[ annonse ]
Mynthandler Jan Olav Aamlid husker da Jomtien Beach Paradise var omgitt av jungel. Mynthandler Jan Olav Aamlid husker da Jomtien Beach Paradise var omgitt av jungel. Foto: Dag A. Ekeberg
18. februar 2020

30 år med høyhus på Jomtien Beach – nå er det kinesere det bygges for

Skrevet av 
[ annonse ]

Flere steder annonseres det nå svære condoer på rundt 60 etasjer. Kinesere er en viktig målgruppe. Mynthandler Jan Olav Aamlid kjøpte hus på Jomtien Beach i 1990, og forteller hvordan det var på den populære stranda i de tider.

 

– Se på dette salgsskiltet, sier Aamlid (65). – De har ikke en gang brydd seg med å skrive på thai, kun kinesisk og engelsk.

 

Han snakker om et prosjekt et godt stykke sydover på Jomtien Beach. Det strekker seg fra Beach Road opp til Second Road litt syd for Chaiyaphruek Road, nærmere bestemt på nordsiden av Soi 15. Her skal det bygges 2308 leiligheter.

 

Området er på 11 rai, som ikke er all verden for et slikt stort prosjekt. Mange av leilighetene er små, eksempelvis leilighet med ett soverom på 35 kvadratmeter og leilighet med to soverom på 45 kvadratmeter. Men det finnes også større leiligheter med to soverom.

 

VK Golden Bay

[ annonser ]

Her ønsker de å bygge Jomtien Beachs høyeste condominium, forteller Jan Olav Aamlid. Som vanlig innen markedsføring i disse trakter fremstilles byggene enda høyere enn de skal bli, mens nabobyggene er mikroskopiske.

 

VK Golden Bay heter prosjektet, og reklamerer med at de blir det høyeste bygget på Jomtien Beach med 68 etasjer. De har en facebookside med kun 25 følgere, men så er da også Facebook forbudt i Kina. Da vi var innom og tok bilder var det helt stille i salgslokalene. Kun en enslig sikkerhetsvakt som fulgte med på hva vi gjorde. Men med coronavirus på gang, så er det jo ikke mange kinesere her for tiden.

 

– Dette var jungel da vi flyttet inn i huset vårt i 1990, forteller Aamlid. – Chaiyaphruek Road var en liten gruslagt kjerreveg.

 

Chaiyaphruek Road fikk fast dekke på begynnelsen av 2000-tallet, og er nå en av hovedinnfartsårene til Jomtien Beach.

 

Den kjente mynthandleren fra Oslo ferierte i Pattaya helt fra begynnelsen av 80-tallet.

 

Det var imidlertid først i 1990 at han og kona Mio etablerte seg i et av Jomtiens første boligfelter, New Pattaya City. Der har de oppdratt to gutter, Kevin og Matthew, og forteller hvordan de pleide å gå tur i jungelen rundt Chaiyaphruek Road, hvor det gresset kuer i åpninger i jungelen.

 

FAKTA: JAN OLAV AAMLID

Jan Olav Wilborn Aamlid (65):

Bosted: Pattaya og Oslo.

Yrke: Entreprenør, numismatiker og kjøpmann. 

Firma: Oslo Mynthandel, House of Coins (Pattaya)

Ungdom: Etablerte seg som mynthandler i Oslo i 1974, i en alder av 19 år.

Rekorder: Mest verdifulle norske, skandinaviske og romerske mynt, samt thailandske seddel, vrakskatt (Rundeskatten). Kjøpte i 1988 gullbeholdning for NOK 100 millioner. Mer info: Wikipedia.

Kongemøte: Hadde 45 minutters audiens hos Thailands forhenværende konge ved lansering av medalje til minne for tidligere regent kong Chulalongkorn.

LES: Skriver bok om thailandske penger

LES: Kongen ville vite om norske forhold

 

Helt til nylig har det faktisk vært kuer å se i området, men nå begynner det å bli lite ledig land igjen. De som trodde at Pattaya-boomen var over får tenke på nytt. Landområder som har ligget som grønne lunger, blir nå snappet opp i rask rekkefølge. Flere tomter er blitt inngjerdet med bølgeblikk bare den siste måneden.

 

– En av årsakene til at vi valgte boligfeltet vårt, var den store bredden på vegene på feltet. Faktisk holdt Jomtien Second Road på å havne langs en av vegene i boligfeltet vårt, sier Aamlid. Han bedyrer at han nok ikke hadde bodd der nå hvis det hadde skjedd.

 

Men huset er ikke langt fra Second Road, så de har jobbet med støyskjerming mot vegen. De har også måttet ty til støyskjerming fra Chaiyaphruek Road, hvor det dukket opp noen barer.

 

Second Road var starten på en ny storhetstid på Jomtien Beach. Vegarbeidene ble vedtatt allerede i mai 2006. I 2010 holdt de fortsatt på å lage veg frem til Hanuman-statuen, der vegen går ned til starten av Beach Road. Det tok ytterligere 4–5 år før vegen var fullført helt ut til Sukhumvit Road. 

