[ annonse ]
Kanchanaburi med mange fossefall er et populært utfartsmål for nordmenn. Kanchanaburi med mange fossefall er et populært utfartsmål for nordmenn. Foto: Dag A. Ekeberg
9. mai 2020

Forsikringsbransjen: – Ikke avbestill thailandsturen ennå

Skrevet av 
[ annonse ]

Tjue prosent av nordmenn reiser uten reiseforsikring. De andre må vente og se hva reiserådene fra UD blir. Forsikringsselskapene refunderer utgiftene hvis UD fortsatt fraråder reiser til Thailand når du skal reise. Neste reiseråd fra UD kommer 15. mai.

 

Fremtind forsikring, som eies av DNB og Sparebank1, sier at du kan avvente situasjonen:

 

–  Bestilte du reisen før 12. mars, kan du avvente en stund før du gjør noe mer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Grete Trulsrud til oss.

 

Europeiske/If ber folk vente til så nærme ferien som mulig:

 

– Kundene kan avvente så nærme ferien som mulig med å avbestille, i håp om at UD åpner for reiser til det aktuelle landet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i If på spørsmål fra oss. 

[ annonser ]

 

På websidene til Tryg, Frende og Gjensidige opplyses også at avbestillinger i forbindelse med Covid-19 dekkes.

 

Europeiske/If gir sju dager ekstra tid til å avbestille:

 

– Vår avbestillingsmodell er nokså unik på den måten at vi lar avbestillingsmuligheten være der så lenge UDs reiseråd står. I tillegg gir vi syv ekstra dager som en trygghet for kunden. Dette gjelder for reiser som ble kjøpt før reiserådet ble utstedt 14. mars. 

 

FAKTA: SLIK AVBESTILLER DU HOS EUROPEISKE

Europeiske reiseforsikring dekker de kostnadene som flyselskap/reisearrangør ikke dekker. Dette skriver de på sin webside:

Uansett om du velger å avvente eller avbestille nå, må du alltid ha avbestilt reisen hos flyselskap/reisearrangør og ha avklart hva du får refundert av dem, før du melder saken til oss. Det er kun det du eventuelt ikke får dekket hos dem, du kan søke å få dekket av oss.

Dersom flyselskap/reisearrangør kansellerer reisen din før du selv avbestiller, har du krav på full refusjon fra dem.

Vi dekker avbestillinger av reiser til hele verden, uavhengig av avreisetidspunkt, og som avbestilles hos flyselskap/reisearrangør i tidsrommet fra 12. mars og frem til 7 dager etter at UDs reiseråd opphører. Vi dekker utgifter som ble betalt før 14. mars, og som flyselskap/reisearrangør ikke er forpliktet til å refundere.

 

– Hvis norske myndigheter opprettholder reiserådet som fraråder reiser til resten av verden, vil dere på et tidspunkt vurdere å selge reiseforsikring til spesielle land som dere vurderer som sikre for nordmenn å reise til?

– Vi forholder oss utelukkende til UDs reiseråd når det gjelder hvor det er trygt for våre kunder å reise. Derfor kommer vi ikke til å gjøre endringer på vår praksis eller foreta egne vurderinger av sikkerheten.

 

Vi stilte også det samme spørsmålet til Fremtind forsikring, og svaret var det samme, at de følger UDs reiseråd.

 

Handeland

Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i If. (Foto: If)

 

– Er det vanlig at folk kjøper reiseforsikring samtidig med at de bestiller reise, f.eks. hvis reisen er et halvt år frem i tid?

– Vi selger mest helårsforsikringer. På helårsforsikring er avbestillingsdelen inkludert, sier Handeland, og legger til:

 

– For å få avbestillingsmulighet på en enkeltreiseforsikring må denne kjøpes samtidig med selve reisen. 

 

Handeland sier at det går an å kjøpe enkeltreiseforsikring uten avbestillingsforsikring. Han legger til at på helårsforsikring kan reisen vare inntil 45 dager for forsikringer av typen Standard og 60 dager for Super. Man kan også kjøpe for reiser med lengre varighet, til en høyere pris.

 

Mange nordmenn drar på ferie uten reiseforsikring, selv om det ikke er noe myndighetene anbefaler:

 

– Bransjen har over tid sett at om lag 20 prosent reiser uten forsikring, uttalte assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til E24 i 2017. En spørreundersøkelse blant 4000 personer gjaldt folk under 30 år, men trenden er ifølge Europeiske den samme også i andre aldergrupper.

 

Storebrand publiserte i 2018 tall som sa at 25 prosent av nordmenn reiste uten reiseforsikring. Gjensidige hevdet året før at tallet var 19 prosent. 

 

Lege Terje Erlid, som har reddet mange alvorlig syke hjem til Norge, har skrevet bok om hvordan det kan bli dyrt å reise uten forsikring:

 

LES: Skremmende bok om forsikringsløse

 

7. mai opplyste statsminister Erna Solberg at det vil komme nye reiseråd senest 15. mai. De vil gjelde fra og med 1. juni.

 

Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell er blitt opphevet, men pr i dag frarådes utenlandsreiser for vanlige folk. Personer som har vært i utlandet, må i karantene ved hjemkomst.

 

Solberg sa til NRK at man risikerer at reisekarantenen kan vare til over sommeren, men den vil bli redusert fra 14 til 10 døgn.

(© Thailands Tidende. 9. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)