[ annonse ]
Kommentar: Har noe skjedd med thaiene etter åtte års militærstyre? Illustrasjonsfoto: Pixabay.com
16. september 2022

Kommentar: Har noe skjedd med thaiene etter åtte års militærstyre?

Skrevet av 
[ annonse ]

Juntastyre pleide å vare et drøyt år. Men det siste militærstyret har vart helt siden 2014. Nå kommer vestlige turister hit og er sjokkert over å se at thaier fortsatt går rundt med maske. Folk spør hva som har skjedd. Vi ser på det, og på situasjonen foran neste valg. 

  

«Thailand» betyr De fries land. Deler av landet har vært erobret, f.eks. av burmesere, men i nyere tid står dette som landet i regionen som ikke ble erobret av noen vestlige makter.

 

Landet har imidlertid vært erobret innenfra via militærkupp hele 18 ganger. En del thaier vi snakker med synes dette er pinlig, og vil helst unngå dette som samtaleemne.

 

Det siste militærstyret har vært spesielt langvarig, og turister og expats spør seg nå om folket og landet er forandret for alltid, eller om det kun er pandemiens skyld at thaier nå virker annerledes enn tidligere.

 

Vi har pleid å se på thaier som uredde individer, våghalser som aldri takket nei til en utfordring. Så hvorfor bruker så mange av dem fortsatt maske? Det klassiske eksempelet er mopedister med maske men uten hjelm.

[ annonser ]

  

Mens Vesten virker å ha kommet over pandemien, og myndighetene har stoppet den daglige propagandaen, så holder thailandske myndigheter fortsatt på. De rapporterer daglig om antall smittede, antall alvorlig syke og antall døde, og oppfordrer «på det sterkeste» om å bruke maske.

 

Tro det eller ei, men Thailand har fortsatt unntakstilstand grunnet pandemien! Den har blitt forlenget med jevne mellomrom helt siden 26. mars 2020. Forrige forlengelse gjelder frem til 30. september.

 

LES: Fortsatt virus-bekymringer – unntakstilstand forlenges videre (8. juli 2022)

LES: Unntakstilstand fra og med torsdag, foreløpig ikke reiseforbud eller portforbud (24. mars 2020)

 

Det vil i praksis si at statsministeren har eneveldig makt og kan beordre grenser, veger etc. stengt uten forvarsel, og stenge ned hele provinser eller industrisektorer – slik man så mange ganger under pandemien.

 

Denne unntakstilstanden har en psykologisk effekt på folk, inkludert på forretningsstanden. Skal man tørre å ta sjanser og investere når en ny virusvariant kan føre til umiddelbar nedstengning igjen?

 

Fortsatt bruker nyhetsopplesere på TV maske, selv om de sitter alene i et studio. På talkshow er det en selvfølgelighet at folk har maske. Myndighetene virker å ha vært flinke til å ensrette informasjonen. Man ser sjelden motforestillinger, slik man var vant til i vestlige land under pandemien.

 

Det kan virke som etterpåklokskap å kritisere myndigheters handlinger under pandemien, men det er verdt å notere seg at dagens smittesituasjon – inkludert rundt 20 døde pr dag – var grunnlag for nedstengning av grenser, veger og innestengning av folk i sine egne hjem via portforbud tidligere i pandemien.

 

Selv etter at vaksinen kom på banen – et halvt år for sent i Thailand – så var det strenge tiltak her, som å stenge ned turistnæringen for nok en høysesong, som statsministeren gjorde over natten 21. desember 2021.

 

LES: Test&Go kanselleres, i første omgang frem til 4. januar (21. desember 2021)

 

Thailand begynte å bli et turistland for alvor på 90-tallet. I perioden fra 1990 til 2014 opplevde man to militærkupp, men de var av kort varighet. 

 

Kuppet i 1991 ble etterfulgt av et valg ett år og sju måneder senere, selv om man uheldigvis i mellomtiden hadde opplevd Black May med massakre av mange titalls studenter. 

 

LES: Masseskytinger: Her er det stort sett separatister og myndigheter som skyter (31. juli 2022)

 

Deretter gikk det femten år før militærvesenet kom på banen igjen. Etter et år med protester over Thaksin-regjeringens styre, kom det et kupp i 2006, som ble avløst av et valg ett år og tre måneder senere.

 

Da det nok en gang var tid for kupp – etter Thaksin-styrt regjering via søsteren Yingluck – i 2014, var manges forventning at man ville se et valg etter et års tid, og landet kunne fortsatte som før.

 

LES: Militærkupp Light i Thailand (21. Mai 2014)

 

Så skulle ikke skje. Militærvesenet hadde tydeligvis andre planer denne gangen. Faktum er at dette militærstyret eksisterer fortsatt.

 

Man kan si at man hadde et slags demokrati i ett år mellom valget i mars 2019 og unntakstilstanden som ble innført i mars 2020, men det er heller ikke helt korrekt. 

 

Da juntaen endelig utskrev valg i 2019, var det med en ny grunnlov som ga 250 junta-utpekte senatorer medbestemmelsesrett i valget av statsminister. Koblet sammen med generalenes – ikke minst den nye statsministeren Prawit Wongsuwon – sin gode evne til å lokke med seg politiske grupperinger, så fikk de altså fortsette styret i 2019. 

 

Dette selv om kun 23,3 prosent av thaier stemte for militærpartiet Palang Pracharat.

 

LES: Avsatt inntil videre, gikk uten dramatikk (25. august 2022)

 

Neste valg må skje senest i mars neste år, fire år etter forrige valg. Militærvesenet har stor makt i Thailand, er backet opp av velstående familier og industrikonglomerater, og kan som i 2019 lokke med seg politiske partier og grupperinger inn i ny regjering.

 

En viktig provins som Chonburi ble lokket med inn i militærregjeringen, etter at familien som sitter på det meste av makt i provinsen, Khunplume, hadde spilt på lag med Thaksins Thai Rak Thai og etterfølgeren Pheu Thai tidligere.

 

Det samme gjaldt partiet Bhumjaithai, med leder Anutin Charnvirakul, den mye omtalte helseminister og visestatsminister. Han var tidligere handelsminister i Thaksins parti Thai Rak Thai (2004). Noen av Bhumjaithais velgere klager på at partiet i forkant av valget ikke snakket om å gå i regjering med generalene.

 

I disse dager spiller Anutin for øvrig sitt eget spill med statsministerstolen som mål. Bhumjaithai distanserer seg i dag fra regjeringepartneren Palang Pracharat.

 

Nylig ble et lovforslag om å stoppe senatorenes rett til å velge statsminister nedstemt. Det vil i praksis si at det ikke er noe regelrett demokratisk valg man ser frem til neste år. Bhumjaithai stemte for øvrig imot dette.

 

Kanskje er generalene kommet for å bli i thailandsk politikk. Kanskje har thaiene vendt seg til å bli styrt av generaler og et tilstrekkelig antall trives med dette?

 

Forrige valg viste at så lenge drøyt en av fem thaier stemmer for militærpartiet Palang Pracharat så kan det godt skje at de fortsetter ved makten.

  

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 16. september 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)