[ annonse ]
Rapportering om overnattinger har ført til enda lengre køer ved immigrasjonskontorene, her på Jomtien Beach. Rapportering om overnattinger har ført til enda lengre køer ved immigrasjonskontorene, her på Jomtien Beach. Foto: Dag A. Ekeberg
22. februar 2020

Slutt på krav om å rapportere overnattinger i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Et drakonisk lovverk, som kun ble fulgt av noen immigrasjonskontorer, er nå skrotet. Men fastboende må fortsatt rapportere innen 24 timer hvis de endrer bostedsadresse. Og bor du i egen bolig må du, eventuelt din thailandske ektefelle, fortsatt rapportere når du ankommer.

 

En lovendring som trådde i kraft 28. januar er nettopp blitt kjent blant utlendinger i Thailand, etter oppslag i ulike medier torsdag og i går.

 

Lovens nye versjon (engelsk) kan lastes ned her

 

Endringene gjelder hvilke utlendinger som er unntatt fra å rapportere reiser i Thailand, nærmere bestemt opphold i provinser på mer enn 24 timers lengde. 28. januar ble folk som oppholder seg her på pensjonistvisum og ekteskapsvisum unntatt.

 

Turister og folk med mange andre visumkategorier har vært unntatt siden 13. september 2019, noe som ikke har vært godt kjent blant utlendinger i Thailand. Det er i praksis ingen som lenger må rapportere slike reiser, etter en lang rekke unntak nå er vedtatt.

[ annonser ]

 

Immigrasjonsvesenet har tidligere bedt folk bruke skjemaet TM28 til å rapportere slike midlertidige overnattinger. Nå kommer isteden TM27, men det skal kun brukes ved permanent adresseendring for fastboende (TM27 kan lastes ned her).

 

Hva betyr dette i praksis?

 

Det betyr at ansvaret for å informere om hvor du befinner deg til enhver tid nå er overlatt til de du overnatter hos. Dette skjer via skjemaet TM30, og der har det ikke skjedd noen endringer.

 

Enten du bor på hoteller eller hos venner, så er det de du bor hos som er pålagt å rapportere deg innen 24 timer (helger og helligdager unntatt) til nærmeste immigrasjonsvesen eller politistasjon.

 

De som oppholder seg i en bolig de eier selv, må naturlig nok fortsatt rapportere når de ankommer, og det innen 24 timer.

 

Hvis du bor i en bolig som er eid av din thailandske ektefelle, så er ektefellen som tidligere pliktet til å rapportere når du ankommer Thailand, via skjemaet TM30.

 

Fastboende utlendinger, på pensjonistvisum eller ekteskapsvisum, slipper nå altså å tenke på å rapportere eventuelle reiser de gjør til andre provinser. Kun hvis de flytter permanent innad i Thailand skal adresseendringen meldes til immigrasjonsvesenet innen 24 timer. Da brukes som nevnt skjema TM27 (TM27 kan lastes ned her).

 

Og som før må langtidsboende melde seg for immigrasjonsvesenet hver 90. dag. Det kan imidlertid gjøres online.

 

Det er nå tre år siden Thailands Tidende meldte at det var blitt utlendingers ansvar å melde forflytninger innad i Thailand – etter at immigrasjonsvesenet hadde begynt å håndheve en gammel lov.

 

Dette har ført til en masse usikkerhet og irritasjon blant utlendinger i Thailand disse tre årene. Mange har truet med å flytte til andre land, og noen har nok også gjort det.

 

LES: Meldeplikten: All flytting skal meldes, men ikke all forflytning (september 2019)

LES: Meldeplikten stadig mer upopulær, Thailand oppfordres til å gjøre noe (september 2019)

LES: Ditt ansvar å melde adresse (februar 2017)

 

Andre har latt være å bry seg om det drakoniske lovverket, og heller vært rede til å betale en bot på noen tusen baht hvis det ble oppdaget av immigrasjonsvesenet at de ikke hadde meldt fra om reiser til andre provinser.

 

Nå er altså den drakoniske loven fra 1979 endret og man trenger ikke lenger bekymre seg for det mye forhatte skjemaet TM28.

 

Et av de store problemene i denne saken, har vært at det har vært ulik praksis på ulike immigrasjonskontorer. Noen er blitt bøtelagt for å ikke ha rapportert forflytninger, mens andre bare er blitt mottatt av latter når de har bedt om å få melde fra.

 

Men fortsatt er altså TM30 i effekt, og det er drakonisk nok. Men nå er det ikke lenger utlendinger som får svi hvis de de bor hos ikke melder fra, og det er en forbedring. Selv om det for de som bor i hus eid av sin thailandske ektefelle i praksis ikke betyr noen stor forbedring.

 

TM30 kan for øvrig rapporteres online, men det krever at man registrerer seg på nærmeste immigrasjonskontor eller politistasjon først. 

 

Endringene i september 2019 kom etter diskusjoner innad i regjeringen, opplyser Thai Examiner. Reglementet med rapportering av reiser over provinsgrenser ble sett på som en unødig byrde for forretningsfolk og investorer i Thailand. Turister slapp altså også dette i september i fjor, mens man måtte til januar i år før også pensjonistene ble unntatt.

(© Thailands Tidende. 22. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)