[ annonse ]
NATT I BANGKOK: Det enorme markedet er delt opp i fire «distrikter». NATT I BANGKOK: Det enorme markedet er delt opp i fire «distrikter». Foto: Terje Engø
1. januar 2019

Enormt marked med danske røtter

Skrevet av 
[ annonse ]

Ved elvebredden til Chao Phraya i Bangkok ligger byens største og mest spennende nattmarked. Dette er like populært blant thaier som blant turister. Det få vet er at pakkhusene i sin tid var bygd av dansker, og var en viktig del av thailandsk selvstendighetskamp.

 

Thaier elsker markeder. Det er nattmarkeder, morgenmarkeder og weekendmarkeder. Men problemet er at man risikerer å gå en smule lei, for det er gjerne de samme produktene som går igjen.

Asiatique kalles et nattmarked, men det er mye mer enn det, og selv ikke erfarne thailandske markedsgjengere vil kunne kjede seg her.

Alt du får kjøpt på Asiatique er også tilgjengelig andre steder i Bangkok, men ikke alt på ett og samme sted. Utvalget her er grensesprengende.

 

Over tusen butikker

Asiatique åpnet i 2012. Nå er det mer enn tusen boder og butikker der, et førtitalls restauranter, boksering for thaiboksing, thailandsk dukketeater og et gedigent 60-meter høyt pariserhjul om du føler for behov for å nyte utsikten over elven. Det er hevdet i media at katoey-showet Calypso Cabaret er Bangkoks beste.

 

[ annonser ]

Skal bli enda større

Markedet ligger mellom Charoen Krung Road og elvebredden til Chao Praya, i Bang Kho Laem-distriktet. Markedet dekker hele 480 mål. Det foreligger planer om å utvide markedet til hele 1150 mål. Mest sannsynlig vil det bli bygget hoteller i tilknytning til markedet, som for øvrig ligger noen få hundre meter fra femstjernershotellet Ramada Riverside Hotel.

Thailands Tidende testet ut markedet en mandag kveld. Ikke den rette dagen om en vil ha hæla i taket og stappfullt med mennesker. Men en god dag om en vil slippe å gå som sild i tønne. For markedet er like populært blant thaier som blant turister. Mens turistene gjerne kommer de fleste ukedager, strømmer thaiene til i helgene.

 

Mat og drikke

Du trenger ikke ha spist på forhånd når du tar turen til Asiatique. Restaurantene tilbyr mat fra en rekke verdenshjørner, inkludert eksklusiv sjømat som kongekrabbe og store elvereker. De fleste av restaurantene er kjederestauranter, og mye av maten er mer tilpasset ganene til turister enn thaier. Du finner ingen nudelsuppe til 30 baht, men du kan spise deg god og mett for en hundrelapp.

For de som er varme finnes det god tilgang på kjølende drikkevarer, mineralvann, ferskpresset juice, iskald øl, eller et glass hvitvin. Her kan du sitte ned og nyte livet, foran pakkhusene med litt å spise og noe godt å drikke, mens du betrakter menneskemylderet.

 

Husk tollreglene

Skal du kjøpe suvenirer er det utallige butikker som selger mye av det samme som du finner i butikkene nedover Sukhumvit. Men her er også mange eksklusive butikker som selger håndlagede produkter, designerklær, vesker, belter og annet i krokodille- og slangeskinn. Husk bare å få de nødvendige sertifikater så det du kjøper ikke blir beslaglagt i tollen. I verste fall kan det vanke bøter i tillegg.

 

Glem å se hele markedet

Dette markedet er for stort til å få med seg hele på ett besøk, så ta det med ro og nyt turen. Og kom eventuelt tilbake en eller flere ganger for å få med deg alt.

Husk at dukketeater, Muay Thai, katoey-show og pariserhjulet koster ekstra. De fleste som besøker markedet kommer aldri lengre enn til å vandre rundt, spise og drikke.

