[ annonse ]
Kø på immigrasjonskontor i Bangkok (øverst) og på busstasjon i Bangkok sist søndag. Kø på immigrasjonskontor i Bangkok (øverst) og på busstasjon i Bangkok sist søndag. Faksimile: Khaosod English
28. mars 2020

Kritikk av lange køer – kan gi mange smittede

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand holder nå pusten. Vil folkevandringen ut fra Bangkok forrige søndag gi mange smittetilfeller på landsbygda? Og fortsatt er det lange køer på immigrasjonskontorene, noe regjeringen kritiseres for.

 

Det er seks dager siden regjeringen beordret en rekke aktiviteter stengt i hovedstaden. Det førte til fullpakkede tog og busser sist søndag, hvor folk sto som sild i tønne for å komme seg hjem til landsbygda.

 

Man håper at det ikke skal bli en stor økning av smitte i Isan og andre steder – hvor de ikke har nok leger eller utstyr til å ta seg av alvorlige sykdomstilfeller.

 

LES: Nedstengning i Bangkok – resten av landet advares mot tilreisende derfra (22. mars)

 

Det var 188 smittetilfeller forrige lørdag som var en foranledning til nedstengningen av mange aktiviteter i Bangkok. Etter det har tallene ligger rundt hundre nye smittetilfeller pr dag. I dag meldes det om 109 nye tilfeller, og 1245 tilfeller totalt.

[ annonser ]

 

På tv i kveld meldes det om nye smittetilfeller på landsbygda, og ulike landsbyer er i full lockdown grunnet folk som er kommet hjem fra Bangkok. Foreløpig er det imidlertid ikke veldig mange slike tilfeller det er blitt rapportert om.

 

Samtidig må regjeringen slite med det faktum at det var en militært eid thaiboksearena som ble den store smittesprederen 6. mars. Fire dager etter at det ble nedlagt forbud mot slike arrangementer holdt likevel denne arenaen på. Det er nå nedsatt en komite for å se på saken. Den ansvarlige, som selv er blitt smittet, er overført til en inaktiv posisjon. 

 

Hvis denne boksekampen ikke hadde blitt arrangert, ville smittesituasjonen i Thailand sett hyggeligere ut. Det var en thai som returnerte fra Italia som ble ulykken i denne sammenhengen.

 

Nå oppfordres folk til å la være å krysse provinsgrenser. Det skal være satt opp kontrollstasjoner på 350 slike grenseoverganger mellom provinsene. Alle biler blir stoppet, og alle passasjerer må vise ID-kort og få temperaturen målt. 

 

Antall tog- og bussavganger er redusert. Det er også blitt påbudt med munnbind både på tog og buss. Siam Makro kjøpesenterkjede slipper nå ikke inn handlere som ikke har på seg munnbind.

 

Det er ikke vedtatt noe generelt portforbud i Thailand. Lokale steder kan ha lokale portforbud. Guvernøren i Phuket har nettopp opplyst at det skal være portforbud på øya mellom kl. 20 og 03. det vil gis unntak for nødvendige ærend. 

 

Bangkok Post kommer i dag med sterk kritikk av regjeringens politikk overfor utlendinger som er blitt værende i Thailand grunnet problemer med å ordne med hjemreise. 

 

Det har vært lange køer på immigrasjonskontorene i det siste, og folk har stått tett-i-tett. Og ikke nok med det, utlendinger er blitt tvunget til ekstra reisevirksomhet, ved at det forlanges et skriv – på papir – fra ambassaden som bekrefter at årsaken til at man søker utvidet opphold i 30 dager er problemer med hjemreisen grunnet Covid-19-viruset.

 

Man har lest om tilfeller hvor folk har tilbrakt hele dagen i kø og blitt bedt om å komme tilbake neste dag. Folk som skal melde seg hver 90. dag er blitt bedt om å gjøre dette online, og ikke møte opp på immigrasjonskontoret. Det samme gjelder innmelding av utenlandske overnattingsgjester via skjemaet TM30.

(© Thailands Tidende. 28. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)