[ annonse ]
Slik ser et avslag på LTR-visum ut. Slik ser et avslag på LTR-visum ut.
12. mars 2023

LTR-visum for velstående utlendinger ingen suksess hittil

Skrevet av 
[ annonse ]

LTR-visa skulle få en million søkere på fem år. Slik ligger det ikke an pr i dag. Det er forvirring og misnøye rundt de strenge kravene.

 

BOI (Board of Investment) opplyser at de i månedene november–februar fikk inn 2920 søkere til LTR-visumets fire kategorier – Velstående pensjonister, Velstående verdensborgere, Fagfolk som vil jobbe fra Thailand og Dyktige fagpersoner. LTR står for Long-Term Resident.

 

De opplyser ikke hva som var tilfellet i programmets to første måneder. De opplyser heller ikke hvor mange av søkerne som fikk avslag.

 

TT Consult (søsterfirma av Thailands Tidende) opplyser at en kunde fikk avslag selv om han beviselig tjener nesten dobbelt så mye som kravet.

 

Med pensjon og inntekt på til sammen over 140 000 USD, lå han godt over kravet på 80 000 USD, men fikk avslag som var begrunnet med at han ikke hadde noen passive inntekter, samt at pensjonsdelen av inntektene var for lav. Begrunnelsen på haltende engelsk var som følger:

[ annonser ]

 

“Due on your document you main income is from salary, please provide more evidence about you passive income”

 

Passive inntekter er ifølge BOI følgende:

- Annuity life insurance

- Dividend, share of profits

- Interest on a bond, deposit

- Rents of property

- Salary/wage/allowance

 

 

Mange utlendinger i Thailand har vurdert dette LTR-visumet. Det vet man ut fra alle innleggene som har vært om visumprogrammet på ulike facebookgrupper for expats. Men de fleste har tydeligvis bestemt seg for å ikke søke.

 

Mange skriver at kravene enten er for strenge eller prosessen for vanskelig. Den virker heller ikke å være tilpasset hverdagen til de fleste expats.

 

Det er blant annet ingen kategori for selvstendige næringsdrivende, f.eks. internettnomader som har muligheten til å reise rundt mens de jobber. Man må ha en arbeidsgiver, og arbeidsgiveren må han en stor omsetning.

 

Et alternativ til LTR er Thailand Elite Visa. Det koster mer, men har ingen strenge krav til inntekt eller investering. Prisen er snakk om minimum 600 000 Baht for fem års visum. 

 

LES: Nordmann var blant de første som hadde Elite Card – men er det verdt pengene? (24. juni 2020)

 

Det finnes historier fra folk som har søkt om LTR. En amerikaner forteller at han fikk tilslag og betalte inn de 50 000 Baht som visumet koster. Ti minutter etterpå fikk han vite at han ikke fikk 17% inntektsskatt, som BOI lover. Han måtte søke på nytt, på vegne av firmaet han jobber for.

 

Han fikk ikke tilbake søknadsgebyret, men ble forespeilet å måtte ta hele prosessen på nytt og betale ytterligere 50 000 Baht. Han forteller at staben hos BOI var omtrent like forvirret som ham selv i forhold til kravene til dette nye visumprogrammet. Han forteller at han brukte tre måneder på å finne frem dokumentasjon til søknaden. 

 

Amerikaneren forteller at han stilte opp i shorts på kontoret til BOI. Det ble ikke godkjent, og han måtte ut og kjøpe langbukse før han fikk slippe inn. 

 

Denne policyen om å være velkledd ser man også på bildekravet i søknaden. Man kan ikke legge ved et hvilket som helst passbilde. Det må være dress og slips. «Business attire (t-shirt is not allowed)», er det oppgitt.

 

Det er fire kategorier av personer myndighetene lokker til å søke dette visumet:

* Velstående pensjonister (Wealthy Pensioners)

* Velstående verdensborgere (Wealthy Global Citizens)

* Fagfolk som vil jobbe fra Thailand (Work-from-Thailand Professionals) og

* Dyktige fagpersoner (Highly Skilled Professionals).

 

Pensjonistvarianten av LTR skal man få hvis man tjener over 80 000 USD i året og har en helseforsikring som dekker minst 50 000 USD pr år. Som alternativ til forsikring kan du ha 100 000 USD stående på en bankkonto i Thailand. 

 

Pensjonister som tjener mellom 40 000 og 80 000 kan også få visum, men da må man i tillegg ha investeringer i Thailand, enten i form av thailandske statsobligasjoner, eiendom eller være investor i et firma her. Investeringen må være i størrelsesorden 250 000 USD, som er i overkant av 2,5 millioner kroner, slik vi rapporterte ved oppstarten av programmet:

 

LES: Ti års visum en mulighet for litt velstående pensjonister fra i dag (1. september 2022)

 

Av de 2920 søkerne opplyser BOI at flest var fra Europa (940) etterfulgt av USA (517) og Kina (325). 

 

Over en tredel av søkerne, nærmere bestemt 1011 personer, var i klassen Velstående pensjonister. 

 

Andre land i regionen tilbyr også langvarige visumtyper. Avisen Thaiger hadde nylig en oversikt over langvarige visumkategorier i Singapore, Malaysia, Kambodsja og på Filippinene, hvorav de to sistnevnte landene krever lavere investeringer og mindre inntekt enn Thailand.

 

(© Thailands Tidende. 12. mars 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)