 

Thai-dansk samarbeid ligger bak

Det Østasiatiske Compagni var lenge Skandinavias største selskap. Det var også svært viktig for utviklingen av Thailands handel, og indirekte for landets selvstendighet. I dag er det bare rester igjen av selskapet, etter at det på 1980-tallet måtte selge unna mange virksomheter grunnet store økonomiske tap.

I 1885 etablerte dansken Hans Niels Andersen handelsselskapet Andersen & Co i Bangkok. Andersen, som kom fra byen Nakskov, var utdannet skipsbygger. Men rett etter avsluttet utdannelse tok han hyre på en bark som blant annet brakte han til Bangkok første gang i 1876. 

I 1884 ble Andersen kaptein på det thailandske skipet Thom Kramon, som frakt teak til Europa. Skipet var eid av det thailandske kongehuset. 

 

Eksport av teak

Det var denne erfaringen som gjorde at han bosatte seg i Bangkok og etablerte selskapet Andersen & Co, som skulle drive med handel og eksport av teak i første rekke fra Thailand til Danmark, og etter hvert også fra andre land i regionen – til andre land i Europa.

I 1897 etablerte Andersen Aktieselskabet Det Østasiatiske Compagni i Danmark. Handel med Siam, som Thailand den gang het, var en av hovedaktivitetene. Mens Andersen & Co primært  handlet med teaktre, satset han mye bredere med det nye handelsselskapet.

 

Danmark og Thailand

I 1884 innså Thailands konge, Rama V, at selvstendigheten til hele Sørøst-Asia var truet av de store europeiske kolonimaktene. Han mente at modernisering av Thailands økonomi var viktig. I allianse med kongehuset i Danmark etablerte han Den østasiatiske havn ved bredden av Chao Praya-elven. Havnen ble etter hvert  vital for thailandsk eksportindustri, som har blitt sett på som medvirkende til at Thailand klarte å forbli et selvstendig land.

 

Skandinavias største selskap

Det Østasiatiske Compagni ble en viktig partner i oppbygging av dansk eksport, og de la beslag på store områder i havnestrøket. Selskapet etablerte skipslinjer over hele verden, og de var på 1970-tallet Skandinavias største selskap målt i omsetning.

På 1980-tallet fikk selskapet problemer og måtte selge store deler av virksomheten for å dekke inn tap. Selskapet fungerte som holdingselskap for selskapene EAC Foods, EAC Industrial Ingredients og EAC Moving and Relocations Services. I 2015 var det bare det internasjonale flytteselskapet tilbake, og navnet ble endret til Santa Fe Group.

Selskapet Santa Fe Group er registrert på Københavns Børs. Siste år har aksjene falt med 70 prosent i verdi. Det er med andre ord lite som tyder på at selskapet noen gang vil oppleve slike storhetstider som de gjorde før den andre verdenskrig.

 

Pakkhus på elvebredden

På området som nå huser nattmarkedet Asiatique bygget Det Østasiatiske Compagni store pakkhus som ble brukt til lagring av varer. Den gang var båtene som anløp Bangkok små, og det meste av godset ble fraktet på lekter frem og tilbake til handelsskipene som lå ute i elven.

Etter den andre verdenskrig ble mye av virksomhetene langs elvebredden flyttet lengre ned. Broer begynte å stenge for mulighetene til å ha skipene liggende nært pakkhusene, og skipene ble stadig større.

I 1947 ble virksomheten i pakkhusene lagt ned. Siden har de blitt brukt som lagre, industriell produksjon og mye annet. Mest av alt har pakkhusene stått og forfalt, til investorer bestemte seg for å bygge Bangkoks største nattmarked her.

-----------------------------------

 

Slik kommer du hit

* Den letteste måten å komme til markedet på er enten med drosje eller med gratis elvebåt fra Sathon Pir.

* Til Sathon Pir kommer du ved å ta BTS Skytrain til stasjonen Saphan Taksin. Derfra er det en kort spasertur til piren. Båtturen tar femten minutter og er en opplevelse i seg selv.

* Kjører du selv er det greit å vite at det er parkeringsplass med kapasitet på hele 2000 biler.

* Åpningstiden er fra 16:00 til 24:00. Båten slutter å gå klokken 23:00.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2019 – 1. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)