[ annonse ]
Chadchart Sittipunt fikk 52,3 prosent av stemmene. Chadchart Sittipunt fikk 52,3 prosent av stemmene. Foto: Milei Vencel, Chainwit. Wikimedia Commons
30. mai 2022

Etter Bangkok-valget vil også andre provinser ha guvernørvalg

Skrevet av 
[ annonse ]

Brakseieren til en tidligere minister i Yingluck-regjeringen har gitt distriktspolitikere blod på tann. Enkelte guvernørers håndtering av pandemien kan også ha spilt inn.

 

Tidligere Pheu Thai-medlem og transportminister i Yingluck Shinawatras regjering, Chadchart Sittipunt, vant guvernørvalget i Bangkok 22. mai med flere stemmer enn alle de andre kandidatene til sammen, nærmere bestemt 52,3 prosent av de totalt drøyt 4,4 millioner stemmene.

 

Selv om han stilte som uavhengig politisk kandidat, er han fortsatt sett på som affiliert med Pheu Thai.

 

Brakseieren blir sett på som et nederlag for den sittende regjeringen og dens statsminister, selv om Prayuth Chan-ocha uttalte at dette kun dreide seg om én av 77 provinser og påsto at han ikke så dette som noen protest mot hans styre. Regjeringspartiets støttet ikke offisielt noen kandidat, men regjeringspartneren Demokratene hadde en kandidat – Suchatvee Suwansawat – som ikke nådde opp til mer enn 9,6 prosent av stemmene. 

 

Folk i andre provinser krever nå også å få velge sin guvernør, blant annet har det dukket opp kampanjer på steder som Khon Kaen, Chiang Mai, Chiang Rai og Phuket, ifølge en gjennomgang hos Thai PBS World.

[ annonser ]

 

Det er kun Bangkok av provinsene i Thailand som har en spesialordning hvor guvernøren velges av folket. Pattaya har for øvrig også en spesialordning, hvor byens ordfører velges av innbyggerne. Der ble det også avholdt valg 22. mai, med Poramet Ngampichet som vinner. Han representerer  Khunplume-familien som har styrt byen i mange år.

 

– Bangkoks politiske modenhet har økt betydelig med dette guvernørvalget, og hovedstaden ser ut til å bli en politisk modell for lokale administrasjoner andre steder, sa professor dr. Prinya Thaewanarumitkul, en foreleser ved Thammasat Universitys juridiske fakultet, til Thai PBS World.

 

Landets 77 guvernører har vært uvanlig mye i nyhetene under pandemien. Disse karrierebyråkratene blir utpekt av innenriksdepartementet, og har pleid å være temmelig anonyme. Men under pandemien har de hatt stor makt under unntakstilstanden.

 

De har kunnet vedta mange former for virustiltak med umiddelbar virkning. De har hatt muligheten til å vedta strengere tiltak enn sentralmyndighetene, men ikke mildere tiltak, noe som ga en del spesielle utslag, som også er blitt mye kritisert.

 

Thailands Tidende skrev i mai i fjor om hvordan guvernørene styrte landet under pandemien, med eksempler fra Phuket, Chonburi, Nonthaburi og Buriram. Guvernøren i sistnevnte provins vedtok to års fengselsstraff for de som nektet å vaksinere seg mot Covid-19:

 

LES: Vaksinetvang og stengte bassenger – slik styrer guvernørene landet (20. mai 2021)

 

Måneden før måtte pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin rykke ut og berolige folket med at guvernører ikke hadde myndighet til å vedta portforbud i sine provinser. Men det har under pandemien likevel vært vedtak som i praksis har dreid seg om portforbud.

 

LES: Smitten øker – guvernører har ikke myndighet til å vedta portforbud (18. april 2021)

 

Flere artikler om strenge visumtiltak i ulike provinser under pandemien:

LES: 129 nye smittet – nedstengning skal bestemmes av guvernører (24. desember 2020)

LES: Drakoniske regelverk i flere provinser (4. april 2020)

 

(© Thailands Tidende. 30. mai 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)