[ annonse ]
De to opposisjonspartiene har stor fremgang. Til venstre vinker Pita Limjaroenrat fra Move Forward. Til høyre sees Paetongtarn Shinawatra og Srettha Thavisin fra Pheu Thai. De to opposisjonspartiene har stor fremgang. Til venstre vinker Pita Limjaroenrat fra Move Forward. Til høyre sees Paetongtarn Shinawatra og Srettha Thavisin fra Pheu Thai. Faksimile: Khaosod English
7. mai 2023

Valg 2023: Det ser ikke lovende ut for generalene

Skrevet av 
[ annonse ]

Det tradisjonelt største opposisjonspartiet til militærvesenet, Pheu Thai, blir nå forbigått i meningsmålingene av Move Forward. Begge partier har unge ledere, og er en kontrast på mange måter til to generaler som stiller til valg. 

 

I dag er det forhåndsvalg for de som har registrert seg for dette. Kommende søndag – 14 mai – er selve valgdagen. 

 

Et parti som har økt betraktelig den siste tiden, gjennom ulike meningsmålinger, er Move Forward Party. Mye virker å skylde partiets leder, som kommer som en sterk kontrast til de generalene som stiller til valg.

 

Pita Limjaroenrat er kun 43 år gammel, utdannet fra Harvard og MIT i USA og er en suksessrik forretningsmann. 

 

Pita snakker tilnærmet flytende engelsk og klarer seg godt foran et kamera. Det får en til å tenke på en annen ung statsminister, med tilnærmet perfekt engelsk og et sjarmerende vesen – Abhisit Vejjajiva – som var 44 år gammel da han ble utpekt til statsminister for Demokratene i 2008.

[ annonser ]

 

Abhisit tapte for øvrig valget i 2011 og trakk seg som leder for Demokratene etter at de gjorde et uventet dårlig valg i 2019.

 

Pita tok over lederrollen i Move Forward etter partiets forgjenger Future Forward og dets grunnlegger Thanathorn Juangroongruangkit ble fradømt retten til å drive politikk i ti år. Future Forward ble det tredje største partiet i 2019 med 80 av 500 seter i Underhuset. 

 

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten  (28. november 2019)

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet (21. februar 2020)

 

De ni dommerne i grunnlovsretten (Constitutional Court) bestemte 7–2 at forretningsmann og mye omtalt partileder Thanathorn hadde brutt grunnloven av 2017, som sier at parlamentsmedlemmer ikke kan eie aksjer i mediebedrifter.

 

Future Forward ble til Move Forward, og Pita ble lederen. Han har vært mye å se på tv og i nyhetene denne valgkampen. Thanathorn er imidlertid også fortsatt å finne i bakgrunnen, det har man sett i denne valgkampen.

 

Pita og Move Forward har hatt mye støtte fra yngre velgere i sentrale strøk, men har begynt å ta for seg av de tradisjonelle velgerne til det andre store opposisjonspartiet – Pheu Thai – som har sin base blant utkantstrøk i Isan og Nord-Thailand.

 

Et spørsmål nå fremover mot valget er om disse to partiene vil ødelegge for hverandre slik at partier som støtter generalene i valgkampen likevel kan vinne.

 

Men på meningsmålingene ser det ikke slik ut. Disse to opposisjonspartiene har ligget på 70–80 prosent av stemmene i de siste målingene. Matichon-Daily News sin meningsmåling har de to partiene på nærmere 85 prosent oppslutning.

 

Pheu Thai var tidligere i vår den store valgfavoritten, inntil Move Forward begynte å rykke frem på meningsmålingene.

 

Pheu Thai er etterfølgeren etter Thaksin Shinawattras parti Thai Rak Thai, som styrte landet fra 2001 til 2006. Thaksins søster Yingluck vant valget i 2011. Hun ble styrtet av militærvesenet, som har holdt på makten helt fra kuppet i 2014 og til i dag.

 

Nå er det Thaksins datter Paetongtarn Shinawatra (36) som er statsministerkandidat for partiet.

 

Paetongtarn har for øvrig nettopp født en sønn denne uka, sitt andre barn. Både mor og sønn skal være i god form, og Paetongtarn brukte kun tre dager på å komme seg ut i valgkampen igjen. 

 

Pheu Thai har fortsatt stor oppslutning, spesielt på landsbygda, og ingen blir overrasket om de ender opp som største parti etter valget, slik de gjorde i 2019.

 

En mektig eiendomsutvikler ved navn Srettha Thavisin er for øvrig også statsministerkandidat for Pheu Thai, i et system hvor partier kan stille med flere statsministerkandidater. 

 

Dagens statsminister og visestatsminister, Prayut Chan-ocha (69) og Prawit Wongsuwon (77), stiller for ulike partier denne gangen. De to generalene blir beskyldt for å drive et taktisk spill, og deres to partier er forventet å samarbeide etter valget.

 

Årsaken til at man ennå ikke kan avskrive generalene er den omstridte grunnloven av 2017, hvor Senatet på 250 utpekte medlemmer er med å stemme på statsminister sammen med Underhusets 500 medlemmer. Senatorene er i praksis utpekt av militærvesenet i landet. 

 

De to opposisjonspartiene ligger i dag an til å få minst 350 representanter i Underhuset. Men hvis senatorene stemmer på en general som statsminister, og de andre 150 underhusrepresentantene også stemmer på samme måte, vil opposisjonspartiene likevel tape.

 

Dette er pr i dag kun teori. I praksis kan det vise seg at senatorer vil velge en statsminister fra et opposisjonsparti hvis de to partiene vinner valget på en overlegen måte. Det kan bli store protestaksjoner i landet hvis generalene får fortsette ved makten selv om de gjorde et veldig dårlig valg.

 

Når det er sagt så fikk partiet til dagens statsminister, Prayuth Chan-ocha, kun 23 prosent av stemmene i 2019, så han trengte støtte fra hele seks partier for å kunne danne en flertallsregjering. Partier som Demokratene og Phumjaithai gikk i koalisjon med generalene, noe som skapte kritikk fra enkelte hold i ettertid.

 

LES: Kommentar: Juntageneralen fortsetter som statsminister (6. juni 2019)

 

En politisk analyse av to statsvitere i avisen Khaosod English sier i praksis at «generalenes tid er forbi». I hvert fall i skrivende stund.

 

Men med Thailands historie opp gjennom årene, med 14 «suksessfulle» militærkupp siden 1932, er det ikke gitt at generalenes tid faktisk er forbi, selv om ting i dag tyder på at de etter valget i vår risikerer å måtte forlate regjeringslokalene.

 

(© Thailands Tidende. 7. mai 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)