[ annonse ]
Køsystemene klarte denne gangen å holde orden på alle mottakerne. Køsystemene klarte denne gangen å holde orden på alle mottakerne. Foto: Hans Konrad Nyvoll
23. april 2020

Kirken matet 1900 personer i dag – fått inn 350.000 kroner

Skrevet av 
[ annonse ]

For tredje gang delte Sjømannskirken ut mat til arbeidsledige og sultne thaier i Pattaya. De har nå brukt opp mesteparten av pengene som er kommet inn, og ber om ytterligere støtte. Ambassadøren hadde tatt turen til Pattaya i dag for å delta på utdelingen.

 

Kl. 07 stilte de første seg i kø. De ble oppfordret til å komme tilbake senere, men mange ble værende for å sikre seg en matpakke. Matutdelingen skulle egentlig starte kl. 16, men politiet anbefalte å starte tidligere. De begynte derfor litt før kl. 14, og var akkurat ferdig til kl. 16.

 

Alle som møtte opp fikk denne gangen utdelt en matpakke. Forrige torsdag fikk nærmere 700 personer en pakke, mens et tilsvarende antall måtte vende tomhendt hjem.

 

Oppmøtet forrige torsdag, som var andre utdeling, kom som en overraskelse på Sjømannskirken, og det ble lange køer og litt for tett mellom personene.

 

I ettertid har myndighetene sagt at politiet vil bistå ved slike utdelinger, og det gjorde de i dag. Køsystemene fungerte godt, etter det vi erfarer.

[ annonser ]

 

LES: Kirken hjelper nye arbeidsledige – ber om støtte (9. april)

 

Posene i dag inneholdt to kg ris, to pakker nudler, en vannflaske, en flaske fiskeolje, en flaske matolje, en boks makrell og 10 egg. For å sette dette i perspektiv ble det utdelt nærmere 4 tonn ris og 20.000 egg!

 

Fra dagens matutdeling på Sjømannskirken. (Foto: Hans Konrad Nyvoll, Dag A. Ekeberg)

 

Sjømannsprest Annstein Lothe sier til oss at 1900 personer er i nærheten av maksimal kapasitet for hva de kan klare.

 

– Og det blir utdelinger hver torsdag fremover?

– Vi planlegger én uke av gangen. Dette er avhengig av hvor mye penger vi får inn.

 

Lothe opplyser at det til nå er kommet inn litt over 350.000 kroner. Men de er avhengig av ytterligere bidrag.

 

Det er frivillig personer som deltar med pakking og utdeling. I tillegg var det denne gangen to norske bedrifter som stilte med mannskap – Aibel og Equinor (tidligere Statoil).

 

Neste uke er det den norske bar- og restaurantnæringen i byen som stiller opp.

 

– Vi opplever dette som både trist og godt på samme tid. Trist fordi nøden tydeligvis er så stor, og godt fordi vi kan hjelpe, ikke alle, men mange, sier presten.

 

– Heldigvis har givergleda økt i takt med behovet, sier presten, som anslår at 2/3 av de innsamlede pengene nå er brukt opp. Pengene går uavkortet til mat til thaier. Informasjon for de som ønsker å støtte finnes på Sjømannskirkens facebookside.

 

– Sjømannskirka i Pattaya er ikke i posisjon til å skulle finansiere utdeling av mat. Hvert år er Sjømannskirka i Pattaya avhengig av store økonomiske overføringer fra hovedkontoret i Bergen, for å kunne drifte med så stor aktivitet og stab som vi har, opplyser Lothe.

 

LES: Måtte stenge porten, men kirken er rede til å hjelpe likevel (1. april)

LES: Ny sjømannsprest fra Nordsjøen til Pattaya (2019)

 

Ca. 80 prosent av folk i Pattaya har mistet jobben, ifølge City Hall. Etter at Sjømannskirken hadde sin første matutdeling for to uker siden har det dukket opp flere slike utdelinger. Men det virker aldri å bli nok.

 

På mandag i denne uken ble det også klart at City Hall selv skal dele ut matpakker hver dag kl. 16 ut april måned.

 

Myndighetene i Thailand har lovet 5000 baht i måneden til 14 millioner mennesker som har mistet jobber av den typen som ikke har arbeidsledighetspenger. Opprinnelig var det budsjettert med 3 millioner mottakere. Dette ble økt til 9 millioner og nå sist til 14 millioner.

 

Men det er mange som ikke har fått disse pengene, grunnet strikte kontrollmekanismer i systemet. Mange er registrert som bønder, og får derfor ingen penger. Mange folk i selvstendige yrker kvalifiserer heller ikke.

 

Etter matutdelingen holdt ambassadøren en tale for de mange frivillige medarbeiderne og politiets mannskap. (Video. Dag A. Ekeberg)

 

Etter at utdelingen var over holdt ambassadør Kjersti Rødsmoen en tale, hvor hun takket både de frivillig, kirkens ansatte og politiets medarbeider for innsatsen. Talen ble oversatt til thai underveis av Knut Inge Bergem, tidligere sjømannsprest, som nå driver barnehjem og studenthjem for stammefolk i Nord-Thailand.

 

LES: Studenthjem for stammefolk finansiert av skandinaver (2019)

 

Ambassadøren sa at hun følte at dette var en essensiell reise, i disse tider hvor man er frarådet fra å reise. Hun fikk også med seg et besøk på konsulatet i Jomtien.

 

Hun kunne fortelle at det har vært hektisk med mange henvendelser fra nordmenn, men at dette nå har avtatt litt. De fleste av de som ønsket seg hjem er nå hjemme i Norge.

 

LES: Påtroppende ambassadør liker seg allerede (2018)

(© Thailands Tidende. 23. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)