[ annonse ]
Sjømannsprest Annstein Lothe utenfor porten til sjømannskirken i Pattaya, hvor man møtes av skiltet «midlertidig stengt». Sjømannsprest Annstein Lothe utenfor porten til sjømannskirken i Pattaya, hvor man møtes av skiltet «midlertidig stengt». Foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2020

Måtte stenge porten, men kirken er rede til å hjelpe likevel

Skrevet av 
[ annonse ]

Sjømannskirkens mannskap er både i Norge og Thailand nå, og de har god tid til telefonkontakt med nordmenn i hele Thailand, ikke bare Pattaya. Den nye sjømannspresten Annstein Lothe kommer her med noen råd og refleksjoner om den situasjonen coronaviruset har skapt.

 

15. mars stengte Sjømannskirken porten, som den siste av Norges 27 sjømannskirker. Årsaken var coronaviruset, og det faktum at en del av de besøkende er i risikogruppen for dette viruset.

 

Dagen før var det 130 personer tilstede på lørdagsgrøten. Ny sjømannsprest Annstein Lohte innrømmer at det var en merkelig følelse dagen etter.

 

FAKTA: ANNSTEIN LOTHE

● Annstein Lothe (65) kommer fra Gloppen i Nordfjord. Han var sjømannsprest i Singapore i 1981–83, i Montreal i 83–87 og i Antwerpen i 87–91.

● I 1991 ble han prest i Borgund, Ålesund, og var der frem til 2009, avbrutt av to turer som feltprest på Balkan. I 2009 ble han nordsjøprest, og var det helt frem til han startet jobben i Pattaya 1. desember 2019.

● Kona Kristianne, tidligere operajonssykepleier i Ålesund, jobber som diakonal medarbeider på Sjømannskirken i Pattaya.

[ annonser ]

 

– Men vi hadde ikke noe valg. Det ville vært uansvarlig å holdt åpent videre, og vi ville da også blitt stengt hvis myndighetene hadde funnet ut at vi holdt åpent. 

 

Det er noen på porten hver dag fortsatt, og de får hjelp så langt mulig. De får også komme inn hvis det er noe litt mer omfattende hjelp som kreves. Men kun én og én. Rett etter stengningen var det 5–15 personer innom hver dag. Nå er det færre.

 

Det er kun sjømannspresten samt langvarig diakonal medarbeider Hans Konrad Nyvoll – kjent som Hansi – som er fysisk tilstede på kirken nå, sammen med de fem faste thailandske medarbeiderne. 

 

Tre diakonale medarbeidere er sendt hjem. Det gjelder også tre praktikanter. Men alle disse er tilgjengelig og benytter tiden til å ha kontakt med nordmenn i Thailand som har behov for slik kontakt, enten via telefon eller via sosiale medier.

 

Coronaviruset er også en krise for Sjømannskirkens eksistens. De er finansiert 40 prosent av statlige midler og resten fra egne inntekter samt gaver fra næringsliv og privatpersoner. Disse 60 prosentene tilsvarer 120 millioner kroner i året.

 

Egne inntekter går naturlig nok ned nå. For eksempel tjener de normalt litt penger på å vie nordmenn som har kommet til Thailand for å gifte seg. Fire brylluper i april er avlyst. I fjor viet kirken 27 norske par. Totalt var det 25.000 besøk hos Sjømannskirken i Pattaya i 2019, som er en av organisasjonens mest besøkte.

 

Når næringslivet står overfor utfordringer med virus, og det samme med privatpersoner, så kan donasjonene til Sjømannskirken gå betydelig ned. Lothe er oppriktig bekymret for kirkens fremtid.

 

Han sier at det kan bli både omlegging og nedlegging som resultat av dette. Han snakker om at det kan bli mer bruk av ambulerende sjømannsprester, istedenfor faste kirker.

 

LES: Ny sjømannsprest fra Nordsjøen til Pattaya

LES: Fullt hus under offisiell åpning av Sjømannskirken

LES: Ny kirke åpnet – sliter med å finne ny prest

VIDEO: Gudstjeneste på Sjømannskirken

 

Men han tror likevel at kirken i Pattaya står trygt. Pattaya er et satsingsområde for Sjømannskirken, og de ønsker å være tilstede for alle nordmenn, ikke bare sjømenn. Samtidig er det investert i et nytt bygg i Pattaya, og det har vært et signal om at Pattaya er viktig.

 

– Men vi skal være en kirke for nordmenn i hele Thailand, ikke bare i Pattaya, sier han.

