[ annonse ]
Sterke følelser på partikontoret i Bangkok etter domsavgjørelsen. Sterke følelser på partikontoret i Bangkok etter domsavgjørelsen. Faksimile: Khaosod English
21. februar 2020

Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet

Skrevet av 
[ annonse ]

I ettermiddag ble det kjent at grunnlovsretten har bestemt at det nye, populære politiske partiet Future Forward – som fikk hele 80 seter i underhuset i fjorårets valg – skal oppløses. 16 av lederne er fradømt retten til å drive politikk i ti år. Det inkluderer partileder Thanathorn.

 

Thailand venter nå spent på hva de mange tilhengerne av landets tredje største parti vil gjøre. Politiet har vært rede for en slik dom som grunnlovsretten avsa i dag, og vil slå ned på demonstrasjoner.

 

Partiets velstående leder Thanathorn Juangroongruangkit ga før valget noe han kalte et lån på 191 millioner baht til partiet. Men retten vedtok at det var en donasjon, ikke et lån, og ifølge valgloven er donasjoner begrenset oppad til ti millioner baht.

 

Grunnlovsretten har nå gitt Valgkommisjonen rett til å forfølge lederne rettslig, og Thanathorn risikerer inntil fem år i fengsel, mens de andre risikerer inntil tre år.

 

[ annonser ]

Medlemmene er nå samlet på partikontoret til Future Forward Party, dekket live av Khaosod English. Partilederen sa nettopp at dette ikke er slutten på bevegelsen Future Forward, og at det nå skal opprettes en komite som heter Future Forward, istedenfor partiet, som altså er oppløst.

 

Ledelsen sier at loven ikke stipulerer klart hva som er et lån og hva som er en donasjon, og at mange politiske partier har hatt pengetilskudd. De sier at ti års utestengelse fra politikken tilsvarer dødsstraff i ordinær strafferett, og er en altfor streng straff.

 

De sier at politiske partier fremover må operere i det skjulte når det gjelder økonomiske tilskudd, ikke i åpenhet, slik Future Forward har gjort.

 

Partiets leder er også tidligere dømt i grunnlovsretten, for å ha hatt aksjer i et medieselskap under valgkampen, noe som også er ulovlig.

 

Tilhengere av partiet mener at dette er kun tekniske valglovovertredelser, og at myndighetene har rottet seg sammen mot dette partiet.

 

Partiet med de mange unge velgerne har da også vært en torn i øyet på regjeringen. De har forsøkt å redusere militærvesenets makt i Thailand. De er også beskyldt for å være motstander av kongehuset, men slike beskyldninger er en vanlig taktikk som brukes i politikken i dette landet. De benekter selv dette.

 

LES: Parti føler seg motarbeidet av myndighetene – lover flere demonstrasjoner (desember 2019)

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten (november 2019)

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (juli 2019)

LES: Finland og Danmark til Thanathorns forsvar (april 2019)

 

Etter utestengelsene har det oppløste partiet nå 65 folkevalgte medlemmer igjen i underhuset. De har to måneder på seg til å finne nye partier.

(© Thailands Tidende. 21. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)