[ annonse ]
Det har vært kaos på immigrasjonskontorene, som her i Pattaya tirsdag 7. april. Det har vært kaos på immigrasjonskontorene, som her i Pattaya tirsdag 7. april. Foto: Dag A. Ekeberg
9. april 2020

Automatisk forlengelse av visum endelig vedtatt

Skrevet av 
[ annonse ]

Et vedtak som har vært etterlyst i flere uker har endelig kommet. Oppholdstillatelse basert på alle typer visum forlenges nå automatisk frem til 30. april.

 

Regjeringens vedtak gjelder også for de som har fått 30 dagers opphold ved ankomst, såkalt «Visa on Arrival».

 

Unntaket er visum som utløp før 26. mars. Der er det intet visumamnesti, og de det gjelder vil måtte kontakte immigrasjonsvesenet. Normalt er det 500 baht i bot pr dag for «overstay». 

 

I vedtaket fra i går ettermiddag heter det også at utlendinger med oppholdstillatelse kan returnere til Thailand selv om  de har oppholdt seg utenfor Thailand i mer enn ett år. De må imidlertid returnere så fort situasjonen tillater det.

 

Hva som skjer etter 30. april har ikke regjeringen sagt noe om. Unntakstilstanden er også foreløpig i effekt frem til 30. april. Hvis den forlenges kan man tenke seg at også visumamnestiet forlenges, men det er ikke noen automatikk i det.

[ annonser ]

 

Det har versert mange rykter om dette vedtaket de siste dagene, men det er altså nå vedtatt. Den norske ambassaden i Bangkok har også publisert dette på sin facebookside.

 

Oppdatering: Utsettelsen frem til 30. april gjelder også de som skal gjøre adresserapportering etter 90 dagers opphold. Slik 90-dagers rapportering kan også gjøres online.

 

Det har vært rapportert om lange køer og trange tilstander på mange immigrasjonskontorer, ikke minst i Bangkok og Pattaya. I går ble det kjent at immigrasjonskontoret i Pattaya skulle få et avlastningskontor på en skole i byen. Det gjenstår å se om dette nå blir gjennomført.

 

LES: Lange køer og kaos for å forlenge opphold (fra Pattaya 7. april)

LES: Kritikk av lange køer – kan gi mange smittede (28. mars)

 

Det er uforståelig for mange kritikere av myndighetene at det har tatt så lang tid å få til dette vedtaket. Det er et veldig enkelt vedtak, som omfatter alle visumtyper. Andre land har gjort dette for lenge siden, eksempelvis Indonesia og nabolandet Kambodsja. 

 

Spesielt på tirsdag var det enorme køer på mange visumkontorer, etter en tre dagers langhelg. Folk sto som sild i tønne utenfor kontoret i Pattaya, som vi rapporterte. Dette samtidig som myndighetene befaler at folk holder minst to meters avstand grunnet fare for Covid-19-smitte.

 

Også folk fra nabolandene til Thailand har dannet lange køer på en del immigrasjonskontorer. De har innreisepass, men disse har i mange tilfeller utløpt etter at grensene ble stengt. I gårdagens vedtak får disse forlenget oppholdstillatelse i sju dager etter at grensene gjenåpner. Det gjelder ikke de som har innreisepass som utgikk før 23. mars.

(© Thailands Tidende. 9. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)