 

– Dette er noe du spesielt vil satse på?

– Ja, vi har allerede reist en del rundt i landet. Kirken har uformelle nettverk av kontakter rundt i landet, men vi forsøker nå å gjøre nettverkene mer formelle og mindre personavhengige.

 

Siden han startet i jobben 1. desember har han rukket å være i Nord-Thailand (Chiang Mai og Chiang Rai) samt en tur i Isan. Etter det stoppet reisevirksomheten opp av seg selv, med virusproblemene.

 

Men Lothe er rede til å starte opp igjen, og ber nordmenn utover i landet om å ta kontakt. Hvis det er grupper av nordmenn som har faste møtedager eller møtesteder rundt om i provinsene, så tar Sjømannskirken gjerne en tur innom.

 

Lohte var faktisk i ferd med å reise hjem til Norge, grunnet noen signaler om manglende sykehusdekning, som senere ble avkreftet. Hans kone Kristianne, som jobber som diakonal medarbeider, reiste hjem i forrige uke. Paret har barn og barnebarn i Norge.

 

– Det er mange mennesker som har vært tvunget til å ta vanskelige valg den siste tiden. Skal man reise eller bli værende der man er? Hvor hører man hjemme? Hvor befinner ens nærmeste seg?

 

Han fortsetter: 

– Hva om det skjer noe alvorlig med en av dine kjære, og du ikke kommer deg avgårde dit de er?

 

Lothe påpeker at det kan skje med ham selv, når han og kona er i hvert sitt land.

 

– Har du noen råd til nordmenn i Thailand under denne vanskelige tiden?

– Rutiner er viktig når man er i isolasjon. Finn faste ting å gjøre hver dag, for å komme deg gjennom hverdagen.

 

Annstein Lothe

Sjømannspresten på trappa til kapellet. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Han fortsetter:

– Dette gir også en mulighet til å tenke over hva og hvem som er viktig i livet. Og mange benytter anledningen til å ringe til folk de ikke nødvendigvis snakker så mye med ellers. Det er positivt. Folk bryr seg mer nå enn før, faktisk.

 

Lothe sier at man kan bli sterkere av motstand, og at de som har overkommet motstand i livet virkelig har muligheten til å føle livsgleden.

 

– Vær takknemlig for det du har. Jeg står opp og morgenen og strekker beina. Da takker jeg for at jeg har helsen. Så går jeg på kjøkkenet og tar et glass kald juice. Da takker jeg for at jeg har mat og drikke. Så ser jeg ut av vinduet, og takker for det fine solskinnet.

 

Presten ber folk som har problemer ta kontakt:

– Vi har bedre tid nå enn før, faktisk. Både vi her i Thailand og de i Norge kan snakke med folk som har behov for det på telefonen.

 

Han sier at det er få som benytter seg av videosamtale, f.eks. via Skype eller Messenger, selv om kirkens ansatte også har muligheten til det. 

 

Hjemmebesøk og sykebesøk er normalt viktige aktiviteter for de ansatte, men dette er det også slutt på nå:

– Vi kan jo i teorien være smittebærere, og da er det ikke noe gunstig å være i nærheten av folk som sliter med andre type sykdommer, og derfor ikke godt kan takle coronasmitte.

 

Lothe sa allerede før han trådde inn i stillingen at han så for seg at kirken i Pattaya hadde en lav terskel.

 

– Det var dette Jesus var radikal på. Man må se Guds ansikt i våre medmennesker.

 

Lothe snakker om nordmenn som har havnet i problemer i Pattaya. De finnes det en del av, men han er raskt ute med å poengtere at det er alle typer mennesker her, og flertallet lever gode liv, og ikke minst gjør livet godt for andre. Noen av disse har vært gjennom tøffe tak, og har klart å snu sine liv rundt.

 

Den nye sjømannsprsten ønsker å være et medmenneske og en samtalepartner. Det er det viktigste for ham.

 

– Det aller verste som kan skje et menneske er at man mister kontrollen. Det har skjedd for en del mennesker i det siste, spesielt de som har hatt problemer med å kunne reise hjem. Det som er viktigst da er nære relasjoner som ektefeller, kjærester, barn, venner og kollegaer. 

 

Lothe lurer på om denne coronakrisen vil føre til at folk endrer sine liv. At man blir mer opptatt av nære ting, og gleder seg over dem. At man ikke nødvendigvis må oppleve en masse spennende ting hele tiden for å ha et godt liv.

(© Thailands Tidende. 1. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)