige i at myndighetene under disse vanskelige tidene har økt kravet om dokumentasjon. De forlanger blant annet at de som søker utvidet opphold skal medbringe et skriv fra sin ambassade, som bekreftet at de ikke har mulighet til å fly hjem.

 

I den forbindelse har den norske ambassaden nettopp kommet med en kunngjøring: De har sendt ut e-post med følgende melding: «Dersom du vurderer å reise hjem til Norge anbefaler vi at du gjør dette så snart som mulig.

 

Videre står det: 

 

Det går regulære rutefly med KLM og Lufthansa fra Bangkok denne uken, man kan selv bestille billett på nett.

 

Klikk under for å se hele henvendelsen fra ambassaden, som er sendt i dag til folk som har registrert seg via «Reiseregistrering»:

 

Melding fra den norske ambassaden i Bangkok

 

Melding til alle nordmenn i Thailand som vurder å reise til Norge

 

(dersom du ikke vurderer å reise fra Thailand ber vi deg se bort i fra denne eposten, du behøver heller ikke kontakte ambassaden for å informere oss om at du blir værende i Thailand)

 

Det blir stadig vanskeligere å reise ut av Thailand, mindre flyplasser stenger og Thailand har stengt flyplassene for innkommende passasjerer fra utlandet.

 

Samtidig har enkelte provinser innført strengere restriksjoner på bevegelsesfriheten for den enkelte.

 

Dersom du vurderer å reise hjem til Norge anbefaler vi at du gjør dette så snart som mulig.

 

Det går regulære rutefly med KLM og Lufthansa fra Bangkok denne uken, man kan selv bestille billett på nett.

 

Qatar flyr også inntil videre, de har bekreftet at de vil gjenomføre en flight i kveld og en i morgen kveld (QR833 - depart kl. 21:10 og QR837 - depart kl. 02:10), billettene må bestilles på nett.

 

Angående repatrieringsfly så er det viktig å være klar over at den reisende også her må dekke billettutgiftene selv.

 

Tyske myndigheter har satt opp repatrieringsflyvninger fra Bangkok til Frankfurt i morgen 8.april og torsdag 9.april. Eventuelle ledige seter selges ved personlig oppmøte på flyplassen (Suvharnabumi International Airport) etter første mann til mølla prinsippet.

 

Flyene går kl 11.30, og man må møte på flyplassen senest 08.30. Den tyske ambassaden står ved rad G og skal være iført oransje vester.

 

Man må enten ha statsborgerskap fra EU/EØS eller gyldig opphold.

 

Personer med gyldig opphold i EU/Schengen kan reise med tyske og franske repatrieringsfly når følgende vilkår er oppfylt:

 

Reiser sammen med ektefelle (borger av EU/Schengen)

Har gyldig flybillett videre til endelig destinasjon

 

Reisende må selv besørge videre reise fra Frankfurt til Norge.

 

Ambassaden er ikke kjent med at det planlegges repatrieringsflyvninger fra andre steder enn Bangkok.

 

Dersom du ønsker at ambassaden skal registrere deg på listen over norske borgere som ønsker repatriering ber vi deg om å sende en e-post til consular.bangkok@mfa.no med følgende informasjon:

 

Navn, fødselsnummer, kjønn, passnummer, utløpsdato for ditt pass, hvor du befinner deg, telefonnummer og epostadresse. Vi ber deg også bekrefte at du har egne midler tilgjengelig til å på kort varsel dekke kostnadene knyttet til en eventuell repatrieringsflyvning.

 

Vi minner om at vi holder vår facebookside løpende oppdatert med mulighetene for å komme seg hjem («Norwegian Embassy in Bangkok»).

 

(© Thailands Tidende. 7. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)