[ annonse ]
Phuket er i en desperat situasjon. Phuket er i en desperat situasjon. Foto: Dag A. Ekeberg
29. mars 2021

Seks turiststeder kan åpne for vaksinerte turister til sommeren ifølge Sandbox-plan

Skrevet av 
[ annonse ]

Phuket har tatt mål av seg til å åpne opp for karantenefritt opphold for vaksinerte turister 1. juli. Datoen avhenger imidlertid av vaksineringsraten i Thailand. Fem andre steder er også nå utpekt til å gjennomgå samme plan.

 

På Covid-komiteens pressekonferanse i dag ble det oppgitt at Pattaya, Chiang Mai, Krabi, Phang Nga og Koh Samui også etter planen skal delta i det såkalte Sandbox-programmet sammen med Phuket. Det var assisterende talsmann Natapanu Nopakun som sa dette.

 

Sandbox betyr sandkasse, og antyder at man må holde seg i «sandkassa» en periode, nærmere bestemt sju dager, før man kan dra til andre steder i landet.

 

Det poengteres imidlertid fra myndighetenes side nå at det er krav som må oppfylles før programmet settes i gang. Ergo er ikke datoen 1. juli opplest og vedtatt.

 

Uavhengig av dette har regjeringen sagt at det blir slutt på karanteneordningen 1. oktober. Så er det selvsagt mulig at uforutsette endringer i vaksineringsrate og virusutbredelse kan gjøre at de endrer denne datoen.

[ annonser ]

 

LES: Slutt på karantenen 1. oktober, reduksjon fra 1. april (19. mars)

 

Et krav fra myndighetene er at turiststeder som deltar i Sandbox-opplegget må ha oppnådd tilnærmet flokkimmunitet før programmet starter. Dette til tross for at det altså gjelder vaksinerte personer.

 

Det verserer ulike tall for flokkimmunitet. Bangkok Post siterer statsministeren, som sier at de satser på å åpne opp når 70 prosent av befolkningen i Phuket har fått begge vaksinedoser. Statskanalen PBS opplyser at myndighetene ønsker å vaksinerer 95 prosent av befolkningen først.

 

Phuket har en offisiell befolkning på snaut en halv millioner innbyggere, men med turismen kommer det også mange folk for å jobbe på øya som er registrert som bosatt i andre provinser. 

 

Det er enklere å se for seg dette Sandbox-opplegget på øyer som Phuket og Samui. For landfaste steder er det ennå ikke lagt frem en plan for hvordan man definerer hvilket geografisk område som er turiststed, og hvordan man sørger for at turistene holder seg innenfor dette området.

 

Et alternativ er bruk av GPS, enten via armbånd man er pålagt å ha på seg eller en app på telefonen hvor man kontakter myndighetene jevnlig de sju første dagene.

 

Regjeringen er nok blitt presset fra mange hold til å si ja til et slikt opplegg, for å begynne å få tilbake turister til landet. Men planen kritiseres for å være lite spesifikk pr i dag.

 

Planen gjelder altså vaksinerte turister, det vil si de som har fått den andre dosen minst to uker før de lander i Thailand. Disse skal slippe karantene under den nye planen.

 

Fra 1. april skal vaksinerte personer slippe med 7 dagers karantene, mens andre opplever at karantenetiden går fra 14 til 10 dager. Unntaket her er 11 afrikanske land, som ble kunngjort i dag, og som har utbredte tilfeller av muterte virusvarianter. 

 

Vær imidlertid oppmerksom på at thaier regner feil når de oppgir hvor mange dager karantenen er. Når de sier «14 dager» mener de 16 dager og 15 netter. Tilsvarende regnefeil får man anta blir gjeldende for de kortere periodene.

 

Ellers ble det i dag også lansert fem lokale turiststeder som skal gjennomgå opplæring til å bli såkalte Safety Zones, som skal lede an som eksempler til andre turiststeder hvordan man sikrer seg mot smitte. Stedene er Bang Saen Beach (Chonburi), Nan Old Town (Nan), Baan Rai Kong Khing Community (Chiang Mai), Chinatown (Bangkok) og Asiatique the Riverfront (Bangkok).

(© Thailands Tidende. 29. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)