[ annonse ]
Thailand skal produsere AstraZeneca lokalt, prøver er nå godkjent. Thailand skal produsere AstraZeneca lokalt, prøver er nå godkjent. Foto: Gencat, Wikimedia Commons
10. mai 2021

Nordmenn i Thailand vil få tilbud om vaksine, men ikke via ambassaden

Skrevet av 
[ annonse ]

Utlendinger vil få samme tilbud som thaier om vaksine, heter det seg nå. Siam Bioscience har fått godkjent vaksinen de har produsert på vegne av AstraZeneca, og satser på å komme i gang i juni.

 

Thailandske myndigheter har den siste tiden kommet med motstridende meldinger angående hvorvidt utlendinger i Thailand vil få tilbud om vaksine, men de fastslår nå at utlendinger vil bli behandlet på samme måte som thaier i vaksinasjonsprosessen.

 

Dette bekrefter også ambassadør Kjersti Rødsmoen i dag i en video fra ambassadørboligen. Hun sier at ambassaden har vært i kontakt med thailandske myndighet og blitt forsikret om at utlendinger skal bli vaksinert på samme måte som thaier i sammenlignbare risikogrupper.

 

Ut over dette vet ambassaden lite om vaksineprosessen, men sier at de som har rett på refusjon fra Helfo også skal få dekning for vaksinen.

 

Vaksinering i Thailand er imidlertid gratis, og det er ikke sagt noe om at utlendinger må betale. Da snakker man om vaksinering som er iscenesatt av myndighetene, som pr i dag er den eneste form for vaksinering som er tilgjengelig i landet.

[ annonser ]

 

Det ligger imidlertid i kortene at private sykehus på et tidspunkt vil få muligheten til å tilby vaksine mot betaling. Det antydes i media en pris på ca. 3000 baht, og Moderna er den vaksinen som pr i dag er meste sannsynlig at først vil kunne tilbys privat. Den er i ferd med å godkjennes av helsemyndighetene i Thailand.

 

9. april uttalte thailandske myndigheter at private sykehus kunne få importere vaksine selv. Ikke lenge etter ombestemte de seg, og sa at staten skulle ha hånd om all import av vaksine.

 

Det betyr at de private sykehusene må gå via staten for å kunne tilby vaksine til sine kunder.

 

LES: Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister (2. mai)

LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april 2021)

 

Flere nordmenn har kontaktet ambassaden i Bangkok og spurt om Norge vil ordne med vaksinering av nordmenn i Thailand. Svaret på det er nei, ifølge Rødsmoens video i dag. Hun sier at heller ingen av de ansatte ved ambassaden er vaksinert.

 

Ambassadøren selv sier at hun håper å bli vaksinert på sin neste tur til Norge, men tar også gjerne vaksinen i Thailand, hvis den muligheten dukker opp først.

 

Thailand har en app, Mohpromt (หมอพร้อม), hvor man kan registrere seg for vaksinering, men den krever et ID-nummer. Det har alle thaier, men kun de utlendinger som har det rosa ID-kortet for utlendinger har et slikt nummer, og det er ikke mange.

 

Det sies på myndighetenes pressekonferanser at det jobbes med å videreutvikle appen Mohpromt (หมอพร้อม) til å kunne takle passnumre også, i tillegg til thailandske ID-numre.

 

De som vil registrere seg uten å bruke appen kan kontakte sin lokale helsestasjon eller et sykehus hvor man har en historie som pasient. Folk som har gjort dette rapporterer imidlertid om at det kan være uvitenhet om prosessen blant de ansatte når man tar kontakt. 

 

Siam Bioscience, som skal produsere AstraZeneca-vaksinen lokalt i Thailand, opplyser at prøver de har sendt til testing i AstraZeneca-verifiserte laboratorier i Storbritannia og USA er blitt godkjent, og at vaksineproduksjonen kan starte i juni som planlagt. 

 

Antall vaksinedoser som skal kjøpes inn er nå økt til 150 millioner, fra ulike produsenter, men det er fortsatt treghet med å få dem importert.

 

Folk over 60 år og folk med underliggende sykdommer vil få tilbud om vaksine først i Thailand. Men før dette skal mange offentlig ansatte, inkludert helsearbeidere, vaksineres. Det er også sagt at folk som bor på turiststeder som skal åpnes opp for turister til høsten vil bli prioritert.

 

Dette betyr at det ennå kan ta flere måneder før nordmenn bosatt i Thailand får tilbud om vaksinering. Det kan fort bli august før den gerenlle befolkningen, inkludert utlendinger, får startet sin vaksinasjonsprosess. Pr i dag er det drøyt en million thaier som har fått begge doser av vaksinen.

 

Smittetallet gikk ned i dag. Det ble meldt om 1630 nye tilfeller siste døgn. De fleste tilfellene finner man i Bangkok med omegn, spesielt visse slumområder er nå utsatt for smitte.

(© Thailands Tidende. 10. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)