[ annonse ]
Stille på Pattaya Beach Stille på Pattaya Beach Foto: Prakaiphet Thungchan
11. august 2020

Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette

Skrevet av 
[ annonse ]

Den thailandske regjeringsledelsen har sluttet å holde pressekonferanser. De har også sluttet å snakke om å åpne opp for turister. Men det er noen scenarier som kan få dem på andre tanker.

 

Regjeringsledelsen har bestemt seg for hva de ønsker å gjøre med hensyn til coronaviruset. Turistmyndighetene forsøker seg med forslag, men de får ikke gehør hos den som teller – statsminister Prayuth Chan-ocha, som har all makt under unntakslovene.

 

Det har vært pressekonferanser daglig i mange måneder, og tre ganger i uka den siste tiden. Nå har de imidlertid sagt stopp. Det blir til nød en pressekonferanse etter møtene i hovedkomiteen for Covid, ledet av statsministeren. De planlegger ett eller to møter pr måned fremover, ifølge talsmann Dr. Taweesin under hans siste opptreden.

 

Dette forteller at myndighetene ikke ser noe behov for å informere befolkningen på jevnlig basis lenger, og at de har bestemt seg for hva de ønsker å gjøre med virustiltakene. Det de ønsker å gjøre er å holde grensen tilnærmet hermetisk lukket, og bare tillate noen få grupper å komme inn – mot at de må sitte i offentlig karantene på et hotellrom i 14 dager. 

 

Det mange ikke forstår er hvorfor ikke alle som ønsker det får slippe inn i Thailand. Karantenen er jo en garanti for at de ikke fører med seg smitte inn i landet. Det er nok ingen ordinære turister som vil sitte 14 dager i karantene, men det er en del folk som nå venter på å slippe tilbake, for eksempel de med eiendom eller investeringer her, eller de som har thailandsk kjæreste.

[ annonser ]

 

Det er vanskelig å se noen logisk grunn for at disse ikke skal få komme, når andre grupper som studenter, arbeidstakere og folk med thailandsk familie får slippe inn. Alle monner drar, og disse vil bidra positivt til økonomien.

 

Den samme gjelder de som har vært her under det seks måneder lange visumamnestiet, som ble opprettet 26. mars og avsluttes 26. september. Det betyr mindre inntekter når disse snart må forlate landet. 

 

Oppmerksomheten om såkalte Travel Bubbles – bilaterale turistavtaler – er over. Statsministeren stilte seg aldri bak dette. Turistministeren var en tilhenger, naturlig nok, men det var kun løse tanker som aldri fikk noen støtte blant regjeringsledelsen.

 

Årsaken til at Travel Bubbles er droppet er angivelig økt smitte i de asiatiske landene som var aktuelle som samarbeidspartnere, men det er langt fra sikkert at dette ville kommet i orden uansett hvordan smitteutviklingen i land som Japan, Sør-Korea og Australia hadde vært.

 

Det er nå snart to måneder siden turistmyndighetene begynte å snakke om å åpne opp øyer i Syd-Thailand for turisme. Artikler om dette dukker opp med jevne mellomrom, senest i dag, men det er ingen ting som tyder på at statsministeren, eller covid-komiteen for den saks skyld, er sterke tilhenger av dette.

 

Prayuth Chan-ocha

Statsminister Prauyth Chan-ocha er mannen som bestemmer alt i dagens unntakstilstand. (Foto: World Travel & Tourism Council/Wikimedia)

 

De som har fulgt med på regjeringens handlemåte, har skjønt at deres prioritet er å ha null eller så lav smitte som mulig. Alt annet kommer i annen rekke:

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

LES: EU åpner for thaier – Thailand fortsetter nullvisjonen (1. juli)

 

Så lenge coronaviruset herjer, ligger det derfor ikke an til noen turisme i Thailand. Og dette viruset ligger pr i dag an til å herje i måneder og kanskje år fremover, og det kan fort ende opp som en permanent sykdom menneskeheten må innrette seg etter.

 

Det utvikles vaksiner, men det er på langt nær sikkert at de blir spesielt effektive. Forskere som uttaler seg er langt mer pessimistiske enn politikere, som nå gjerne setter sin lit til en vaksine som en mirakelkur.

 

I dag kom det et utspill fra thailandske myndigheter om at det vil komme en vaksine i løpet av seks måneder. Det utsagnet er det få forskere som vil stille seg bak. Og selv om det skulle finnes en kandidat til en vaksine i løpet av seks måneder, så tar det ytterligere mange måneder å få den produsert og distribuert til alle de turistene som måtte ønske å komme til Thailand.

