[ annonse ]
Turister får ikke oppholde seg på strendene i Pattaya, mens de som selger fersk fisk på de samme strendene får holde på – med munnbindet under haken. Turister får ikke oppholde seg på strendene i Pattaya, mens de som selger fersk fisk på de samme strendene får holde på – med munnbindet under haken. Foto: Dag A. Ekeberg
15. mai 2020

Thailand gambler høyt med fortsatt strenge tiltak

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens folk i Thailand sulter, uten noe system for sosialstønad, satser regjeringen på å holde smittetallene på tilnærmet null. Fase 2 i åpningen av samfunnet ble bekjentgjort i dag, med en forsiktig gjenåpning.

 

Unntakstilstanden beholdes og portforbudet reduseres med kun én time, fra 22–04 til 23–04. Det forteller litt om hvor forsiktig myndighetene er.

 

Dette ble bekjentgjort på dagens pressekonferanse, selv om det ble poengtert at man venter på en offisiell kunngjøring. Fase 2 trer i kraft på søndag.

 

Thailand har av en eller annen grunn blitt spart store smittetall. Men isteden for å feire dette faktum, kommer myndighetene med advarsel om at samfunnet ennå ikke kan åpnes opp igjen, grunnet frykt for en «smittebølge nummer to», slik enkelte land har opplevd.

 

LES: Kun én ny smittet i dag, men nulltoleransen fortsetter og folk sulter (5. mai)

[ annonser ]

 

Det fokuseres mye på at kjøpesentre åpnes igjen, for annet enn restauranter, dagligvaresalg og elektriske forretninger. Men ting innen underholdningsbransjen, som kinoer og bowling, skal fortsatt være stengt. I tillegg til barer og nattklubber.

 

Det mange thaier lever av – turisme – er fortsatt nedstengt. Turistmyndighetene (TAT) har begynt å markedsføre turisme «i eget land», men sentralmyndighetene er ikke med på dette, og det ble i dag sagt at reiser over provinsgrenser fortsatt er forbudt. Det var ordet som ble brukt av pressetalsmannen.

 

Faktum er at folk reiser mellom provinsene, og det rapporteres om få hindringer. Men med slike tilbakemeldinger fra myndighetene er det naturlig nok liten reiseaktivitet.

 

Grensene mot utlandet er fortsatt stengt, foreløpig frem til 31. mai. Så lenge land som Norge fraråder reiser, så er dette ikke noe Thailand kan gjøre noe med uansett. Norsk UD skal bekjentgjør nye reiseråd senere i dag. 

 

For å ta Pattaya som et eksempel, så har byen vært «smittefri» siden 24. april. Folk står i lange matkøer, men selgere på markeder tar tydeligvis ikke tar smitten og tiltakene på alvor. De fleste har det pålagte munnbindet under haken. 

 

LES: Nordmenn blant de mest gavmilde i Pattaya

 

Strendene i Pattaya og flere andre turiststeder er stengt. Dette mens strendene i verdens sterkest rammede land, USA, nå åpner igjen. Det erkjennes av eksperter at det ikke er påvist særlig stor smittefare utendørs på strender, i motsetning til i små, luftavkjølte rom. 

 

Den thailandske regjeringen, utgått fra juntastyret som hadde makten i fem år frem til valget i fjor, er blitt verdens «perfeksjonister» i denne virussituasjonen. De ønsker å holde smittetallet på null. 

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

 

Dette sees på som en lav risikoprofil, men eksperter som uttaler seg om risiko, forteller at hvis det ikke kommer en kur eller en vaksine med det første, så vil verden uansett se nye smittebølger fremover.

 

Spørsmålet kritikere da stiller, er hva Thailand har å stille opp med i en eventuell ny smittebølge, når alt det økonomiske «kruttet» er brukt opp ved første smittebølge.

 

Mange thaier lever av turisme og natteliv. Alt dette er nå stengt. Regjeringen opptrer som om landet var et vestlig sosialdemokrati med gode velferdsordninger. Problemet er at det knapt nok finnes velferdsordninger her. Det er ikke noe system for sosialstønad.

 

Ordningen med 5000 baht pr måned har tilfalt mange thaier nå, men ikke de som har hatt et levebrød på utsiden av samfunnets normer, som for eksempel sexarbeidere og de som tar oppdrag fra turister på privat basis uten å være ansatt i noe firma.

 

LES: Flere hjelpetiltak – 5000 baht pr måned gis via ny webside

 

Etter så mange dager med tilnærmet null smittetilfeller, spør folk seg om hvorfor de fortsatt skal nektes å jobbe.

 

Thailand smittetall

Antall nye smittetilfeller pr dag fra 1. mars til 15. mai, ifølge myndighetenes tall.

 

Fase to åpner opp for bruk av svømmebassenger, noe som er en god nyhet for utlendinger som bor i condoer i Thailand. Det må imidlertid være ansatte tilstede, og antall svømmende må begrenses. Det ble snakket om inndeling i baner, som er noe vestlige svømmere er vant med, men som ikke er vanlig her.

 

Møtevirksomhet på hoteller åpnes også opp igjen, med strenge tiltak for å begrense smittefaren. Etter de rapporter vi har fått, er det fleste større hoteller stengt, men en del små hoteller og gjestehus rundt om i provinsene har åpent for gjester.

 

Sportsaktiviteter er nå tillatt, men ikke mer enn tre deltakere, og ingen publikum på tribunene.

 

I dag var det sju nye smittetilfeller i Thailand. Alle sju var thaier i statlig karantene som hadde returnert fra Pakistan. Antall coronadødsfall i Thailand i dag er 56, som er det antall mennesker som drepes på vegene her hver eneste dag hele året.

 

New Zealand er et land Thailand kan sammenligne seg med. De åpner nå opp igjen samfunnet, etter lave smittetall.

 

I dag kom det en uttalelse fra tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som stilte spørsmål ved lockdown-politikken til dagens regjering.

 

Man kan stille spørsmålet om hva som ville vært landets politikk hvis folkevalgte forretningsfolk som Thaksin og hans søster Yingluck hadde fått lov å styre, og ikke blitt styrtet av militærvesenet. 

(© Thailands Tidende. 15. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)