[ annonse ]
Thaier sitter i kø i påvente av en matutdeling på Jomtien Beach. Selve stranda er helt tom. Thaier sitter i kø i påvente av en matutdeling på Jomtien Beach. Selve stranda er helt tom. Foto: Dag A. Ekeberg
25. april 2020

Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

Skrevet av 
[ annonse ]

Regjeringen virker å legge opp til en policy med null virustoleranse, som vil si at provinser må ha vært «smittefrie» i 2–4 uker før tiltak kan oppheves. Det norske folkehelseinstituttet sier at en slik nullvisjon er urealistisk.

 

Det er blitt kjent at Thailands sikkerhetsråd (National Security Council) på mandag vil anbefale statsminister Prayuth Chan-ocha å forlenge unntakstilstanden. Tirsdag er det nytt møte i Covid-19-komiteen, og da er det forventet en nærmere avklaring på hvordan virustiltakene vil se ut fremover.

 

Mange observatører forventer at unntakstilstanden blir forlenget, kanskje for en hel måned. Thaier er vant til unntakstilstand, og virker å ha akseptert dette virkemiddelet. Statsministeren er tidligere kuppgeneral, og vil nok foretrekke å ha de strenge unntakslovene i ermet for raskt å kunne vedta nye smitteverntiltak.

 

Det store spørsmålet thaier nå stiller seg er når myndighetene vil begynne å lette på tiltakene. I så måte har vi fått mange hint de siste dagene, både fra talspersoner for regjeringen og fra guvernører i de ulike provinsene.

 

Et hint som etter alle solemerker var feil, var da kommunikasjonsavdelingen i Chonburi-provinsen 14. april opplyste at alle virksomheter kunne åpne igjen 1. mai.

[ annonser ]

 

Faktum er at Chonburi ikke er blant kandidatene til å åpne igjen allerede 1. mai. Den æren tilfaller etter det man forstår de provinser som ikke har hatt nye smittetilfeller på en stund. Det antydes 14 dager, men det er også medisinske eksperter, som visepresidenten i The Public Health Committee, som har anbefalt å vente 28 dager.

 

Slik det ser ut i dag blir dette veien videre for Thailand. Det er allerede publisert oversikter over provinsene og hvor mange dager det har gått siden siste nye smittetilfelle. Disse stammer fra Centre for Covid-19 Situation Administrations talsmann, Dr Taweesin Visanuyothin, som er å se på tv hver dag.

 

Det er ikke mange land som kan ta seg den luksusen å vente helt til et området er totalt fritt for registrert smitte før man åpner for begrenset sosialt samvær og arbeidsliv. I USA begynner de snart å åpne opp delstatene, selv med høye smittetall enkelte steder. Og Norge har som kjent åpnet barnehager og skal mandag åpne de fire laveste klassetrinnene i grunnskolen.

 

Thailand er eksepsjonell med sine lave smitte- og dødstall for Covid-19, men det er naturlig å tro at det finnes mange smittede som ikke er registrert. Testing har ikke vært veldig utbredt. Pr. 20. april var det testet 142.589 personer i Thailand. Det er omtrent samme antall som er testet i Norge, som altså har et mye mindre folketall. 

 

LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng

 

Thailand Covid

Antall registrerte dødsfall pr million innbygger i verdens ti største turistland pr. 16. april. Thailand synes ikke en gang på grafen med 0,6 dødsfall pr million. (Kilde: Wikipedia, Ill: TT)

 

I dag rapporteres det for øvrig om at NTNU i Trondheim har utviklet tester som kan masseproduseres slik at alle nordmenn som ønsker det snart kan bli testet. Det blir i så fall et stort sprang fremover i kampen mot viruset.

 

I Norge antar regjeringen nå at ca. én prosent av befolkningen er smittet, men en test av 1212 rekrutter og ansatte ved Madla-leiren i Stavanger, har gitt kun to personer med påvist smitte, mens én er mistenkt smittet. Altså ca. 0,2 prosent smittet.

 

En undersøkelse i Dade County i Florida nylig, med et statistisk tilfeldig utvalg av 1800 deltakere, har gitt som resultat hele seks prosent smittede, mens dødsraten er nede i 0,1 prosent.

 

I en rapport fra det norske Folkehelseinstituttet (FHI) 21. april fastslås det at folk må forstå at «en nullvisjon ikke er realistisk». Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier til Aftenposten at det må forventes mer smitte når tiltak oppheves, men at man skal være forsiktig med å koble en negativ smitteutvikling direkte til lettelsen av enkelttiltak.

