[ annonse ]
Det er fint også på fastlandet. Her fra Tubkaek Beach i Krabi. Det er fint også på fastlandet. Her fra Tubkaek Beach i Krabi. Foto: Prakaiphet Thungchan
18. april 2024

Bilferie i Syd-Thailand – alternativ til øyhopping

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har tatt en sving gjennom seks sydlige provinser. Fastlandet med bil har mye interessant å by på, mindre trengsel og lavere priser.

 

Du har kanskje vært på øyferie før? Og er på utkikk etter noe annet? Ta bilen med til Syd-Thailand!

 

Hvis du ikke bor i Thailand så har du kanskje ikke bil her, men turister kan leie bil på hovedflyplassen eller via et leiefirma på nettet. Sørg for å ha skaffet deg et internasjonalt førerkort fra NAF eller KNA først. Så er det bare å ta landeveien fatt. 

 

For å komme til Syd-Thailand har du en 10–11 timers transportetappe fra Bangkok sydover til Surat Thani-provinsen. Eller du kan fly, og leie deg en bil der.

 

De som ikke liker lange etapper kan også stoppe i Hua Hin i provinsen Prachuab Khiri Khan. Denne provinsen er ikke en del av Syd-Thailand. Neste provins sydover er Chumphon, som av og til defineres som en del av Syd-Thailand. Men vi startet nå likevel i Surat Thani.

[ annonser ]

 

Thailands Tidende

Her er vår rundreise gjennom seks provinser. (Faksimile: Google Maps)

 

Når du først er i Surat, så kommer severdighetene på rekke og rad. Du trenger ikke kjøre lange etapper hver dag. Vi tok en sving rundt seks provinser og endte opp tilbake i Surat.

 

Vi valgte bevisst å holde oss unna de sydligste provinsene i Thailand. Det er også i henhold til reiserådene til norsk UD.

 

Man vet aldri når den årelange uavhengighetskrigen blusser opp igjen i provinsene Yala, Narathiwat, Pattani og sydlige deler av Songkhla. Faktum er at det nylig har vært flere bombeaksjoner igjen, selv om regjeringen, som alle andre regjeringer de siste 25 årene, forsøker å ha samtaler med uavhengighetsbevegelsen. 

 

LES: Volden i Syd-Thailand forklares med korrupsjon og narkotikahandel (10. januar 2022)

 

Det er ikke lange vegen fra Surat Thani til Phang Nga, men du bør stoppe halvveis, hvor det er et høytliggende område med mye som er verdt å se. Vegen er ikke lang til nasjonalparken Khao Sok. Der er det imidlertid begrenset hvor mye du kan ferdes med egen bil, så vi droppet den på denne turen.

 

VI fikk imidlertid med oss et tempel bygget på flere fjelltopper kalt Khao Na Nai Luang Dharma Park (วัดพุทธอุทยานนาในหลวง). Dra tidlig på morgenen, gjerne med en gang det er lyst. Da er det litt kjøligere å gå opp til de ulike toppene, og du kan også få se en fin morgentåke, som er et av salgsargumentene overfor thailandske turister, som ikke er så vant til tåke som nordmenn. Du kan ta flott video og bilder fra disse fjelltoppene. De har nettopp bygd en bro mellom to av toppene, så du slipper å gå ned og opp igjen.

 

Thailands Tidende

Khao Na Nai Luang Dharma Park, Thailands svar på Flåklypa. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

 

Ikke langt unna ligger et område med krystallklart vann i en urskog. Det er et helt spesielt syn, og du kan leie båt og padle innover urskogen. Kommer du på en helg så blir du ikke alene. Båtene er ikke lette å padle, så du kan leie en unggutt som padler for deg. Han koster 50 baht. Hver av passasjerene koster også 50 baht.

 

Stedet har fått navnet Источник Nam Rad (ป่าต้นน้ำบ้านน้ำราด) på Google Maps. Trolig grunnet alle russerne som befinner seg i Syd-Thailand for tiden. 

