[ annonse ]
Slik planlegges løsningen i Cha-am (øverst). Nederst et bilde fra de langvarige arbeidene i Pattaya. Slik planlegges løsningen i Cha-am (øverst). Nederst et bilde fra de langvarige arbeidene i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg/Cha-am kommune
8. oktober 2019

I Pattaya tok jobben åtte år – nå er det Cha-ams tur

Skrevet av 
[ annonse ]

1. oktober startet arbeidet med halvannen kilometer ny strandlinje i den sydlige delen av Cha-am. Prosjektet skal koste 100 millioner baht og etter planen ta to år. Det blir i så fall barnemat mot Pattayas nye strand, som tok åtte år og kostet 600 millioner.

 

Strendene både i Pattaya og i Cha-am har vært plaget av erosjon, som har gjort at strendene har minket i størrelse. Dette er et problem for turistnæringen, og myndighetene har vært lydhøre overfor problemet.

 

I Cha-am startet arbeidet som planlagt 1. oktober. Det skal være ferdig i løpet av 750 dager (altså litt over to år), står det opplyst på et skilt fra myndighetene som beskriver prosjektet. Lengden på utvidelsen er 1.483 meter og starter ved Soi 4 Syd på Cha-am Beach, blant nordmenn kalt Skolegaten, og løper videre sydover. Kostnadene skal være på 102,9 millioner baht.

 

Cha-am kommune har skrevet om dette på Facebook, og vi har lånt noen bilder derfra. Vi har også kontaktet Innenriksdepartementet, som er prosjektleder, og fått tilsendt en illustrasjon derfra:

 

[ annonser ]

Beach

En tegning av prosjektet (Ill.: Innenriksdepartementet)

 

Slik skal det ferdige prosjektet i Cha-am se ut. (Ill.: Cha-am kommune)

 

Skandinaver på den lukkede facebookgruppen «Nordmenn og andre skandinaver i Cha-am» kom med stort sett kun positive kommentarer til dette prosjektet. Det ble nevnt utplassering av sandsekker og bruk av traktorer tidligere år for å hjelpe på erosjonen – tiltak som ikke har hatt særlig effekt.

 

En nordmann som bor i området, Knut Jakobsen, har sendt oss bilder, og sier følgende om prosjektet:

– De to gravemaskinene nærmest land renser ut og skiller massene. Stor stein blir brukt for at den store gravemaskinen skal ha noe og kjøre på, som en midlertidig vei. Denne tar så sand fra stranden og fyller tilbake der hvor løsmassene er fjernet. Når dette får satt seg skal pelemaskin og betongarbeider i gang. Tipper at overskudd av stor stein blir kjørt tilbake på land, eller at det blir bygd bølgebrytere.

 

De tre første bildene er fra gravearbeidene som startet 1. oktober. De tre siste bildene er tatt noen hundre meter lenger nord, ved Soi 2 Syd, hvor det også er  problemer med erosjon og det har vært tatt i bruk sandsekker. (Foto: Knut Jakobsen)

 

Erosjon kan skyldes ting som naturlige variasjoner, stormer, stigende havnivå eller menneskelig aktivitet. Det har ikke vært spesielt store stormer i Thaibukta. Havnivået hevdes av enkelte forskere å stige ca. 4 mm pr år i Thaibukta. Andre forskere har hevdet at nivået har sunket. Det har imidlertid vært stor menneskelig byggeaktivitet – i form av veger og bygninger.

 

Sand på denne typen strender flyter normalt ut og inn i landskapet med vann og vind, men når det bygges en barriere som sanden vanskelig kan passere, så kan resultatet over tid bli at sanden forsvinner lenger ut til havs. I så måte kan den nye trappen i Cha-am også bli en slik barriere, og det kan skje at deler av sanden nedenfor trappen etterhvert vil forsvinne lenger ut i havet.

 

I Pattaya var erosjonen enda sterkere enn i Cha-am. På visse steder i Nord-Pattaya var det kun igjen tre meter strand da sandprosjektet startet i 2011.

 

Prosjektet på den ca. tre kilometer lange stranda fikk en treg start, og stoppet opp i lengre perioder. Først de siste par årene ble det fart i sakene. Til syvende og sist ble det brukt ganske nøyaktig 600 millioner baht på utvidelsen.

 

Den ferdige stranden i Pattaya er enda bredere enn planlagt. Arbeidene tok hele åtte år . (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det er Chulalongkorn University som har vært konsulenter i oppdraget, og derfra blir det opplyst at i 1952 var stranden i snitt 35,6 meter bred og dekket 96 mål. Målet med det nye prosjektet har vært å gjenvinne en strand på samme størrelse, altså 35 meter bred.

 

Prosjektet var egentlig ferdig på nyåret, men et par kraftige regnvær skylte deler av sanden ut i havet igjen. Dette ble i enkelte deler av pressen fremstilt som om hele arbeidet hadde vært bortkastet, men det var feil.

 

Det tok noen måneder å rette opp problemene, men fra i sommer har Pattaya Beach vært på størrelse med tiden før turismen ankom.

 

Stranden er nå større enn 35 meter, noen steder ca. 50 meter bred. Men konsulentene fra Chulalongkorns geologiavdeling sier at det i starten etter et slikt prosjekt må påregnes mye erosjon, inntil stranden stabiliserer seg etter noen få år. Så sluttresultatet er nok ment å bli 35 meter.

 

Sanden er hentet fra havbunnen rundt en liten øy som heter Koh Rang Kwian, ca. 20 km unna Pattaya. Det er hentet inn 360.000 kubikkmeter sand, men at det er ti ganger så mye sand å ta av der den kommer fra. Det kan komme godt med til eventuelle senere oppgraderinger av stranda i Pattaya.

 

Forskerne ved universitetet kan ikke garantere at denne løsningen virker på permanent basis. Det er plassert store sekker med sand som fundament for den nye stranda. Det skal også ha vært brukt nett for å sikre at de ikke flytter på seg. Men man har altså sett at regnskyll likevel kan flytte på sanden.

(© Thailands Tidende. 8. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)