[ annonse ]
Statsminister Prayuth Chan-ocha mister støtte blant næringsdrivende. Statsminister Prayuth Chan-ocha mister støtte blant næringsdrivende. Faksimile: Covid-komiteen
2. mai 2021

Treg vaksinering skaper problemer for stats- og helseminister

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsministeren får nå kritikk fra forretningsstanden, som hittil har vært hans støttespiller. En kampanje for å avsette helseministeren har samlet over 200.000 underskrifter.

 

Etter lavere smittetall fredag har tallene igjen gått opp i går og i dag, og ligger rundt to tusen tilfeller pr døgn.

 

Det er rapportert om 1940 nye tilfeller siste døgn, mot 1891 forrige døgn. Begge de siste døgnene har det vært meldt om 21 nye dødsfall, som er rekord for Thailand.

 

Totalt har 245 personer dødd av Covid-19 i Thailand. Totalt antall registrerte smittetilfeller er 68.984. Det ligger for tiden 270 pasienter i respirator.

 

Thailands Tidende

[ annonser ]

Antall nye smittetilfeller i Thailand pr døgn siden 1. april. (Kilde: Helsedepartementet)

 

Et av problemene i denne smittebølgen har vært mange dagers ventetid på sykehusplass. Det er først i dag at myndighetene har publisert nøyaktig statistikk om dette, som viste over en ukes ventetid i visse tilfeller. I dag skal ventetiden være mellom 24 og 48 timer, ble det opplyse på dagens pressekonferanse. 

 

Myndighetene virker å ha hatt nok med å administrere de som melder seg som smittede, og har gjort veldig lite oppsøkende testing under denne bølgen, i motsetning til under den andre bølgen i januar. De lover imidlertid mer oppsøkende testing fra og med i morgen i Bangkok.

 

Disse problemene gjør at vaksinering kommer i stadig større fokus i Thailand, og thaier ser med misnøye på at landet ligger langt etter både vestlige land og en del land i regionen når det gjelder vaksinering.

 

Pr i dag skal 1.099.907 personer ha fått den første vaksinedosen, mens 387.447 personer har fått begge doser, ifølge dagens tall fra myndighetene. Dette dreier seg i hovedsak om personer i helsesektoren.

 

En artikkel hos Nikkei Asia i dag viser kritikk både mot helseministeren og statsministeren – som i praksis er eneveldig når det gjelder å styre pandemien. Eneveldigheten er nettopp «formalisert» i parlamentet, da statsministeren er gitt ansvar for pandemien på vegne av alle departementer som normalt har noe å si i slike saker.

 

Det påpekes det problematiske med at myndighetene har satset på et kongelig eid firma til å produsere vaksinen, noe som gjør det vanskelig å diskutere saken. En politiker forsøkte seg med kritikk av prosessen, og ble raskt anmeldt for majestetsfornærmelse, slik vi rapporterte 21. januar i år:

LES: Lar andre land slippe foran i vaksinekøen (21. januar)

 

Det har vært kritikk tidligere også, fra legestanden, slik vi rapporterte 3. april.

LES: Sterk kritikk av Thailands vaksinepolitikk (3. april)

 

Thailands Tidende

Faksimile: Nikkei Asia 30. april 2021.

 

Artikkelen i Nikkei Asia viser imidlertid nå til flere grupperingen innen næringslivet som er misfornøyd med statsministeren, grunnet tregheten i vaksineringen, og ny nedstengning av samfunnet og deler av næringslivet i den tredje smittebølgen.

 

Normalt har forretningsstanden vært en støttespiller for generalen, så dette er et betydelig politisk problem for den tidligere junta-lederen, som tok makten i et kupp i 2014 og senere vant valget i 2019, godt hjulpet av en omstridt ny grunnlov som lot utpekte senatorer være med å velge statsminister. 

 

En gruppe kalt Mor Mai Thon (Leger som ikke tolererer) vil ha helseminister Anutin Charnvirakul avsatt. De har samlet inn 221.241 underskrifter på Change.org i skrivende stund. De ønsker totalt 300.000, i kampanjen som virker å ha startet for en drøy uke siden, selv om Change.org ikke oppgir startdato. Kampanjen er kun på thai.

 

Det er ikke første gang helseministeren er i søkelyset.

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» (7. februar 2020)

LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land (5. mars 2020)

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre (13. mai 2019)

 

Sentralmyndighetene har de siste ukene bedyret at de har lært av tidligere feil under pandemien, og at det nå vil bli målrettede tiltak, ikke generelle tiltak som portforbud og nedstengning av hele næringer.

 

Men de virker å ha unnlatt å dele lærdommen med mange av landets 76 guvernører, som er utpekt av regjeringen.

 

11 provinser har allerede vedtatt «myke portforbud», det vil si at de oppfordrer – noen vil si truer – folk til å holde seg hjemme nattestid. Dette er i strid med regjeringens uttalte politikk.

 

Fra og med i går ble også restauranter beordret å stenge i seks provinser. Det kommer direkte fra sentralmyndighetene, etter at de samme myndighetene tidligere i vår ba om unnskyldning for at de hadde stengt restaurantvirksomheter tidligere i pandemien.

 

LES: Tilbake til 14 dagers karantene, restauranter må stenge i seks provinser (29. april)

 

De sa at det var urettferdig, siden lite av smitten stammet fra restaurantbransjen. Nå har de altså ombestemt seg, til kritikk fra folk som lever av matservering i provinsene Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, Nonthaburi, Pathum Thani og Samut Prakan.

 

Fredag uttalte pressetalsmann Taweesin Visanuyothin at det ikke ville bli snakk om noen papirmølle for å reise mellom provinsene denne gangen, slik tilfellet var i januar. Bare få timer senere kom guvernøren i Chonburi på banen og vedtok nettopp dette – at alle som vil forlate provinsen må innom et distriktskontor og få en skriftlig bekreftelse.

 

I januar var det lange køer på distriktskontorer og dårlig med distansering, i en prosess som ble mye kritisert.

 

Folk spør seg om dagens regjering har kontroll over smittetiltakene, og ikke minst de ulike tiltak et mylder av provinser, distrikter og landsbyer vedtar. Men det aller viktigste er likevel vaksineringsprosessen, og det er på det området denne regjeringen nå virkelig har tapt popularitet.

(© Thailands Tidende. 2. mai 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)