 

En demning kalt Ratchaprapha Dam (เขื่อนรัชประภา) er også verdt et besøk. Du kan se langt innover i nasjonalparken Khao Sok. 

 

Thailands Tidende

God utsikt til nasjonalparken Khao Sok fra Ratchaprapha Dam. (Foto: Dag Ekeberg)

 

Det er ikke så mange overnattingsalternativer i dette området. Et nytt og helt greit alternativ er Takhun Mountain View.

 

Så kommer vi vegen sydover til Phang Nga, kjent for sin skjærgård med øyer som James Bond Island og det verdensberømte fiskeværet Koh Panyee.

 

Vi droppet disse stedene denne gangen, men fant noe interessant på fastlandet isteden, nemlig en dyp innsjø med knallblått vann i i Thap Put-distriktet. Årsaken er at det tidligere var en dolomittgruve (Mueang Re Dolomite) der. Det krydde av thaier som tok bilde og video der. Gruvefirmaet, som har fortsatt sin virksomhet like i nærheten, har plantet bartrær rundt sjøen, som også er av interesse, spesielt for thaiene. 

 

Thailands Tidende

Slikt blått vann er ikke hverdagskost. Folk strømmer hit, til en nedlagt dolomittgruve. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

 

Vi dro videre til Krabi, droppet turistmagneten Ao Nang, og dro til en fin strand kalt Tubkaek Beach. Her er det forbudt med speedbåter, og det gjør det litt mer idyllisk. Hvis du absolutt må på en øy, så kan du benytte anledningen mens du er på denne stranden, det er kun en kort tur over til berømte Hong Island.

 

Tubkaek Beach har en fin resort kalt Anyavee Tubkaek Beach Resort. Hvis du kommer litt utenom høysesong og helger så kan du få et opphold til ca. 3500 Baht pr døgn hvis du bestiller via Agoda. Det er absolutt verdt prisen.

 

Har du enda mer penger å rutte med får du en strandvilla på naboresorten Amari, til ca. 9000 Baht. 

 

En severdighet som de fleste får med seg på fastlandet i Krabi er Emerald Pool. Man går innover en sti og kommer til et basseng med knallgrønt vann. Det er flere muligheter med fossefall lengre innover, og de som liker å gå kan traske kilometervis. Det er et stort utfartssted for thaier, så forsøk å komme på en hverdag. Utlendinger blir avkrevd 400 baht for å besøke området. Thaier betaler 40 baht.

 

Et annet sted du kan besøke i Krabi er Thapom Klong Song Nam, et våtmarksområde med brakkvann (ชายเลน ) med helt spesielt planteliv, hvor du går på en bro i en halvtimes tid. Den snegler seg gjennom våtmarksområdet, og det er også et sted du kan bade, mot slutten av fotturen. 

 

Provinsen Trang er kjent for noen fine øyer. Og det er der de større resortene ligger. På fastlandet er det dårlig med spennende overnattingssteder. Men vi fant et sted oppe i fjellområdet som ligger mellom Trang og Phatthalung, med nasjonalparken Khao Pu Khao Ya. Stedet heter Pubpa House. Du velger om du bor i telt eller i bungalow.

 

Før vi havnet der måtte vi imidlertid innom en utrolig grotte. Dette er et must for turister i denne provinsen. Den kalles Khao Chang Hai Cave (ถ้ำช้างหาย), som direkte oversatt betyr «Grottefjellet hvor en elefant forsvant».

 

Du betaler 50 baht og får en guidet tur gjennom den store grotten, med flere rom, som tar en halvtime. Du kan ta bilder og video, og det gjør alle, for det er veldig flotte og fargerike formasjoner.

 

Thailands Tidende

En grotte som er godt berømt langt utenfor provinsen Trangs grenser. (Foto: Prakaiphet Thungchan)

 

Nasjonalparken Khao Pu Khao Ya, hvor deler ligger i Phatthalung, er en av provinsens beste turistattraksjoner. Vi hadde en avtale i neste provins på programmet, så vi får ta opp igjen Phatthalung nøyere ved neste korsvei.

