[ annonse ]
Sterk baht: – Myndighetene angriper problemet feil Faksimile: Asia.nikkei.com
25. november 2019

Sterk baht: – Myndighetene angriper problemet feil

Skrevet av 
[ annonse ]

Når Thailand kritiseres for avhengighet av råvareeksport og turisme, kommer myndighetene med svaret «Eastern Economic Corridor». I provinsene Chachoengsao, Chonburi og Rayong skal det utvikles industri som skal modernisere landet.

 

Ifølge en prisvinnende journalist som skriver for Nikkei.com i Tokyo, så holder ikke dette. Hele landet må reformeres, ikke bare et lite område øst for Bangkok.

 

William Pesek skriver om landets merkelige problem: De økonomiske tallene er for gode! Det fører til at spekulanter investerer i baht. Det er en trygg valuta, siden landet har en god reserve at utenlandsk valuta, og statlig gjeld utgjør kun 40 prosent av BNP – lavere enn nabolandene. Malaysia og Vietnam ligger f.eks. på rundt 60 prosent.

 

Bahten sees på som trygg til tross for politiske problemer i landet, med opposisjonspartier som har problemer med myndighetene.

 

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten

[ annonser ]

 

Myndighetene forsøker å unngå spekulasjon i bahten, ved å redusere det beløpet utlendinger kan kjøpe fra 300 til 200 millioner baht. 

 

Dette er ifølge Pesek en feil måte å angripe problemet på. Istedenfor å «slokke branner» burde myndighetene fokusere på utvikling av landets intellektuelle kapasitet. Samtidig bør de gjøre noe med korrupsjonen i landet.

 

LES: IMF ber Thailand bruke mer penger, kan bli gunstig for kursen

LES: Kronekursen: Flere økonomer skylder på tvil omkring oljeaktiviteten

LES: DNB: Kronen kan bli enda svakere, og det er greit – feil fokus på sydenturer

 

Thailand ligger an til å havne i det som er kjent som «middle income trap», som defineres som når flertallet av befolkningen får problemer med å tjene mer enn ti tusen amerikanske dollar i året – som omregnet til thailandske forhold tilsvarer en månedlig inntekt på 25.000 baht. For tiden ligger tallet på ca. 18.000 baht.

 

Thailand bør komme seg vekk fra avhengigheten av eksport av råmaterialer og turismen. Landet trenger en moderne industri med godt betalte jobber for befolkningen.

 

Det investeres for tiden ca. 1300 milliarder baht i «Eastern Economic Corridor», med en målsetning om å trekke til seg investeringer fra utlandet. Men nabolandene har også tilsvarende prosjekter på gang.

 

I sum mener Pesek at myndighetene bør fokusere på thaiers mulighet til å utvikle moderne industri og få godt betalte jobber. Kampen mot valutaspekulasjonen er kun en midlertidig løsning.

(© Thailands Tidende. 25. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)