[ annonse ]
Lar andre land slippe foran i vaksinekøen Illustrasjonsfoto: Pixabay
21. januar 2021

Lar andre land slippe foran i vaksinekøen

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands regjering kritiseres for å ikke prioritere vaksinering. De omtaler masker og avstand som «den beste form for vaksinering». Samtidig har nok kritikken hatt en effekt, for helsedepartementet lover nå vaksinenyheter allerede i morgen. 

 

Regjeringens talsmann Dr.Taweesin Visanuyothin pleier å ha svar på det meste på sin daglige gjennomgang av smittesituasjonen, men da han fikk spørsmål om vaksiner nylig var han mer unnvikende.

 

Han svarte at det viktigste var at folk beskyttet seg mot viruset, ikke når vaksinen kom. Han sa at den beste «vaksinen» var å bruke maske og holde avstand, uansett om vaksineringen vil skje i år eller neste år (2022).

 

Legen som stadig vekk intervjues om vaksinesituasjonen heter Dr. Yong Poovorawan. Han leder Center of Excellence in Clinical Virology ved Chulalongkorn University.

 

Dr. Yong har uttalt at vaksinering kan starte i juni med vaksine fra AstraZeneca, og det kan gå to år før vaksineringsprosessen er ferdig.

[ annonser ]

 

I går opptrådte han også på tv, og sa at de ville observere hvordan ulike vaksiner fungerte i vestlige land, og at vaksine kun var ett av redskapene for å bekjempe et virus.

 

Dr. Yong Poovorawan

Dr. Yong Poovorawan sier vaksinasjonsprosessen kan ta to år. (Foto: Kkamols, Wikimedia)

 

Det var 27. november Thailand undertegnet en avtale om å kjøpe 26 millioner doser fra Oxford/AstraZeneca. Etter det har det vært stille om vaksinering fra myndighetenes side, med unntak av at de har bestilt to millioner doser av den kinesiske vaksinen fra Sinovac, som er lovet levert mot slutten av februar. Den skal etter planen distribueres i hovedsak til helsepersonell.

 

Det skrives mye i pressen for tiden om at det ikke er rettferdig at rike land skal kjøpe seg foran i vaksinekøen, og at det vil ta lang tid før hele verden kan vaksineres. Men slike likhetsargumenter pleier ikke å bekymre thaier.

 

Det er nok andre årsaker til at Thailand ligger etter i vaksinekøen. Helt inntil smittebølge nummer to startet midt i desember, var det lenge null smitte i Thailand, og det var lite press på regjeringen om å skaffe vaksiner. 

 

Det er nok mest sannsynlig årsaken til at de ikke sto i kø for å kjøpe vaksinene fra Pfeizer og Moderna, som også er langt dyrere enn de to vaksinene de nå har kjøpt.

 

De har isteden satset på at Thailand etter hvert skal produsere vaksine til eget bruk, og også tjene penger via eksport av vaksiner til regionen.

 

LES: Satser på vaksinering fra midten av 2021, deretter masseturisme (27. november 2020)

LES: Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand (7. september 2020)

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april 2020)

 

Dette er en del av avtalen med AstraZeneca. I starten skal Thailand motta vaksinedoser fra firmaet, men etter hvert skal de produsere dette selv via firmaet Siam Bioscience.

 

Leder av Progressive Movement-bevegelsen (som utgikk fra det nå oppløste partiet Future Forward) Thanatorn Juangroongruangkit stilte mandag i en Facebook Live-sending spørsmålstegn ved hvor smart det var å satse alt på ett kort med dette firmaet. Den sendingen har fått stor oppmerksomhet i ettertid. Den falt i dårlig jord hos både statsministeren og helseministeren, som beskyldte ham for å ikke vite hva han snakket om.

 

Thanatorn er nå anmeldt for 11 tilfeller av majestetsfornærmelse, grunnet at firmaet som skal produsere vaksinen eies av Thailands konge. Han risikerer inntil 15 åra i fengsel for hvert av de 11 tilfellene.

 

Statsminister Prayut Chan-o-cha uttalte følgende til journalister, som spurte om anklagene mot Thanatorn: – Dette stemmer ikke med virkeligheten. Jeg vil beordre etterforskning av alt feilaktig som publiseres, enten det er i media eller i sosiale medier.

 

Regjeringen forsvarer sin vaksinepolitikk. Sjefen for Department of Disease Control hos Helsedepartementet, Dr. Opas Karnkawinpong, stilte i ettermiddag opp på en Facebook Live-sending. Han sa at det var gunstig for et land å ha en egen vaksineproduksjon, for ikke å risikere problemer med import, som de hadde sett noen ganger da de forsøkte å importere maskere og annet helsevernutstyr tidlig i pandemien.

 

Dr. Opas Karnkawinpong

Dr. Opas Karnkawinpong sier at det er gunstig for Thailand å produsere sin egen vaksine. (Faksimile: Facebook Live)

 

Han sa også at det ikke er sikkert at vaksiner har den ønskede effekt og varighet. 

 

Dette er det andre sentrale regjeringspersoner som også har nevnt, og sagt at Thailand selv må teste og godkjenne vaksiner. Slik er systemet i de fleste land, men desto flere land som starter å benytte vaksinene til Pfeifer og Moderna, jo merkeligere vil det virke hvis Thailand lar være å godkjenne disse vaksinene.

 

Doktoren sa at forhandlinger om å kjøpe vaksine i starten av pandemien fort ble gitt opp, da det viste seg at penger man betalte ikke ville bli returnert hvis firmaet ikke klarte å produsere en vaksine.

 

Mot slutten av 2020 ble forhandlingene enklere, sa Dr. Opas, ettersom vaksiner ble ferdig utviklet. Men et stort ankepunkt var prisen. Han omtaler det som et stort hell for Thailand at de har fått avtale om 26 millioner doser fra non-profit-foretaket til Oxford/AstraZeneca.

 

Men det er naturlig å tro at regjeringen også har forstått at thaier nå i økende grad ønsker en vaksine, når de ser rapporter om hvordan folk i andre land vaksineres.

 

– Vi vet at mange er opptatt av vaksiner, og kan allerede i morgen love nyheter på dette området, avsluttet Dr. Opas, uten å gi noen ytterligere hint om hva nyheten dreier seg om.

(© Thailands Tidende. 21. januar 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)