[ annonse ]
Vurderer ny skattelette for å øke bilsalget Illustrasjonsfoto: Dag A. Ekeberg
7. desember 2019

Vurderer ny skattelette for å øke bilsalget

Skrevet av 
[ annonse ]

Yingluck-regjeringens skattelette ga rekordsalg av biler i 2012–13. Programmet fikk mye kritikk, men nå vil myndighetene forsøke igjen. Både bilindustri og skattemyndigheter ønsker økt bilsalg, men denne gangen er det miljøhensyn som brukes som argument.

 

16. desember skal planene om skattelette for bilkjøpere diskuteres i et møte mellom skattedepartementet (Excise Department) og bilindustrien. Det var presidenten i en interesseorganisasjon for bilprodusenter som røpet planene i et møte med motorjournalister.

 

President Khanchit Chaisupho  i FTIs Bilindustriklubb (Federation of Thai Industries’s Automotive Industry Club) uttalte at skattepakken vil løse to problemer – nedgangen i bilsalget og forurensningen fra trafikken.

 

Bilsalget i Thailand har hatt en oppadgående trend siden 2016, men i år går det nedover igjen, måned for måned, sammenlignet med fjoråret. Nedgangen i oktober var på 11,3 prosent.

 

Økningen fra 2017 til 2018 var på hele 19 prosent, så fjoråret var et godt år, og det beste siden toppårene 2012–13. Det ble solgt 1,14 millioner biler her i fjor.

[ annonser ]

 

Nå er den thailandske økonomien i stillstand, og thailandske husholdninger har stadig større gjeld å slite med. Nybilsalget rammes av dette. 

 

bilsalg

Slik har bilsalget i Thailand utviklet seg de siste ti årene. (Faksimile: CEIC).

 

Ønsket om økt bilsalg blir nå linket til miljøhensyn, inkludert høye verdier for såkalte PM 2.5-partikler, som er de minste støvpartiklene og de mest helseskadelige for lungene.

 

Særlig ille var luftkvaliteten i fjor vinter. Problemene som man ofte finner i Nord-Thailand om vinteren dukket opp i Bangkok for fullt, og da ble det mye medieomtale.

 

LES: Luftkvalitet: Myndighetene kritiseres

LES: Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år

LES: Faranger måler luftkvalitet anonymt

 

Bilparken er en viktig årsak til luftforurensningen, i tillegg til aktiviteter som avbrenning av jordbruksarealer, brenning av søppel og konstruksjonsvirksomhet. Men det er også slik at luftstrømmer fører med seg forurensning fra andre land i området. 

 

Så hva er miljøgevinsten med denne skattepakken? Ifølge bilindustri-presidenten så håper de at det ikke blir noen økning i antall biler på vegene, men at folk isteden vil bytte ut sine gamle, forurensende biler med nye, mer miljøvennlige biler.

 

Det gjenstår å se om det blir incentiver, som da Obama introduserte Cash for Clunkers i USA i 2009, hvor man fikk betalt en viss som av staten for sine gamle biler. 

 

Det er få elektriske biler på veiene her. Myndighetene har som mål at det skal være 1,2 millioner elektriske biler her i 2036. Produsentene vil satse på elbiler, men infrastrukturen er ikke på plass. Prisene er også generelt høye for disse bilene.

 

Kritikere av en slik skattepakke i Thailand hevder at det ikke er lett å få vekk de mest forurensende kjøretøyene. De kjøres gjerne av folk som ikke har jobber hvor de kan få noen nytte av skattelette, som fattige bønder og dagarbeider. De fattige har uansett ikke råd til å kjøpe ny bil, og må fortsette å kjøre gamle, dieseldrevne biler.

 

Dette var også en del av kritikken mot Yingluck-regjeringens bilpolitikk, som ga skattelette på inntil 100.000 baht i en 15-måneders periode i 2012–13.

 

Det førte til 75 prosent økning i bilsalget i den perioden. Thailand fikk økt bilparken med 1,24 millioner biler, bare i Bangkok ble det estimert at det kom 500.000 nye biler.

 

LES: Trafikkaos i Bangkok – 500.000 nye biler (2013)

 

Dette skulle være en hjelp til fattige folk, derfor var det bestemt at det kun skulle gjelde førstegangskjøpere, og kun på biler med verdi inntil en million baht.

 

I praksis førte det til at mange familier som allerede hadde en eller flere biler, fant et familiemedlem som ennå ikke var bileier, og benyttet seg av den gode dealen. Det ble i hvert fall merkbart flere biler på vegene, og enda mer køkjøring. 

 

Det ble også kritisert for å være en korttenkt policy, for det gikk ut over bruktbilsalget, samt at nybilsalget falt betraktelig da 15-månedersperioden var over. Skattepakken var støttet av bilindustrien, men kritikere har spurt seg om de hadde regnet med at den ville føre til mye mindre salg de påfølgende år. Det er ikke enkelt å håndtere så store endringer i etterspørselen. 

 

I 2012 and 2013 ble det solgt henholdsvis 1,45 millioner og 1,33 millioner biler i Thailand. Før dette lå tallet på ca. 8–900.000 biler i året. I 2015 var tallet helt nede i 745.000. Salgstallene tok seg opp fra 2016, og i fjor ble det solgt 1,14 millioner biler i Thailand. Det var omtrent halvparten av den totale produksjonen, resten gikk til eksport.

(© Thailands Tidende. 7. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)