[ annonse ]
En tredel av thaier jobber i landbruket, og de blir stadig eldre. En tredel av thaier jobber i landbruket, og de blir stadig eldre. Foto: Terje Engø
24. juni 2021

Thailand fattigere enn andre land med eldrebølge

Skrevet av 
[ annonse ]

Flere land i Asia opplever en eldrebølge i arbeidsstokken, som Japan, Singapore og Sør-Korea. Men disse landene er allerede relativt velstående, i motsetning til Thailand.

 

Ifølge en ny rapport fra Verdensbanken hadde disse tre landene pluss den kinesiske regionen Hong Kong en BNP per innbygger på i snitt 41.000 amerikanske dollar da deres eldrebølge var på nivå med dagens Thailand. Det er godt over det dobbelte av hva BNP per innbygger i Thailand er i dag.

 

Thailands eldrebølge kommer raskt. Antall thaier over 65 år er estimert å stige fra dagens tall på 13 prosent til 31% prosent i 2060.

 

Om 40 år vil arbeidsstokken i Thailand i så fall være redusert med 14,4 millioner mennesker. Den er allerede redusert med 1,2 millioner de siste sju årene.

 

Pr i dag har ikke Thailand en veldig gammel befolkning. Japan leder på verdensbasis med 28 prosent over 65 år. Italia har 23 prosent, Portugal og Finland har 22 prosent. Norge ligger på 17 prosent.

[ annonser ]

 

Men med noen unntak, land som Cuba og Romania, er det stort sett de mest velstående land som har den eldste befolkningen. 

 

Thailand har opplevd en rask utvikling. Fra 1960 fram til 1997 opplevde landet en økonomisk vekst på i snitt 7,5 prosent pr år. I 1986 estimerte FN at 67 prosent av thaier levde under fattigdomsgrensen. Det tallet er nå på 8 prosent, slik vi rapporterte i fjor (link under). Men fremtiden er ikke fullt så lys:

 

LES: Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende (19. januar 2020)

 

For at Thailand skal kunne tilby sine innbyggere gode lønninger, må man ifølge Verdensbanken vekk fra landbrukets store dominans. Men det skjer ikke. I Thailand jobber ca. 33% i landbruket. I Korea er tallet kun 5%. Selv i fattigere land som Filippinene og Malaysia, er tallet hhv. 23% og 10%. 

 

Et annet problem med Thailand er at et stort antall arbeidere jobber i «uformelle» deler av økonomien.

 

Det vil si at de ikke har fullverdige arbeidskontrakter eller helse- og pensjonsordninger. Ifølge Verdensbanken dreier det seg i dag om hele 54% av arbeidsstokken i Thailand. 

 

Verdensbanken sier imidlertid at det fortsatt er håp for Thailand. Følgende punkter kan hjelpe:

- Økning i levealder betyr at eldre også kan ta del i arbeidslivet.

- Det er mye flere menn enn kvinner i arbeidslivet, noe som antyder at arbeidsstokken kan økes hvis kvinner lokkes inn i regulert arbeid.

- Thailand kan dra nytte av fremmedarbeidere fra nabolandene.

 

Thailandske politikere får i tillegg som råd fra Verdensbanken at de må sørge for at livslang læring blir en del av arbeidslivet her. 

(© Thailands Tidende. 24. juni 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)