[ annonse ]
Den overhengende faren som ble rapportert gjaldt innkvartering av de ansatte. Den overhengende faren som ble rapportert gjaldt innkvartering av de ansatte. Faksimile: Arbeidstilsynet
4. mai 2021

Thaimassasje i Tromsø nekter å betale stor bot, legger ned

Skrevet av 
[ annonse ]

En thaimassasjesalong i Tromsø har oppfylt alle kravene til Arbeidstilsynet, likevel er boten på en kvart million kroner opprettholdt. Virksomheten er nå stengt, og innehaveren nekter å betale.

 

«Overtredelsesgebyret er uforholdsmessig stort, sett i forhold til virksomhetens omsetning», skriver den kvinnelige thailandske innehaveren i en klage til Arbeidstilsynet 12. april. 

 

Dagen etter kom beskjeden på facebooksiden til virksomheten: 

 

«Jeg har lagt ned lokale».

 

Hun skriver at ankepunktene til Arbeidstilsynet var løst, med unntak av ett punkt som det var diskusjon rundt. Hun forstår derfor ikke hvorfor hun har fått den store boten.

[ annonser ]

 

Vi har stilt noen spørsmål til eieren av virksomheten, men hun har i skrivende stund ikke svart.

 

Så sent som i november i fjor søkte hun etter nye medarbeidere. 9. februar meldte hun på facebooksiden at koronareglene ble fulgt etter forskriftene og at kundene ikke trengte være nervøse for å komme innom. Men en måned senere var altså lokalene stengt. Hun oppgir til Arbeidstilsynet at det skyldes virussituasjonen, men skriver altså på facebooksiden at virksomheten er nedlagt.

 

Virksomheten har holdt åpent i seks år. Eieren har tidligere uttalt seg til pressen om problemer når det avsløres at det selges seksuelle tjenester ved massasjeinstitutter. Det ødelgger for de som vil drive seriøst, uttalte hun.

 

Den uanmeldte inspeksjonen skjedde kl. 10.00 den 7. desember 2020. Arbeidstilsynet troppet opp sammen med representanter fra politi, brannvesen og el-tilsynet. 

 

De beordret en umiddelbar stopp i å la de ansatte overnatte i arbeidslokalene. Årsaken ble oppgitt som manglende brannvern, samt manglende muligheter til privatliv for de ansatte. Det ble også funnet mangler i smittevernet mot Covid-19.

 

To av de ansatte sov på de samme rommene som det ble gitt massasje. En annen ansatt sov på et rom som lå innenfor et massasjerom, og manglet derfor adgang til rommet når det var kunder tilstede.

 

Det ble også påpekt av de ansatte ikke hadde noe oppholdsrom. Kjøkken og bad ble delt med øvrige ansatte, og det var ikke tilgang til tv eller mulighet til å vaske klær.

 

I praksis betyr dette at standarden var tilsvarende det de ansatte var vant til fra thailandske massasjeinstitutter.

 

Brevet er undertegnet av Tom Håvard Andreassen, fungerende seksjonsleder i Arbeidstilsynet. Vi har sendt flere henvendelser til ham – blant annet om størrelsen på boten – uten å få noe svar. Vi har også kontaktet pressekontaktene i Arbeidstilsynet, også uten noen respons.

 

Det står imidlertid i Arbeidstilsynets redegjørelse at «det er særdeles viktig at gebyret får en allmennpreventiv effekt».

 

Det utestående punktet da boten ble ilagt gjaldt smittevern. Forholdene rundt innkvartering av de ansatte var da allerede løst til Arbeidstilsynets tilfredshet.

 

Thailands Tidende

Punktet som ifølge Arbeidstilsynet ennå ikke var ordnet da boten ble ilagt. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

 

Thailands Tidende

Alle punkter er nå avklart. Likevel opprettholder Arbeidstilsynet boten. (Faksimile: Brev fra Arbeidstilsynet)

 

De som kjenner til massasjevirksomhet i Thailand vet at de ansatte ofte innlosjeres av eieren for å spare penger til hybelleie, så dette er ikke noe nytt for thaier.

 

I Thailand er det ikke noe aktivt arbeidstilsyn, og massasjearbeidere jobber gjerne 12–14 timer pr dag sju dager i uka, ofte med kun to fridager pr måned. Lønna er mye dårligere enn i Norge.

 

Massasjesalongen, som nå er nedlagt, tok 600 kroner pr time av kundene for thaimassasje. Det er over ti ganger så mye som i Thailand, hvor prisen normalt ligger på 200 baht pr time.

 

I Norge er det et krav at man har minimum 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av syv dager. Tidligere er det gitt bøter til thaimassasje for brudd på dette.

 

Et av punktene til Arbeidstilsynet var følgende: «Arbeidsdager på rundt 12 timer er belastende for helsen til arbeidstakerne».

 

En arbeidsdag på 12 timer betyr imidlertid ikke sammenhengende massasje i 12 timer. Det er ofte godt med ventetid mellom kundene. Når det gjelder 35 timers sammenhengende arbeidsfri i løpet av sju dager, så er nok dette ikke noe alle ansatte ønsker. Mange kommer til Norge for å jobbe og tjene mest mulig.

 

Myndighetene i Tromsø er aktive når det gjelder å sjekke thaimassasje. Det var også i Tromsø at en gårdeier nylig ble dømt til fengsel for å ha leid ut til thaimassasje som solgte seksuelle tjenester:

 

Thailands Tidende

En sak som ble omtalt i Thailands Tidende 12. mars i år.

 

LES: Norsk politi går etter utleiere til thaimassasje (12. mars 2021)

 

Thailands Tidende har dekket thaimassasje i Norge i mange år (se linker under), og har skrevet om stor oppmerksomhet fra politiets side om denne virksomheten. Spesielt i årene 2016-2017 virker oppmerksomheten å ha vært stor. Kanskje det kommer en ny bølge nå, slik det også ble varslet i artikkelen over, fra mars i år.

 

Det har vært store bøter tidligere også. Vi har meldt om dagsbøter på 30.000 kroner for en salong i Stavanger og bøter på totalt 187.000 kroner for en salong i Oslo (link under).

 

Det gikk så langt at en forening for thaimassører i Norge måtte ansette advokat for å få politiet til å oppføre seg korrekt under spaning og kontroll av thaimassasje:

 

LES: Thaimassasje: Forening klager på politiet (juni 2017)

LES: Thaimassasje: Stadig flere politispanere (juni 2017)

LES: Nok en massasjeklinikk ilagt mulkt (april 2017)

LES: Politiet mener jentene blir utnyttet (januar 2017)

LES: Gigantisk massasjemulkt i Oslo (desember 2016)

LES: Aksjon mot massasjeklinikker i Nord-Norge (desember 2016)

(© Thailands Tidende. 4. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)