[ annonse ]
Richard Kraft (tv.), Krisztina Hohner og David Torgersen samler søppel på Koh Phayam i Ranong. Richard Kraft (tv.), Krisztina Hohner og David Torgersen samler søppel på Koh Phayam i Ranong. Foto: Sporløs
22. mai 2019

Sa opp jobben for å samle plast i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Richard Kraft har base på øya Phayam i Ranong, hvor turister hjelper ham med å samle inn plast. Lokalbefolkningen er vanskeligere å få med. Han og halvbroren har startet aksjonen Sporløs, og lever av å selge miljøvennlige sugerør og solbriller i Skandinavia. Men han innrømmer at økonomien er trang.

 

I 2017 sa Richard Kraft (37) opp jobben i Stavanger kommune. Han jobbet med ungdom med funksjonsvansker. Etter det har han og halvbroren David Torgersen forsøkt å gjøre noe med mengden plast i havet.

 

Med jevne mellomrom dukker det opp historier i nyhetene om havdyr som skilpadder, hvaler etc. som er fulle av plast. Thailand har figurert i disse historiene, og det er ingen hemmelighet at mange thaier ikke bryr seg mye om miljøet, men kaster fra seg søppel der det måtte passe. Vi spurte Kraft:

 

– Hvor lenge har du vært opptatt av plast i naturen?

– Jeg har hatt tanker om problematikken minst siden 2010, da jeg så plastskjell på krabber. Men omfanget forstod jeg bedre da jeg begynte å studere problemet selv i 2016–2017.

 

[ annonser ]

– Du sa opp jobben i 2017. Var det skremmende?

– Det var litt skremmende, men som den eventyrer jeg er, tok jeg det nok bedre enn de fleste. 

 

Han har lært å leve med mye mindre og tenker mer over nye eventuelle kjøp.

 

Kraft ble intervjuet i Rogalands Avis 3. mai i år. Der sa han at de hadde samlet inn minst fem tonn plast. Kraft har hatt tilhold på øya tilsammen ca. ett år, med ulike avbrudd.

 

Richard Kraft

LOKALT KJENT: Prosjektene til Sporløs har vært omtalt flere ganger i Rogalands Avis. (Faksimile: Rogalands Avis)

 

Sammen med kjæresten Krisztina Hohner fra Ungarn, som han møtte da hun jobbet som servitør på en restaurant i Stavanger, har han valgt Phayam som utgangspunkt, grunnet havstrømmene i Andamanhavet, som fører mye plast akkurat til dette området. Han uttalte:

– Forskjellen fra Norge og Sørøst-Asia er latskap kontra vitenskap. Her ser jeg støtt og stadig folk som kaster sneipen på bakken når askebegeret eller søppelet er to meter ifra. De vet ikke bedre.

 

LES: Phayam - ikke lenger bare backpackers

 

Til oss sier han:

– Phayam er en perfekt øy til å teste ut slike prosjekt, på grunn av størrelsen og lavt innbyggertall. Men på Phayam er de fleste hjelpere turister og ikke dem som bor der, noe vi synes er dumt.

 

 

– Du nevnte at du har fått oppmerksomhet fra politi og myndigheter her, har du noen eksempler på dette?

– Ja, det gikk mye rykter som jeg ikke ønsker å komme for nær inn på. Alt jeg kan si er at vi fikk fortsette akkurat som jeg ville når det gjaldt opprydninger.

 

Kraft gir søppelet de samler inn til en stasjon, som selger det videre. De tjener litt penger på flasker, bokser, glass og papp. 

 

– Hovedsaken er at vi ønsker å vise problemet, og organisere opprydninger selv uten å tjene på det. 

 

– Hvordan går det med inntektene?

– Min første ide var sugerør i papir. Vi har rundt ti steder i Stavanger som har sluttet med plastsugerør, mot å kjøpe våre, som er dyrere. De får da et skilt som henviser til deres støtte. Det kan stå i baren eller i døren. 

 

Solbriller er et annet produkt de selger:

– Vi produserer solbriller av bambus, med en unik inngravert GPS-kode, nøyaktig hvor kjøperen har vært med på å støtte med fem kilo søppelopprydding.

 

De håper å utvikler flere produkter for salg. Sporløs har også sponsorer, men Kraft opplyser at sponsorene ikke ønsker å bli nevnt.

– Vi skal vise en trailer av en minidokumentar jeg har laget i løpet av de siste to år på storskjerm i sentrum i Stavanger. Det kommer til å generere salg og forhåpentligvis donasjoner.

 

– Hva gjør dere hvis det ikke blir et tilstrekkelig levebrød av dette? Kan du gå tilbake til den gamle jobben?

– Det er langt fra sikkert vi klarer å leve fullt på dette, så jeg har tenkt å jobbe i Norge på si.

 

– Selges produktene kun i Norge, eller også i Thailand?

– Ingen av våre produkt selges i Thailand eller Asia. Vi måtte hatt arbeidsvisum da.

 

– Hvorfor valgte dere akkurat Thailand?

– Vi har vært i Laos, Thailand og Kambodsja, svarer 37-åringen, men innrømmer at han elsker øyene i Thailand, men også fjellene i Pai nord for Chiang Mai.

 

Teamet fra Sporløs planlegger å jobbe mye i Kambodsja neste vintersesong. I Siem Reap har de besøkte det norskeide gjestehuset Babel:

– Babel Guesthouse var de som fikk oss til å komme til Kambodsja, et norsk par med snart to barn, som driver øko-hotell der. De har også en Zero Waste-butikk. De driver med ulike opprydninger, så vi kom for å hjelpe og se om vi kan få til mer sammen.

 

LES: Ikke bare enkelt å drive gjestehus

 

(© Thailands Tidende. 22. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)