[ annonse ]
Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 18. april. Nye registrerte smittetilfeller i Thailand fra 1. til 18. april. Kilde: Helsedepartementet
18. april 2021

Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud

Skrevet av 
[ annonse ]

Den tredje smittebølgen som startet 1. april er den største hittil i Thailand. Det kryr av rykter om portforbud, men myndighetene bedyrer at det ikke er noe alternativ.

 

Det ble i dag rapportert om 1767 nye smittetilfeller siste døgn (frem til kl. 24.00 natt til i dag). Det var en økning fra 1547 forrige døgn.

 

Som grafen viser har det sett ut til at smittebølgen kunne avta to ganger (13. og 17. april), men hver gang har det kommet høyere tall, slik det også gjorde i dag.

 

LES: Slutt på alkoholservering, ikke portforbud (16. april 2021)

 

Thaiere er stort sett flinke til å følge myndighetenes råd, men mye reisevirksomhet i forbindelse med Songkran har ført til smittespredning rundt om i landet. Alle 77 provinser har nå påvist smitte.

[ annonser ]

 

Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin har bedyret gjentatte ganger de siste dagene at portforbud ikke er noe alternativ. På spørsmål fra pressen sa han at ifølge dagens lov om unntakstilstand, har ikke landets 77 guvernører myndighet til å vedta portforbud.

 

Det som gir opphav til rykter om portforbud, er at myndighetene ønsker at folk skal holde seg hjemme i natterstid, når mye av smitten oppstår – via utesteder, opprinnelig i Thonglor-distriktet i Bangkok

 

De har derfor vedtatt at kiosker som 7–Eleven skal stenge i perioden 23–04 i de 18 røde provinsene.

 

Dette dreier seg om Bangkok, Chiang Mai, Chonburi, Samut Prakan, Prachuap Khiri Khan, Samut Sakhon, Pathum Thani, Nakhon Pathom, Phuket, Nakhon Ratchasima, Nonthaburi, Songkhla, Tak, Udon Thani, Suphanburi, Sa Kaeo, Rayong og Khon Kaen.

 

I andre provinser kan slike kiosker holde døgnåpent. Restauranter i de 18 provinsene må stenge kl. 21, mens i resten av landet må de stenge kl. 23. Det er forbudt å selge alkohol fra restauranter i hele landet.

 

Med lavere smittetall enn nå, vedtok myndighetene i fjor vår portforbud hvor det var forbudt å bevege seg uten for hjemmet nattestid. Myndighetene sier nå at et slikt strengt tiltak gjør stor skade for næringsdrivende, og at de ikke vil benytte dette tiltaket nå.

 

I fjor vår var det tilfeller hvor guvernører vedtok lokale portforbud. Loven om unntakstilstand er altså blitt endret på det punktet. Landets guvernører er utpekt av regjeringen, ikke valgt. De er derfor i praksis karrierebyråkrater som ikke ønsker å trå feil og ødelegge karrieren, og derfor kan vedta ekstra strenge tiltak for å være «på den sikre siden».

 

Mange provinser har i dag tiltak for folk som ankommer fra «røde provinser», som testing og hjemmekarantene. Krabi og Chiang Rai ble nevnt på dagens pressekonferanse. Folk oppfordres til å følge sine lokale provinsmyndigheters meldinger, som gjerne kommer via Facebook på provinsens offisielle sider.

(© Thailands Tidende. 18. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)