 

Nullvisjonen FHI advarer mot virker å være den samme som thailandske myndigheter ønsker å gjennomføre. Her jobber de ut fra de konkrete smittetallene, og sier at det betyr null smittede når en provins ikke har registrert noen smittetilfeller på 14 dager.

 

For øvrig gikk smittetallene oppover igjen i dag, med 53 registrerte smittede, mot under 20 de siste dagene. Årsaken er imidlertid kjent, og 42 av tilfellene er folk som har returnert fra utlandet til Songkhla og er i karantene.

 

Spørsmålet blir hvordan den thailandske regjeringen vil håndtere en delvis åpning, som mest sannsynlig vil føre til økt smitte. 

 

Man kan se for seg hvordan situasjonen blir fremover hvis kun de provinser, eventuelt distrikter, som har vært «smittefri» i 14 dager får åpne. Ingen vil tørre å gå til legen med feber når det kun er én eller to dager igjen til man kan «åpne opp igjen».

 

For her snakker man altså om at en eneste person kan påvirke livet til alle menneskene i en hel provins, som i snitt ligger på ca.  én million mennesker pr provins. Det blir ikke enkelt for næringslivet å åpne opp igjen under så uforutsigbare forhold.

 

Og hva skjer hvis det dukker opp igjen smitte i en allerede åpnet provins? Må man da stenge igjen? Å stenge basert på ett eneste tilfelle virker drakonisk, men hva om det kommer ti nye tilfeller? Må da all fremgangen reverseres og folk gå tilbake til sine hus? Det kan bli et hardt slag for mange, i et land hvor folk allerede sulter flere steder, ikke minst i Pattaya:

 

LES: Kirken matet 1900 personer i dag – fått inn 350.000 kroner

 

Thailand Covid

Hvor lenge vil thaiene måtte leve med portforbud og politisperringer på vegene? Her fra Pattaya, som i øyeblikket er en nedstengt by. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

LES: Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis

 

Med nedstengt samfunn har staten få inntekter, samtidig som de må ta opp store lån for å holde liv i folk og støtte næringslivet. Dette har ikke Thailand råd til å holde på med særlig lenge. Hvis man bruker opp alle resursene man har tilgang til nå når det er så få smittetilfeller og dødsfall, hva skal man da gjøre hvis man får en stor økning på et senere tidspunkt? Da vil kassa være tom.

 

Mange vestlige eksperter sier at dette viruset er noe menneskeheten må leve med en stund, kanskje flere år. Det kan komme en god vaksine i løpet av noen måneder, eller det kan ta flere år. Det er umulig å si i dag, selv om sannsynligheten for et gjennombrudd øker når så mange forskere jobber med dette nå.

 

Den gode nyheten er at mutasjonene til dette viruset pr i dag likner veldig på originalen, noe som gjør det enklere å finne en god vaksine. Skrekkscenarier om mutasjoner med stor dødelighet er ikke veldig sannsynlig.

 

Uansett er det lite trolig at viruset vil forsvinne av seg selv, det vil fortsette å eksistere i verdens ulike land. Flokkimmunitet eller en god vaksine kan endre dette. En annen ting som kan endre situasjonen er hvis det dukker opp en god behandling mot sykdommen.

 

Thailands problem oppi dette er at landet er et turistland og har nærmere tjue prosent av inntektene fra turismen. Med den nulltoleransen det nå virker å legges opp til, vil det i praksis si at de ikke kan risikere å åpne landet igjen. Men den strategien kan ikke vare lenge før landet går konkurs. Thailand klarer seg rett og slett ikke uten utlendinger, både i næringslivet generelt og i turismen.

 

Så dette er et høyt spill fra myndighetenes side. Man satser på å holde landet tilnærmet virusfritt inntil man får utbredt testing eller det kommer en vaksine på markedet.

 

Uansett må Thailand åpne opp grensene på et tidspunkt. Det ligger da i kortene at det blir noen restriksjoner, men hvis det kun dreier seg om en app hvor man skal melde fra de første 14 dagene man er på ferie, så vil nok mange kunne akseptere dette. Med en gang myndighetene begynner å snakke om karantene så vil nok mange si nei takk.

 

Med NTNUs nye test, så åpner det også muligheten for at nordmenn kan bevise at de ikke har coronaviruset, og da bli sluppet inn i Thailand uten om eller men. Men tidligere har myndighetene her forlangt at en slik test skal foreligger senest 72 timer før avreise. Det er ikke nødvendigvis praktisk, for det vil si at folk må teste seg på nytt.

 

Og hvis det da skulle vise seg at man var smittet, så må man avbestille turen, og får da spørsmålet om flybilletten blir refundert. Da må man ha handlet en flybillett som kan refunderes, eller ha en forsikring som dekker dette.

(© Thailands Tidende. 25. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)