[ annonse ]
Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind» Faksimile: Twitter
7. februar 2020

Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind»

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har hittil hatt en avveid respons til coronaviruset, men et medlem av regjeringen har i dag lagt alt dette i grus. Helseministeren uttalte i dag at «faranger» som ikke vil bruke de munnbindene myndighetene deler ut noen steder, må meldes til de respektive ambassader og kastes ut.

 

I en uttalelse i Bangkok i går – vist i en video på Twitter av en journalist hos Channel News Asia – kommer helseminister Anutin Charnvirakul med en nedsettende betegnelse på hvite turister – faranger. Han kaller dem «Ai Farang», og sier at faranger ikke vil høre på myndighetene og bruke munnbind når disse deles ut.

 

Dette i kontrast med asiater, som gjerne bruker munnbind, og er villige til å gjøre det myndighetene befaler.

 

Vestlig medisin, inkludert det norske folkehelseinstituttet, anbefaler ikke å bruke munnbind mot corona-viruset. Det gir en dårlig sikkerhet, og gjerne en falsk form for sikkerhet. Og det kan gjøre saken verre, hvis folk fører hender med smitte opp til ansiktet for å rette på munnbindet.

 

Det er derimot gunstig hvis smittede bruker munnbind, men det oppgis ikke som noen årsak til at myndighetene her ønsker at folk skal bruke munnbind.

[ annonser ]

 

I denne delen av verden sverges det til munnbind. Myndighetene produserer nå store mengder, som skal deles ut eller selges til 2,50 baht pr stykk. Det har vært rapporter i media om ågersalg av munnbind. Pakker med ti enkle munnbind, som normalt koster 20 baht, har blitt solgt for 190 baht.

 

Den samme helseministeren gikk nylig ut og sa at det ikke var noen grunn til å nekte kinesere innreise til Thailand. Der skiller Thailand seg fra en del andre land, og har da også fått mye ros i Kina for nettopp dette.

 

Anutin er partileder hos juntapartiets største støttespiller i regjeringen, Bhumjaithai. Av den grunn sitter han nok ganske trygt, men en slik uttalelse som dette vil nok ikke bli godt mottatt av hans kolleger, i hvert fall ikke i offentlighet.

 

Les mer om helseminister Anutin:

LES: Cannabis på sykehus fra august, Thailand kan bli storprodusent

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre

 

Ellers advarer britiske myndigheter folk som har vært i denne delen av verden om å være oppmerksom på tegn på smitte. Det gjelder de som har vært i landene Kina, Japan, Korea, Hong Kong, Singapore og Thailand.

 

Norske myndigheter har ikke kommet med noen liknende oppfordring. I Norge hører myndighetene på legestanden, som sier at en slik advarsel i hovedsak vil føre til en mengde falske tilfeller, siden corona har de samme smittetegnene som forkjølelse og influensa. Storbritannia har en håndfull smittede pr i dag, Norge har ingen.

 

Folkehelseinstituttet sier at corona i hovedsak er en alvorlig risiko for folk over 65 år og de med underliggende kronisk sykdom. De anbefaler at man vasker hendene godt for å redusere smittefaren. Viruset er ikke veldig dødelig. For tiden ser man antakeliser om at dødligheten er to prosent, mot ordinær influensa som har dødlighet på en prosent.

 

Thailand har pr i dag 25 tilfeller av coronasmitte. Flere land i regionen har tilsvarende eller litt lavere tall. Nordmenn i Thailand i dag har langt større sannsynlighet for å bli overkjørt når de krysser gata enn å bli smittet av dette viruset. 

 

LES: Coronaviruset: Taxisjåfør smittet, kinesere under observasjon i Krabi

 

SISTE (7.2.2020 kl. 18.00): Helseministeren har bedt om unnskyldning for sitt utspill. Det var imidlertid ingen tvil om at han mente det han sa på videoen, så det gjenstår å se hvor mye denne unnskyldningen hjelper hans videre karriere.

(© Thailands Tidende. 7. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)