[ annonse ]
Per Christian Østeby forsøker å holde motet oppe på det lille hotellrommet. Per Christian Østeby forsøker å holde motet oppe på det lille hotellrommet. Foto: Dag A. Ekeberg/Messenger
13. august 2020

Livet i karantene – 22,5 timer pr døgn på rommet

Skrevet av 
[ annonse ]

Det begynner å komme noen nordmenn tilbake til Thailand nå. En av dem er Sjømannskirkens medarbeider Per Christian Østeby. Han forteller om mange tester, dokumenter og temperaturmålinger, en flyplass i unntakstilstand og ellers innestengelse på rommet.

 

Per Christian Østeby (58) fra Kristiansand ankom Bangkok lørdag. Tirsdag fikk han den første covid-testen. I går fikk han vite at testen var negativ, og det var da han for første gang kunne forlate hotellrommet. 

 

Han fikk oppholde seg i hotellhagen under oppsikt av ansatte på hotellet i 1,5 time. Der var det stille og rolig, ingen fritidsaktiviteter og svømmebassenget var stengt. Mange fordrev tiden med å jogge frem og tilbake på det begrensede området.

 

ASQ

Østeby med påbudt munnbind i hotellhagen hos Anantara Riverside i Bangkok. (Foto: Privat)

[ annonser ]

 

Han kan få ett slikt opphold utendørs pr dag. Det må bestilles dagen i forveien, og man må velge enten formiddag eller ettermiddag. Så blir man tildelt en tid.

 

Østeby fikk være utendørs mellom kl. 17.00 og 18.30. Munnbind er påbudt og man må holde avstand til de andre hotellgjestene.

 

Det at covidtesten var negativ var ingen stor overraskelse, siden han jo hadde tatt en tilsvarende test en uke tidligere i Norge, i forbindelse med innreisetillatelsen.

 

Den andre thailandske testen vil han få kommende onsdag. Østeby forteller at det tidligere i sommer var slik at man etter den andre testen fikk bruke treningssenter og svømmebasseng på hotellet, men det har myndighetene satt en stopper for.

 

Myndighetene pleier å oppgi at karantenen er 14 dager, men i realiteten er det 16 dager og 15 netter. Den første dagen kalles «Dag Null».

 

– Synes du dette er unødvendig strengt?

–  Jeg forstår myndighetene i Thailand, siden de har null smitte i landet, men jeg har jo allerede en test fra Norge, så de fire siste dagene i karantene burde jo være overflødig, eller at man i det minste kunne få oppholde seg utenfor rommet og bruke treningssenter etc.

 

Østeby er en ivrig turgåer og syklist, og legger ikke skjul på at det er tøft å være innesperret på et rom i 16 dager. Han forteller at han bestilte noe treningsutstyr fra Lazada – blant annet en matte og en strikk – som ankom tirsdag. Hotellet hadde ikke noe imot at han gjorde det. Det som ikke er lov, er å bestille mat og drikke utenfra.

 

58-åringen har jobbet for Sjømannskirken i 7,5 år, de siste 4,5 årene i Pattaya. Før dette var han i Antwerpen, og før karrieren i Sjømannskirken jobbet han innen forsikring og finans samt økonomisk rådgivning i NAV.

 

– Så du holder motet oppe?

– Ja, jeg gjør det. Det er også en nyttig erfaring å være alene, det gjør at man får vite litt hvordan ensomme folk har det. Det er faktisk en god del ensomhet blant nordmenn i Thailand.

 

Østeby jobber som diakonal medarbeider, og sier at oppholdet gir litt ekstra tankerom. Han er imidlertid fortsatt i jobb. Han har samtaler online med nordmenn som befinner seg i Thailand og trenger støtte og noen å snakke med:

 

– Det er en god del tyngre saker for tiden, med folk som har store problemer i livet.

 

Det ble rådet til fra Sjømannskirkens side at Østeby skulle følge norske myndigheters råd å reise hjem i mars. Han hadde forventet å kunne komme ned igjen i slutten av april, men slik gikk det ikke.

 

Østeby har jobbet via fjernarbeid for Sjømannskirken i tiden hjemme, med unntak av at han var vikar ved Sjømannskirken i København i juni og avviklet ferie i juli.

