[ annonse ]
Jomtien Beach har åpnet igjen, men selgerne har lite å gjøre. Jomtien Beach har åpnet igjen, men selgerne har lite å gjøre. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juli 2020

EU åpner for thaier – Thailand fortsetter nullvisjonen

Skrevet av 
[ annonse ]

EU har vedtatt at Thailand er blant 14 land med lav smitte som får slippe inn i Schengen-området, selv om Norge ikke tillater innreise ennå. Thailand på sin side slipper ikke inn turister, og fortsetter sin strenge politikk for å opprettholde null smitte.

 

På dagens pressekonferanse uttrykte talsmann Taweesin Visanuyothin en stor takk til EU for at de hadde inkludert Thailand i listen på 14 land som får slippe inn. Han hadde imidlertid ingen nyheter for EU-borgere som vil til Thailand.

 

Det er de enkelte Schengen-land som har siste ord, og Norge er ikke med blant de som slipper inn thaier. Norge slipper pr i dag kun inn beboere fra Norden unntatt Sverige. 15. juli vurderes det å åpne for besøkende fra andre EU-land. Hvorvidt land med lav smitte som Thailand da blir inkludert er ikke kjent ennå.

 

Pr i dag kan imidlertid thaier som er gift med nordmenn ha muligheten til å reise til Norge, slik Thailands Tidende har omtalt:

LES: Thai-norsk par gjenforenes i Norge – takker for rask respons fra ambassaden

 

[ annonser ]

De 14 landene med lav smitte er Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbia, Sør-Korea, Thailand, Tunisia og Uruguay.

 

Man legger merke til av f.eks. Vietnam, med enda lavere smittetall enn Thailand, ikke er med på listen.

 

USA, Russland, Tyrkia og Kina er heller ikke med på listen. Det ble imidlertid sagt at man vil vurdere å la kinesere få komme inn hvis Kina slipper inn folk fra EU. En tilsvarende klausul var ikke nevnt for Thailand.

 

Thaier som skal til EU slipper statlig karantene, selv om enkelte områder praktiserer hjemmekarantene. Dette står i sterk kontrast til forholdene i Thailand.

 

På dagens pressekonferanse ble de ulike formene for karantene gjennomgått, men det er pr i dag ikke snakk om noen hjemmekarantene. Det er snakk om karantene i regi av enten statlige eller lokale myndigheter. Utlendinger må betale selv, og kan velge å bo på hoteller som samarbeider med myndighetene.

 

Dette gjelder de grupper av utlendinger som nå har tillatelse til å slippe inn i landet, som i hovedsak omfatter de med arbeidstillatelse, forretningsfolk, helseturister og de med familie i Thailand.

 

LES: Fase fem: Ektefeller og barn av thaier får slippe inn, utelivet kan åpne

 

Det er altså ikke snakk om at ordinære turister får slippe inn i Thailand. Forslagene om bilaterale Travel Bubbles ble kommentert av pressetalsmannen i dag. Han sa at dette ikke var vedtatt, og at folk ikke skal være engstelige for at utlendinger kommer og smitter thaier, som har opplevd 37 dager på rad uten innenlands smitte.

 

Det snakkes mye om Thailands gode helsetilstand på pressekonferansene, og det gis mange skrekkeksempler fra resten av verden. Det nevnes ikke at en mengde thaier nå lever på sultegrensen, spesielt de mange millioner som hadde sine inntekter fra turismen.

 

LES: Kommentar: Thailand igjen et diktatur – er det gunstig i dagens situasjon?

LES: Andre turistland åpner mens Thailand er offer for egen suksess

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt

 

Verdensbanken har nå sagt at det vil ta minst to år før Thailand igjen kan oppnå veksten i økonomien de hadde før pandemien, som var blant de laveste i regionen med 2,8 prosent.

 

I dag ble det rapportert om to smittetilfeller i statlig karantene i Thailand, to menn på hhv. 47 og 48 år som kom hjem fra Kuwait 29. juni. 

 

LES: Hva skjer i Kuwait? En av fem thaier derfra er smittet

 

I dag starter fase fem av gjenåpningen av samfunnet. Pressetalsmannen har i mange uker nå advart mot smittefaren, og sier at dette er meget farlig for samfunnet. Det er laget over 20 retningslinjer for utelivet, og det er usikkert hvor mange som faktisk vil åpne under dette strenge regelverket, som står nærmere omtalt her:

 

LES: Fase fem: Ektefeller og barn av thaier får slippe inn, utelivet kan åpne

 

Norskeide Kåres Partybar i Pattaya hadde åpent noen timer under starten av fase fire 15. juni, men fikk beskjed om å stenge av lokale myndigheter. De forsøker igjen 8. juli, etter noen helligdager hvor de uansett ikke kunne holde åpent.

 

LES: Tre norske matutdelinger i Pattaya i dag, norsk bar åpner i morgen

(© Thailands Tidende. 1. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)