[ annonse ]
Barer, som denne i Pattaya, kan åpne igjen senest 1. desember, ifølge statsministeren. Barer, som denne i Pattaya, kan åpne igjen senest 1. desember, ifølge statsministeren. Foto: Dag A. Ekeberg
12. oktober 2021

Statsminister: – Utelivet kan åpne 1. desember

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsministeren sier nå at restauranter vil få tilby alkohol fra og med 1. desember og at utelivet også vil kunne åpne da. Han lover karantenefritt opphold for fullvaksinerte turister fra visse land fra og med 1. november.

 

Statsminister Prayut Chan-ocha holdt i går kveld en tv-tale som ble sendt samtidig på de store kanalene. Den kom som en overraskelse, da den ikke var annonsert offisielt før samme kveld.

 

Etter noe innledende informasjon om den generelle virussituasjonen, handlet talen om hvordan Thailand skulle åpne opp landet for turister.

 

Statsministeren refererte til de tre månedene desember, januar og februar som ekstremt viktige for landets næringsliv. Han sa at landet hadde gått glipp av den forrige høysesongen, og ikke hadde råd til å tape en høysesong til. 

 

 

[ annonser ]

Alkoholpolitikken under pandemien har vært streng. Det er for tiden forbudt med salg av alkohol på restauranter over hele landet – med et nylig unntak, Phuket.

 

Under starten av pandemien var det ulike bestemmelser om alkoholsalg i ulike provinser som skapte mye forvirring. Som et gufs fra den perioden i fjor vedtok guvernøren i Chantaburi nettopp å forby salg av alkohol også fra butikker, etter at flere smittesituasjoner ble opplyst å skyldes ansamlinger av mennesker som drakk alkohol.

 

Det minner oss på at guvernører har stor makt i denne pandemien, og kan lage problemer for turister uten at sentralmyndighetene er involvert.

 

Men i går sa altså statsministeren at det var viktig å gi et godt tilbud til turister, og at det inkluderer alkohol på restauranter.

 

Det inkluderer også et uteliv, og Chan-ocha sa at underholdningsbransjen skal få åpne igjen 1. desember. Det inkluderer normalt barer, puber og karaokebarer. Flere detaljer om dette kommer i løpet av uka, sa han.

 

Barer, inkludert gogo-barer, hadde lov å holde åpent fra 1. juli i fjor og frem til den tredje smittebølgen startet i vår, med et avbrudd under den andre smittebølgen rundt nyttår.

 

Statsministerens uttalelser betyr nok i praksis at portforbudet i de 29 «mørkerøde» provinsene også vil forsvinne. Dagens portforbud gjelder fra kl. 22 til 04. 

 

Kommende torsdag (14. oktober) er det et nytt møte i Den store covidkomitteen, under ledelse av statsministeren, og det er blitt hintet om endringer i hvilke provinser som skal ha de strengeste tiltakene, altså hvilke provinser som skal være «mørkerøde».

 

Uansett blir nok både Bangkok og Pattaya (Chonburi) fortsatt mørkerøde, siden smittetallene fortsatt er relativt høye, sammenlignet med mange andre provinser. Hua Hin og Cha-am ligger bedre an til å få en ny farge.

 

For tiden er det de fire sydligste provinsene (Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla) som opplever størst økning i smitten. Dette sammenfaller med de fire provinsene som norske myndigheter fortsatt advarer mot reise til i sine reiseråd – slik de har gjort i mange år.

 

Thailands Tidende

Mange spørsmål gjenstår etter statsministerens tv-tale i går.

 

I talen ble det også sagt at fullvaksinerte turister fra «lavrisikoland» skal slippe karantene fra 1. november. De må ta en covidtest før og etter ankomst. Han sa at det i første omgang dreide seg om ti land, men nevnte kun fem: USA, Singapore, Kina, Tyskland og Storbritannia.

 

Det blir kjent senere i uka hvilke land dette virkelig vil dreie seg om. Spørsmålet man stiller er, hvis det faktisk kun blir ti land, blir de nordiske land med på listen?

 

Sverige er et land med relativt store besøkstall i Thailand, men hvis Sverige skal inkluderes, er det da logisk å ekskludere Norge, Danmark og Finland? 

 

Vi tipper at de nordiske landene ikke er blant de ti land statsministeren tenker på. Samtidig vil nok listen over ti land utvides ganske raskt.

 

Statsministeren uttalte i juni i år at landet skulle åpnes opp igjen om 120 dager. Mange hadde beskyldt statsministeren for å ha glemt dette, men talen i går kom faktisk et par dager før fristen på 120 dager, og Chan-ocha nevnte dette. Så tar det mer enn 120 dager, men det viser at statsministeren i hvert fall er klar over hva han lovet.

 

Så er det fortsatt slik at fem turiststeder skal få åpne uten karantene 1. november. Det dreier seg om Bangkok, Pattaya, Hua Hin, Cha-am og Chiang Mai. Det gjenstår å se om alle fem stedene får åpne, og i hvilken grad. Statsministeren nevnte ikke noe om dette i sin tale.

 

LES: Kommentar: Hva betyr «åpning av turismen» i oktober? (13. september 2021)

 

(© Thailands Tidende. 12. oktober 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)