[ annonse ]
Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand Illustrasjonsfoto: Pixabay
7. september 2020

Kommentar: En vaksine blir ingen vidundermedisin i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndigheter i hele verden ber nå befolkningen vente på en covidvaksine, som skal løse alle problemer. De har ikke mye annet å love. 

 

For Thailands vedkommende vil ikke en vaksine gjøre at de plutselig åpner grensene – i hvert fall ikke med dagens regjering og deres politikk, som har nullsmitte som visjon.

 

LES: Nulltoleranse for Covid-19 kan koste Thailand dyrt (25. april)

 

Vi som har observert thaiene det siste halvåret tror ikke våre egne øyne. Hva har skjedd med disse menneskene? Thaier er kjent som et uredd folkeferd som stoler mer på karma enn realiteter og statistikk.

 

Thaier kjører rundt på moped, og kun i de områdene de vet det befinner seg politikontroller bruker de hjelm. Ellers ferdes mor og far og 2–3 barn i 60 kilometer i timen på moped, og hvis noen har hjelm er det kun sjåføren.

[ annonser ]

 

Men mens i overkant av 20.000 mennesker dør i trafikken her hvert år, skal landets økonomiske basis – turistindustrien –  ødelegges basert på at det har dødd 58 personer av covidviruset.

 

Det er ingen i dag som kan fortelle oss hvorfor Thailand er blitt spart for ødeleggelsene til dette viruset. Vi har lansert en teori om at det skyldes iboende immunitet i Mekongdeltaet:

 

LES: Hvorfor så lav smitte i Mekongdeltaet? Kan skyldes antistoffer (19. juli)

 

Andre teorier viser til at thaiene av natur ikke har mye nærkontakt. Hilse- og væremåte støtter dette. Et unntak er når thaimenn samles for å heie på thaiboksing hver søndag, med godt med alkohol innabords. Det var da også årsaken til den første smittebølgen i landet – som interessant nok oppsto på en militært drevet arena.

 

LES: Nedstengning i Bangkok – resten av landet advares mot tilreisende derfra (22. mars)

 

Vestlige land med relativt liten smitte, som Norge, har regler for å slippe folk inn i landet, basert på statistikk – antall smittede pr 100.000 mennesker.

 

Thailand har ikke noe av dette. De har kun én regel: Null smitte.

 

Derfor vil en vaksine under dagens regime få null effekt på turismen i Thailand. Hvis man hadde akseptert 90 prosent sannsynlighet for smitte, ville mange kunne få adgang, men når kravet er 100 prosent, vil ingen vaksinerte kvalifisere, uten å gjennomgå den drakoniske karantenen.

 

LES: Strenge karanteneregler i stadig endring (19. august)

LES: Ingen turister før viruset slipper taket – men fire scenarier kan endre dette (11. august)

 

En vaksine er aldri hundre prosent effektiv. Vitenskapsmenn håper at en covidvaksine vil være 75 prosent effektiv (dvs. at 25 prosent av de som tar vaksinen fortsatt kan bli smittet). Amerikanske myndigheter er villige til å akseptere en vaksine med helt ned i 50 prosent effektivitet. Det vil hjelpe betydelig på smittespredningen, men ikke være noen hjelp for land med nullvisjon.

 

23,3 prosent av thaier valgte i fjor at juntageneralene kunne fortsette sitt styre, med et senat som var utpekt i forkant. Den knapt fjerdedelen av befolkningen må nå ta ansvar for denne politikken.

 

Den mye omtalte «Phuket-modellen», som skulle tre i kraft 1. oktober, men nå virker å være utsatt, ville i tillegg til 16 dagers karantene forlange at folk forbli ytterligere 7 dager på øya før de kunne besøke andre deler av landet.

 

LES: Planlegger «karantene på stranda» for turister fra 1. oktober (22. august)

 

Da snakker man om å ikke akseptere en 99,9 prosents sannsynlighet for null smitte, men insistere på 100,0 prosent. Resultatet av denne ekstra 0.01 prosenten av sannsynlighet gjør at folk som kunne tenkt på dette nå sier at dette er altfor drakonisk. 

 

Normalt befinner turister i Phuket seg på øya i 2–3 uker, så det er uansett ikke normale turister man appellerer til her, men pensjonister og andre som pleier å tilbringe vinterhalvåret i Thailand.

 

Vi tror at dette viruset vil lage problemer for denne kloden i lang tid fremover, og Thailand kan raskt bli den store taperen i dette spillet – uansett om landet har null smitte eller ett smittetilfelle, som ble rapportert nylig.

 

LES: Nytt smittetilfelle etter hundre dager uten smitte (4. september)

 

Vestlige demokratier lar aldri det militære ha noen innflytelse på politikken. Det er vel en grunn til det. Militærvesenet har sin egen logikk. Der kan alle beordres til å følge befalinger, og thaier generelt behandles nå som menige, under unntakstilstanden.

 

LES: Mye kritikk for Thailand i disse dager (1. september) 

 

I disse dager er det frykt for smitte i grensetraktene med Myanmar, kun basert på det faktum at landet har hatt økt smittetall i det siste. Grensene til Myanmar er nå stengt.

 

Provinsen Phang Nga i Sør-Thailand har faktisk innført karantenebestemmelser, uvisst av hvilken grunn. Dette er opp til landets 77 guvernører, som ikke er valgte politikere men embetsmenn utpekt under juntastyret i perioden 2015–19. Som Thailands Tidende har skrevet tidligere fører dette styret av uvalgte guvernører til mange merkelige bestemmelser om coronatiltak.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 7. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)