[ annonse ]
Thaidamer slipper inn i Norge – ikke så lett for nigerianske menn Illustrasjonsfoto: Terje Engø
10. juli 2020

Thaidamer slipper inn i Norge – ikke så lett for nigerianske menn

Skrevet av 
[ annonse ]

93 prosent av alle thaier som søker familiegjenforening i Norge får godkjenning. Det står i sterk kontrast til menn fra land som Nigeria.

 

Knapt halvparten av norske kvinner som gifter seg med nigerianske menn får ektefellen hit til landet, ifølge (abonnement) Dagens Næringsliv.

 

De hadde nylig en reportasje om Benthe Waastad (69), som giftet seg med Chimezia Francis Madu (33) i Nigeria høsten 2017. Planen var at de to skulle bo sammen i Waastads hus på Kråkerøy i Fredrikstad. Det har ennå ikke skjedd.

Dagens Næringsliv

Faksimile fra Dagens Næringsliv 2. juli i år.

 

UDI ville ikke gi ektemannen opphold. Begrunnelsen var at det var en overveiende sannsynlighet for at han hadde giftet seg med Waastad for å få opphold i Norge. Dermed ble giftemålet stemplet som proforma. Ektemannen er utvist fra Norge og hele Schengenområdet.

[ annonser ]

 

Ifølge Dagens Næringsliv var det i årene 2015–19 søknader fra 37 menn fra Nigeria om opphold i Norge. Kun 18 av disse fikk opphold. De har dokumentert ulike slike saker i en reportasjeserie om Klageinstansen for utlendingssaker og statsborgersaker (UNE).

 

Ifølge avisen har 97 prosent av alle thailandske kvinner i samme perioden fått innvilget opphold. Det dreier seg om 2401 personer i løpet av de fem årene.

 

De siste tallene fra Thailands Tidende stammer fra 2018. De omhandler både menn og kvinner. 93 prosent av alle søkere i 2017 fikk innvilget innreise. Kun Indonesia (96), India (96) og Serbia (94) hadde høyere innvilgelsesprosent.

 

Vi har bedt om nye tall fra UDI, men ikke fått noe svar ennå. I 2018 ledet Thailand innvandringsstatistikken fra UDI når det gjaldt antall familieinnvandringer for ektefeller og partnere. Hele 651 thaier ble sluppet inn i denne kategorien i Norge i 2017. Det dreide seg om 631 kvinner og 20 menn.

 

LES: Stadig flere thaier til Norge (2018)

 

Områdeleder Cecilie Sande Amundsen i UDI sier til Dagens Næringsliv at reglene er like for alle.

– Det er ikke enklere for thailandske kvinner å få opphold enn det er for nigerianske menn. Det er imidlertid noen forskjeller i sakene som gjør at sakene får ulike resultat.

 

Hun viser til at i noen saker med nigerianske menn har mennene først fått avslag på asylsøknad i Norge og dermed blitt utvist. Senere har de giftet seg med en norsk kvinne og søkt om familieinnvandring. Slike saker har UDI ingen av blant thailandske kvinner.

 

LES: UDI gjenopptar behandling av søknader om statsborgerskap (2017)

LES: – Staten tvang oss til ekteskap (2017)

(© Thailands Tidende. 10. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)