[ annonse ]
Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin holder sin daglige tale. Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin holder sin daglige tale.
5. mai 2020

Kun én ny smittet i dag, men nulltoleransen fortsetter og folk sulter

Skrevet av 
[ annonse ]

Covid-tallene er blant de laveste i verden, likevel truer myndighetene med at den forsiktige åpningen av samfunnet fort kan reverseres.

 

Thaier er blitt vant til å se denne mannen, Dr. Taweesin. Han opptrer på TV hver formiddag kl. 11.30. Han rapporterer om veldig lave smittetall – i dag kun ett nytt smittetilfelle – men er raskt ute med å fortelle at den forsiktige åpningen av virksomheter i landet vil bli reversert hvis man ser økning i tallene.

 

Som Thailands Tidende har rapportert tidligere, så er landet i en særstilling med sine lave smitte- og dødstall blant de store turistlandene i verden:

 

LES: Thailand er et under i Covid-sammenheng

 

USA er det verst rammede landet i verden når det gjelder Covid-19. Likevel har de begynt å åpne opp landet i noenlunde samme grad som Thailand.

[ annonser ]

 

Thailand er av en eller annen grunn blitt spart, i hvert fall så langt, i denne pandemien. Landet har 54 dødsfall, som er det som dør i trafikken her i snitt hver eneste dag hele året.

 

Isteden for å juble over de gode tallene, har Thailand innført strenge tiltak mot viruset, og gjort en mengde folk pengeløse.

 

Thailandske myndigheter er blitt perfeksjonister og vil ha smittetallet ned på null. Men til forskjell fra en del rammede i-land, har ikke dette landet tilfredsstillende sosial- og arbeidsledighetsordninger til hjelp i denne situasjonen.

 

Arbeidsledighetstrygden er på maksimalt 7500 baht pr måned, og det finnes ingen sosialhjelp for fattige. Pensjonister mottar fra staten den lave sum av 600-1000 baht (avhengig av alder) pr måned.

 

Utdeling av 5000 baht pr måned i nødhjelp har på langt nær nådd alle søkere. Mange har fortsatt ikke mottatt dette pr i dag, og mange er blitt avvist av datasystemene.

 

LES: Flere hjelpetiltak – 5000 baht pr måned gis via ny webside

 

Pressetalsmannen Dr Taweesin Visanuyothin kommer med skrekkeksempler fra andre land for å rettferdiggjøre de strenge tiltakene i Thailand. Han fortalte for noen dager siden om lik som blir liggende oppå hverandre og stinke i New York. 

 

Han forteller om hvordan smittetallene stiger i Russland og Brasil, og om nye smittebølger i Japan og Singapore. Dette er ikke feil, men han unnlater å nevne alle landene hvor smittetallene faktisk går nedover.

 

Hver eneste dag truer han med at myndighetene kan reversere den forsiktige åpningen de har startet på, hvis smittetallene øker. 

 

I dag var det kun ett nytt smittetilfelle. I går var det 18, men alle var utlendinger som ble oppbevart i et immigrasjonsfengsel i Songkhla.

 

Covid Thailand

Antall nye smittetilfeller pr dag fra 1. mars til i dag (5. mai), hvor det kun var ett tilfelle.

 

Han refererer også daglig tallene for folk som har brutt portforbudet. Det dreier seg om noen hundre personer pr dag, som er små tall i et land med 69 millioner innbyggere. Likevel sier han at hvis ikke dette bedrer seg vil man ikke lette flere tiltak.

 

Samtidig har de nå begynt å snakke om virusfrihet i 28 dager, mot tidligere 14 dager. De har lister over provinser som har vært virusfrie i 28 dager, og hinter at det er fornuftig å vente 28 dager før man åpner opp igjen.

