[ annonse ]
Fra gårdagens demonstrasjoner. «112» er nummeret til loven om majestetsfornærmelse. Andre skilter ber myndighetene om å slutte å true borgerne. Fra gårdagens demonstrasjoner. «112» er nummeret til loven om majestetsfornærmelse. Andre skilter ber myndighetene om å slutte å true borgerne. Foto: Khaosod English.
26. november 2020

Protestene fortsetter – under trussel om 15 års fengsel

Skrevet av 
[ annonse ]

Tusenvis av demonstranter møtte opp igjen i går. De måtte endre proteststedet, grunnet lese majeste-lovgivning. De lover nye protester i morgen.

 

Protestene i går kveld skulle opprinnelig skje foran Crown Property Bureau, som styrer Kongens eiendommer i Thailand. Det ble sagt fra politiets side at det ville bli slått ned på dette via lese majeste-lovgivningen. Det ble også satt opp store sperringer rundt Crown Property Bureau.

 

Derfor flyttet protestantene markeringen til hovedkvarteret til Siam Commercial Bank. Signaleffekten ble av samme type, da denne banken er forbundet med kongehuset. Den ble opprettet at kongehuset i 1904 og Kong Vajiralongkorn er største aksjeeier med 23,35 prosent av aksjene. Politiet anslo at det var 8000 demonstranter tilstede i går.

 

Lese najeste-loven i Thailand er kritisert av menneskerettighetsforkjempere. Det er slik at politiet er forpliktet til å etterforske alle anmeldelser i henhold til denne loven. Loven åpner for fra 3 til 15 års fengsel for majestetsfornærmelse mot Kongen, Dronningen eller tronearvingen. Fengselsstraffen kan multipliseres opp hvis en person har kommet med slike fornærmelser mer enn én gang.

 

Denne loven er lov nr 112 i grunnloven, og det er derfor man se protestanter med forbudsskilt hvor det står «112».

[ annonser ]

 

Dagens konge har tatt direkte kontroll over Crown Property Bureau, i motsetning til sin far. Dette er et av ankepunktene til demonstrantene. De vil at store mengder kongelig eid eiendom skal inn under staten.

 

Morgendagens proteststed er ikke offentliggjort ennå. Demonstrantene kommuniserer via sosiale medier, og stedet blir gjerne offentliggjort noen timer i forkant, for å gjøre det vanskelig for politiet å sette opp sperringer.

 

LES: Protester, statsministeren sier ja til demokratiske valg (29, oktober)

LES: Demonstranter med ultimatum, Norge oppfordrer til dialog (23. oktober)

 

Studentene har nå begynt å ta i bruk oppblåsbare, gule badeender, som et symbol i kampen for sine tre mål, som er en ny grunnlov, et reformert monarki og statsministerens avgang. Endene ble første gang brukt da demonstrantene forsøkte å innta parlamentet sjøveien i forrige uke.

(© Thailands Tidende. 26. november 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)