 

Første stopp på programmet i Nakhon Sri Thammarat var en landsby som er viden kjent for sin gode luftkvalitet og kalde og klare fjellvann. Den ligger da også i skråningen opp mot Syd-Thailands største fjell, Khao Luang.

 

Landsbyen heter Khiriwong Village (บ้านคีรีวง) Hvis du reiser på en varm sommerdag (f.eks. med 37 grader i april, slik vi gjorde), så kan du avkjøle deg her. Vannet er faktisk ganske kaldt!

 

Det er markeder langs elven og mange små resorter og homestay. 

 

Thailands Tidende

Khiriwong Village trekker folk med sitt klima og kalde vann ved foten av Syd-Thailands høyeste fjell, Khao Luang. (Foto: Dag Ekeberg)

 

Ellers er byen Nakhon Sri Thammarat et fint sted å besøke. Det er ingen storby, og ingen store køer å oppdrive. Tempelet Phra Mahathat Woramaha Wiharn er et av Thailands mest kjente.

 

Det som imidlertid lokker de fleste til Nakhon Sri Thammarat er strendene Hin Ngam Beach og den lange Khanom Beach. Nå er man plutselig ikke lenger i Andamanhavet, men i Thaibukta. Her er det ikke så mange øyer å velge mellom lenger, med unntak av Koh Samui, så mange av de fine resortene ligger på fastlandet, ikke minst på Khanom Beach.

 

Du kan fint ta en ferie på noen dager her. Vi havnet tilfeldigvis her under Songkran-feiringen. Det viste seg at mange par hadde flyktet vekk fra vannkastingen der de bor og leid seg inn på resorter på Khanom Beach isteden. Alt var fullt!

 

Istedenfor øyhopping, kan du hoppe fra resort til resort. Du sammenligner priser på Agoda. Hvis det ikke er høysesong eller helg, så er det heller ikke fullbooket, og du kan dra til selve resorten og sjekke forholdene og prisene. Du kan deretter booke rom via Agoda (som normalt er billigere enn søsterfirmaet Booking.com), eller betale direkte til resorten, hvis de gir det et tilbud som er billigere enn å bestille online. Husk at prisene på Agoda og Booking i utgangspunktet oppgis uten serviceavgift (10%) og moms (7%), med mindre man velger at det skal inkluderes.

 

Når du reiser rundt i Syr-Thailand med bil så har du muligheten til å stoppe og spise hvor du vil, og det er et vell av fine og rimelige spisesteder langs vegnettet. 

 

En rett kan koste noe ala 50-60 baht. Det fine er imidlertid alt tilbehøret som kommer på bordet – sauser, kokte og syltede grønnsaker, salatblader og urter. Dette er noe du finner i Syd-Thailand i overmål, og mindre i andre landsdeler.

 

Maten er i utgangspunktet veldig sterk i disse provinsene, men det finnes retter som ikke er sterke, og man kan også be om at de dropper chilien.

 

Overnattingssteder finnes i alle prisklasser. Du trenger ikke bruke mye penger på en bilferie. Langs vegene kryr det av billige overnattingstilbud i størrelsesorden 400-800 Baht.

 

Et av de beste tilbudet vi fant i så måte var Chada@Nakhon rett nord for Nakhon Si Thammarat. Et ganske nytt hotell med små men veldig greie rom til 800 baht inkludert en overraskende bra frokostbuffe for to personer. Uten buffe kostet rommet 650 Baht. 75 baht for en buffe er et bra tilbud. Finere resorter tar normalt minst 500 Baht for en buffe hvis den ikke er inklduert i prisen.

 

Men vil du bo på et romslig og fint rom på et turiststed eller rett på en fin strand må du normalt punge ut minst 2000 Baht, og er det fredag eller lørdag så øker prisen.

 

God tur!

 

(© Thailands Tidende. 18. april 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)