[ annonse ]
Studie: Dårlig personvern i Thailand, wifi skal nå overvåkes
17. oktober 2019

Studie: Dårlig personvern i Thailand, wifi skal nå overvåkes

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand og Malaysia havner på delt 43. plass av 47 land i en sammenligning av personvern. Kaféeiere er blitt beordret til å lagre data om kundenes nettsurfing.

 

Comparitech, en forbrukertjeneste innen teknologi, har studert personvernet til folk i 47 land, og funnet at det kun er Kina, Russland og India som er verre enn Thailand og Malaysia. Norge kom på delt andreplass etter Irland.

 

FAKTA: 47 LAND RANGERT ETTER PERSONVERN

overvåkning

 

Undersøkelsen tar for seg åtte områder, inkludert videoovervåkning i det offentlige rom og i jobbsammenheng, lovverk, biometri og dataovervåkning.

 

EU-land kommer generelt høyt på listen, og Comparitech sier at Personvernforordningen, som trådde i kraft i mai i fjor (juli i Norge), er en medvirkende årsak.

[ annonser ]

 

Her er noen av problemene med Thailand, ifølge Comparitech:

● Det tas fingeravtrykk før det utstedes nasjonale ID-kort, og det kreves biometri for å kjøpe et SIM-kort.

● Overvåkningskameraer er utbredt.

● Loven om datakriminalitet (The Computer Crimes Act) gir myndighetene rett til å kreve data fra nettleverandører uten en kjennelse fra en dommer.

 

Comparitech nevner også den nye forordningen som krever at kaféeiere skal spare på datatrafikken til kundene i tre måneder, slik at myndighetene kan se historikken til kundens nettleser og se hvor de har surfet på nettet via kaféens wifi. Myndighetene vil også kunne se meldinger folk har sendt via kommunikasjonsprogramvare.

 

Denne forordningen kom etter at rankingen om personvern var ferdigstilt, nevner Comparitech i sin kommentar.

 

Statsråd Buddhipongse Punnakanta i Departementet for digital økonomi og samfunn (Ministry of Digital Economy and Society) har uttalt at dette vil benyttes til å finne ut av hvem som distribuerer falske nyheter som kan skade samfunnet. Han sier at forbrytere benytter seg av wifi på kaféer fordi de tror at de da ikke kan bli overvåket. 

 

LES: Fake News-senter åpner i november

LES: Politiet sier de vil droppe sjekk av muslimske studenter

 

Dette kommer som et ledd i virksomheten til det nye Fake News-senteret som åpner 1. november (se link over). 

 

Fake News-senterets mål er å identifisere informasjon som kan være feil, verifisere fakta og deretter gi folket en korrekt versjon via senterets webside, Facebook og Line chat.

 

Ifølge departementet dreier falske nyheter seg ofte om naturkatastrofer, landets økonomi, helseprodukter og statlige programmer.

 

Human Rights Watch sier at senteret mest sannsynlig blir et redskap for sensurering, basert på hva de har sett i Thailand de fem siste årene med juntastyre.

 

Thailand har en streng lov om dataforbrytelser (Computer Crimes Act), hvor folk som publiserer eller deler feilaktig informasjon kan risikere inntil fem års fengsel.

 

Kina havner absolutt nederst på rankingen i studien til Comparitech. Årsaken er blant annet at de bruker kunstig intelligens og biometri til å overvåke befolkningen, for eksempel programvare som gjenkjenner ansikter, og som viser på store skjermer navnet til de som går på rødt lys. I tillegg har den kinesiske staten lov til å konfiskere data fra bedrifter, organisasjoner og privatpersoner.

 

Kina selger mye utstyr til fattige land for overvåkning, for eksempel til millionebyen Beograd, hvor Huawei står for leveransene. Avisen Khaosod spør seg tydeligvis om Thailand også vil få slikt utstyr.

(© Thailands Tidende. 17. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)