 

Covid Thailand

Antall smittetilfeller pr provins (til venstre) og antall virusfrie dager (til høyre). Grønne provinser har vært virusfrie i 28 dager. Gule i 14 dager. (Kilde: CCSA)

 

Dette fører til stor pessimisme i befolkningen, for det må antas at smittetallene øker når man åpner samfunnet igjen. Det rapporteres om økning i antall selvmord. Folk ser rett og slett ingen vei ut av uføret.

 

Det kan godt være at myndighetene har større smittetoleranse enn det som fremkommer, og at de bruker de daglige oppdateringene til å skremme folket til lydighet. Men problemet med det er at folk kan ta dem på alvor, og ikke se noen lysning i overskuelig fremtid.

 

Skremselspropagandaen gjør også situasjonen usikker for forretningsdrivende. Skal de investere penger i å åpne igjen nå, bare for å risikere å bli stengt igjen om to uker?

 

Mange type butikker og restauranter har fått lov å åpne, men det er fortsatt en mengde virksomheter som er stengt.

 

Covid Thailand

Myndighetenes liste over virksomheter som ennå ikke kan åpne.

 

Fokus på smittetall og målet om null nye smittede er noe som kan føre galt avsted for Thailand, og som det norske Folkehelseinstituttet advarer mot, slik Thailands Tidende rapporterte nylig:

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

 

Denne politikken er vel og bra for et land som er selvberget med det meste og har råd til å stenge grensene i lengre tid. Men Thailand er helt avhengig av utlendinger, både som turister og som ledere og eksperter i mange industrigrener her. De har også det som fire år på rad har vært verdens mest besøkte by – Bangkok.

 

Alle de menneskene som nå observeres i matkøer i turistbyer som Pattaya er helt avhengig av at landet åpnes opp igjen. Det er en mengde folk som er avhengig av turismen som ikke dukker opp på myndighetenes statistikk fordi de ikke offisielt er ansatt i en turistrelatert bedrift.

 

Covid Thailand

Folk sitter i en kilometerlang lang før matutdeling på markedet på Jomtien Beach Road Soi 9. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

LES: Kirken matet 1900 personer i dag – fått inn 350.000 kroner

 

Guvernørene gjør ikke situasjonen enklere for folk i dag. Dette er ikke folkevalgte personer, men byråkrater som flyttes rundt i landet med et par års mellomrom, og ikke trenger å stå ansvarlig overfor velgere for sine handlinger.

 

I dag er det blitt klart at fire provinser har forlenget alkoholforbudet, som sentralmyndighetene opphevet. Dette skaper ytterligere forvirring blant folk. Provinsene med forlenget alkoholforbud er Phitsanulok, Petchaburi, Patumthani og Buriram, ifølge Daily News (thai). 

 

To av disse er også blant de fem provinser som nå har 14 dagers karantene for folk som ankommer provinsen. Det gjelder Phitsanulok, Buriram, Krabi, Trang, og Nakhon Phanom.

 

Guvernøren i Chonburi stengte ned Pattaya, men kun for reisende inn i byen. Hvem som helst kunne forlate byen (byen er i dag åpnet igjen).

 

Det i motsetning til guvernøren i Phuket, som stengte for både inn- og utreise, og som har skapt store problemer for folk i turistnæringen der som har mistet sine jobber. Mange har vært uten lønn i en måned eller mer, og har ikke hatt muligheten til å forlate provinsen.

 

Phuket har 220 av landets totalt 2987 smittetilfeller. Med et befolkningstall på under en halv million er det et høyt tall. Men med kun to dødsfall lurer folk på om det er verdt alle problemene som befolkningen nå utsettes for.

 

Når det endelig skulle åpnes opp igjen på søndag, var køen så lang at de måtte stenge igjen. Folk hadde allerede sagt opp sine leieleiligheter, og overnatter derfor nå i sine biler i påvente av å kunne reise hjem.

 

Slik er situasjonen i et av verdens minst virusrammede land.

(© Thailands Tidende. 5. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)