 

– I ettertid kan man vel si at det hadde vært bedre å bli værende i Thailand, men ingen visste jo i mars hvordan dette skulle utvikle seg.

 

Det er tre måltider inkludert i oppholdet, og mens vi snakker med Østeby på Messenger kommer det en hotellansatt med kaffe og kaker. Det er en ekstra service de nettopp har startet med, forteller nordmannen. Thaien som leverer maten snakker litt norsk. Han har jobbet for Fred. Olsen.

 

Anantara Riverside er navnet på hotellet. Dette ble valgt fordi det var ett av kun to hoteller som hadde ledig kapasitet da Østeby forhørte seg. Han synes hotellbesetningen er hyggelig og skryter også av maten som serveres. Wifi er av god kvalitet.

 

ASQ

Slik ser det ut på Anantara Riverside i Bangkok. (Foto: Privat)

 

– Jeg har med knekkebrød, og kjøpte en stor goudaost i Amsterdam, forteller Østeby med et smil. – Men jeg har ikke startet på den medbrakte maten ennå.

 

I minibaren på rommet er det kun mineralvann. Det er forbudt å drikke alkohol under karanteneoppholdet, ifølge regelverket som Østeby leser opp.

 

Det ble veldig hektisk før avreisen, slik de to andre vi har intervjuet (se linker under) også har opplevd. Problemet er at man skal ha en covid-test innen 72 timer før avgangen.

 

LES: Fulgte UDs råd, nå er det dyrt og vanskelig å komme tilbake til Thailand (26. juli)

LES: Flyr til Thailand i dag – har brukt 30.000 kroner allerede (7. august)

 

– Jeg råder alle til å ta testen så tidlig som mulig, oppfordrer Østeby.

 

Han kunne tatt testen tirsdag ettermiddag, siden flyet gikk fredag kl. 12.00. Østeby ventet imidlertid til onsdag formiddag, og det gjorde at det ble ekstra hektisk. Han fikk 12 timer på seg av ambassaden i Oslo til å bestille og betale for hotelloppholdet. Han klarte det på 11,5 timer, etter å ha jobbet med dette nesten uavbrutt.

 

Han sendte e-post til alle hotellene på lista. Kun to svarte at de hadde ledig rom.

 

Østeby forteller at det også er andre som har hatt problemer med å finne ledig rom. Pr i dag er det ca. 3500 hotellrom på 37 hoteller som er avsatt til karantene (se oversikt nederst i artikkelen). Anantara har 350 av disse rommene, og er det største karantenehotellet. Det offisielle navnet på denne ordningen er Alternative State Quarantine (ASQ).

 

Han roser for øvrig thaiambassaden i Oslo for god støtte under den krevende prosessen med å få til denne reisen.

 

Østeby slapp et av punktene som mange andre må gjennom – forsikring. Sjømannskirken har allerede forsikring som dekker covid for sine ansatte. De som ikke har det må kjøpe en forsikring som dekker covid med inntil hundre tusen amerikanske dollar før de får innreisetillatelse til Thailand.

 

For øvrig var det en gjeng på 8–10 thaier som ble kastet av flyet etter boarding i Amsterdam, på grunn av dårlig oppførsel og drikking av medbragt alkohol, kan han fortelle oss.

 

Østeby forteller om landingen i Bangkok:

– Man blir behandlet som om man er smittet. På flyplassen blir man fotfulgt overalt. Her er det ingen mulighet til å stikke av. Det er snakk om folk i fullt smittevernutstyr. Temperaturen ble tatt fire ganger på flyplassen, og dokumentene ble sjekket 4–5 ganger.

 

– Smittevern tas på alvor i dette landet, sier Østeby, som tross alle dobbeltsjekkene sier at opplegget virker velorganisert.

 

Det var 82 utlendinger med på flighten til KLM fra Amsterdam, ble det opplyst. Det var også noen nordmenn blant disse. En av dem var vårt intervjuobjekt fra 7. august, Anders Bjom, som befinner seg på Salil Hotel:

 

LES: Flyr til Thailand i dag – har brukt 30.000 kroner allerede (7. august)

 

ASQ

En oversikt over alle karantenehotellene fra thailandske myndigheter. Oversikten er datert 10. august.

(© Thailands Tidende. 13. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)