 

Og så blir spørsmålet når en vaksine er god nok til å la folk slippe å sitte i karantene i 14 dager. En vaksine med 80 prosent effektivitet er det beste mange forskere forventer av en potensiell covid-vaksine. Det vil si at én av fem som tar vaksinen likevel kan være smittebærere. Holder det for de thailandske myndighetene? Neppe.

 

Det vil også være mange folk som ikke ønsker å ta en vaksine, enten av prinsipielle eller helsemessige årsaker  – spesielt ikke en vaksine som er utviklet og testet i løpet av kun ett år, i motsetning til 5–10 år, som er vanlig for vaksiner.

 

Hvis denne kloden er ekstremt heldig, kan man i midten av 2021 begynne å vaksinere store mengder mennesker med en effektiv vaksine, ifølge BBC. Men sannsynligheten for dette er ikke så stor.

 

Få tror på en vaksine med effektivitet ala vaksinen mot meslinger, hvor 98 prosent av de som vaksineres ikke får sykdommen. 60–70 prosent effektivitet er mer sannsynlig når det gjelder en covid-vaksine.

 

De som fulgte med på juntaens styre i perioden 2014–19 vet at de var raskt ute med å love nyvalg, men at det til syvende og sist tok hele fem år – med utallige utsettelser av valgdatoen. Vi kan få en tilsvarende situasjon med viruset, med at regjeringsledelsen lover vaksine og åpning av grensene, men at det trekker ut i måneder og år, hvor de holder på unntakstilstanden slik at de kan styre landet enklest mulig.

 

Hva kan få myndighetene til å åpne opp for turister? Fire scenarier:

 

1. Politisk uro

Thailand har igjen begynt å oppleve protestaksjoner, ledet av studenter. Det har skjedd i Bangkok med tilløp i 20 andre byer. De forlanger ny grunnlov og nyvalg, grunnet måten dagens regjering takler virustiltakene på og unntakstilstanden de nekter å oppheve selv om landet nå har null smitte.

Det var den eksisterende grunnloven, vedtatt i 2017, som åpnet opp for fortsatt militært ledet styre, selv om de kun fikk 23,7 prosent av stemmene ved valget i fjor. Disse generalene, inkludert statsminister Prayuth Chan-ocha og visestatsminister og partileder Prawit Wongsuwan, er imidlertid ganske politisk bevisste, og vet at de ikke i lengden kan fortsette å styre hvis de taper støtte fra enda større deler av befolkningen.

Utover høsten vil man se flere konkurser i landet og enda dårligere økonomiske forhold. På et eller annet tidspunkt vil befolkningen forlange at det skjer noe.

 

2. En ukontrollerbar smittebølge

De fleste er enige om at det vil dukke opp smitte igjen i Thailand. Myndighetene vil bruke alle midler i unntakslovene for å forsøke å kontrollerer og redusere smitten. 

Men hvis de ikke klarer det, og det viser seg at det blir like store smittetall her som i mange andre land i verden, så er mange av argumentene for å holde turistene ute plutselig borte.

 

3. En effektiv vaksine

Som nevnt over sier thailandske myndigheter at den kommer om seks måneder. De fleste forskere mener det vil ta lengre tid enn dette, og at det er langt fra sikkert at en vaksine blir spesielt effektiv, og da er den uansett ingen garanti for at man ikke kan bli smittebærer. 

Det vil ta mange flere måneder å masseprodusere vaksinen og distribuere den til verdens befolkning. I beste fall vil man kunne begynne å ta inn turister i Thailand basert på vaksinasjon sommeren 2021, men mange ting taler imot dette.

 

4. Økonomisk kollaps

Det skal store økonomiske problemer til før regjeringen vil vurdere å åpne opp igjen turistindustrien. Men det er ikke utenkelig. De fleste økonomiske kommentatorer sier at Thailand er blant de land i verden som kommer til å bli hardest rammet av viruset, og det hardest rammede landet i ASEAN med åtte prosent nedgang i økonomien.

Mange anslag om økonomisk nedgang støtter seg på offisielle tall for hvor stor turismen er i Thailand. Et faktum er imidlertid at det er store mørketall, siden mange har levd av turismen uten å ha oppgi dette til noen eller betalt skatt.

Derfor vil landet mest sannsynlig bli hardere rammet fremover enn prognosene sier. Regjeringen kan rett og slett gå tom for lånte penger og bli tvunget til å åpne opp grensene igjen.

(© Thailands Tidende. 11. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)