[ annonse ]
Færre vaksiner fra AstraZeneca, folk med dårlig helse prioriteres Foto: Gencat, Wikimedia Commons
4. juli 2021

Færre vaksiner fra AstraZeneca, folk med dårlig helse prioriteres

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene og private sykehus krangler om hvem som har skylden for manglende vaksinering. Nå skal spesielt utsatte grupper prioriteres.

 

Fra og med inneværende måned skulle AstraZeneca levere 10 millioner doser pr måned til Thailand. Dette er nå redusert til 5–6 millioner doser, opplyste myndighetene i går.

 

Andre land i regionen har kritisert Thailand for å motta for stor andel av vaksinene til AstraZeneca, som produseres lokalt på lisens av Siam Bioscience. Dette har nå gjort at vaksinen fordeles i større grad til andre land.

 

Den thailandske regjeringen har satset det mest på ett kort når det gjelder vaksiner, nemlig egenprodusert AstraZeneca. Når forsendelser har blitt forsinket har de fått forsendelse fra Kina isteden, via vaksinen Sinovac. Myndighetene håper nå på økt antall doser fra Sinovac.

 

Det skulle opprinnelig kun være myndighetene i Thailand som kunne importere vaksiner, men da Kongens yngre søster Prinsesse Chulabhorn ville importere den kinesiske vaksinen Sinopharm via sitt medisinske senter, Chulabhorn Royal Academy, var det ingen myndigheter som nektet dette.

[ annonser ]

 

I går ble for eksempel Sinopharm tilbudt innbyggerne i Pattaya, som ble bedt om å fylle ut et Google-ark (på thai) for å sette seg på listen.

 

Dette etter at vaksineringen i Pattaya-området virker å ha stoppet opp de siste dagene.

 

Vi hørte i dag om et ektepar som møtte opp for vaksinering på Banglamung Hospital, etter at de hadde fått vaksinetime via appen Mor Prompt.

 

Da de kom frem fikk de vite at vaksinen var slutt for flere dager siden. Verken de eller de andre i kø hadde blitt informert om dette.

 

Apper og online-systemer for å registrere seg for vaksiner er forbeholdt thaier samt det fåtall utlendinger som har klart å skaffe seg et såkalt rosa ID-kort. 

 

LES: Har du fått deg rosa ID-kort? (2017)

 

Andre utlendinger må booke vaksinering manuelt på sykehus hvor de har pasientjournal.

 

Private sykehus i Thailand har helt siden i fjor høst ønsket å importere vaksiner fra Moderna og Pfizer. Fortsatt er det ikke bekreftet noen bestilling. Etter det vi hører er det uenighet mellom myndighetene og sykehusene.

 

Myndighetene sier at de ikke har fått noen bestilling, mens sykehusene sier noe annet. Thonburi Healthcare Group sier for eksempel at de er klare til å motta millioner av doser. Helseministeren uttalte seg om dette i Bangkok Post i dag, og fraskrev seg ansvar.

 

Mange utlendinger har allerede satt seg på liste for å motta Moderna-vaksine. Den er forventet i oktober. Men bestillingen er altså ifølge de siste dagers nyhetsoppslag ennå ikke kommet Moderna i hende.

 

Vaksinasjonsgraden varierer stort blant landene i regionen her, som man kan se av oppdaterte tall hos New York Times.

 

Kambodsja ligger godt an i vaksinekappløpet, mens Myanmar ligger langt etter. Thailand hadde gitt ca. 10 millioner doser ved månedsskiftet. Landene som nå venter på AstraZeneca-doser produsert i Thailand er blant andre Filippinene, Taiwan og Malaysia. Spesielt de to førstnevnte landene ligger langt etter mange andre land i vaksinasjonskappløpet. 

 

Antall smittede i Thailand har økt i det siste, til over 6000 pr dag, mens tallet i dag gikk litt ned, til 5916 tilfeller.

 

Det ble på fredag opplyst at man heretter skal fokusere med på vaksinering av eldre og de med ulike sykdommer som gjør at risikoen fra Covid er stor.

 

Dette etter at man hittil har fokusert mye på vaksinering av offentlig ansatte, folk på turiststeder som Phuket og Koh Samui, samt vaksinering blant industriområder i Bangkok.

 

Planen nå er at minst halvparten av eldre og syke skal være vaksineres i løpet av juli måned. Dette på grunn av at dødstallene har vært relativt store den siste tiden, blant annet grunnet at fabrikkarbeidere sprer smitten til eldre og syke familiemedlemmer.

(© Thailands Tidende. 4. juli 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)