 

LES: Vegarbeidene stoppet opp igjen (2010)

 

Mellom Soi 1 og Soi 5, helt nord på Second Road, bygges det også for kinesere. Prosjektet heter Lucean. Det er et tre år gammelt Bangkok-firma kalt Lunique som skal bygge 60 etasjer på tomten som opprinnelig skulle huse Ocean 1 Tower på 91 etasjer. Det prosjektet ble et luftslott, og tomten sto brakk i ti år før den ble solgt.

 

Lucean

Mellom Soi 1 og Soi 5 på Second Road skal det bygges 60 etasjer med kinesere som en målgruppe. Immigrasjonsvesenet i Soi 5 sees i bakgrunnen helt til høyre i bildet.

 

Nå bygges det svært salgslokale på tomten. Ifølge naboer var det støy både dag og natt inntil de klagde. Ifølge lovverket skal nemlig byggestøyen begrenses til tidsrommet 08–18, og søn- og helligdager skal det kun utføres arbeid med lite støy.

 

Fase 1 består av to tårn på hhv. 60 og 31 etasjer og totalt 899 leiligheter. Fase 2 består av ett tårn på 60 etasjer og 896 leiligheter. 

 

Byggeplassen ligger skrått overfor det populære kveldsmarkedet Rompho, der mange nordmenn liker å spise, så det blir anledning til å følge prosjektet derfra. Byggeperioden er satt til fire år. Men først må altså salgskontoret bli ferdig, og kjøpere finnes.

 

Et annet svært prosjekt heter Copacabana, og skal bygges mellom Beach Road og Second Road rett nord for Soi 9. Her planlegges det 1644 leiligheter over 59 etasjer, og det skal ifølge utbygger stå ferdig mot slutten av 2022. Der er det tyske og thailandske interesser som er inne i bildet.

 

Når det gjelder såpass høye bygg, var Reflection, nesten helt syd på Beach Road, tidlig ute med sine 55 etasjer i 2013.

 

Alt dette står i sterk kontrast til Jomtien Beach anno 1990.

 

1990 var altså året Aamlid flyttet dit, i et boligfelt som allerede var noen år gammelt. Såpass langt utover Beach Road var det ikke mange prosjekter, men han husker både Sigma Resort – som er i ferd med å rives i disse dager – og det som i dag heter Natural Beach Resort, som inkluderer et høyhus som tidlig kom på banen.

 

Aamlid husker også at et stort condominium allerede var oppført rett syd for boligfeltet. Han mener det må ha vært Paradise Beach Condominium, første byggetrinn. Dette condominiumet har hatt problemer til tider, og man har sett leiligheter derfra solgt på tvangsauksjon.

 

Det er ikke Paradise er alene om. Den sørøst-asiatiske økonomiske krisen i 1997–98, med hovedvekt på Thailand, gjorde at en mengde folk som hadde kjøpt både hus og leiligheter sluttet å betale sine avdrag. 

 

Tilbake til 1990. Det var også året da landemerket Jomtien Plaza Condotel sto ferdig ved politiboksen helt nord på Jomtien Beach, der vegen svinger innover i landet mot Pattaya.

 

Jomtien Beach Nord

Utsikt mot nordenden av Jomtien Beach. Det halvrunde bygget i midten er Jomtien Plaza Condotel. Til venstre ligger View Talay 7, et firma har bygget i 20 etasjers høyde flere steder på Jomtien Beach. Til høyre ser vi Jomtien Palm Beach Hotel, hvor 102 mennesker omkom i brann i 1997.

 

På andre siden av gaten ligger det en rekke med shophouse, som kom omtrent samtidig med Plaza. Flere av disse ble ifølge Aamlid solgt via 30-års leieavtaler.

 

Rett syd for Plaza Condotel ble også Royal Jomtien Resort Hotel ferdigstilt i 1990. I dag heter dette store hotellet Jomtien Palm Beach Hotel. Navneskiftet skjedde etter en storbrann i 1997, hvor 102 mennesker omkom.

 

– Jeg husker godt den brannen, det var forferdelig, sier Aamlid. – En nyansatt person skulle ordne med en gassfyr, noe han ikke kunne noe med, og dermed oppsto det en brann. De hadde stengt nødutgangene med kjetting, og det var hovedgrunnen til alle dødsfallene.

 

Noen år før dette, i 1986, kom Jomtien Condotel A & B på plass, som noen av de aller første høyhusene i området. Disse ligger ut mot sjøen, på nivå med Theprasit Road.

 

– Jeg husker vi var på lanseringen, sier Aamlid. – De skulle ha 1,2 millioner baht for små leiligheter på 36 kvadratmeter. Jeg syntes det var altfor dyrt, men det kom folk fra Bangkok og kjøpte mange leiligheter. Det var ikke særlig mange utenlandske kjøpere på den tiden.

 

Av andre prosjekter som har eksistert på Jomtien Beach lenge, nevner Aamlid Silver Sand Villa (rett nord for soi 8), boligfeltet Casa Jomtien (rett nord for Soi 9), Villa Navin (mellom Soi 10 og 11) og Grand Jomtien Palace Hotel (ved krysset Watbun Road og Beach Road).

 

Villa Navin har over 40 års erfaring, skriver de på sin webside, så da betyr det at denne lille condoen med feriehus bakenfor altså dukket opp før 1980.

 

Villa Navin

Villa Navin er over 40 år gammel.

 

Silver Sand Villa er et hotell som har vært populært blant nordmenn i mange år. De kom tidlig (vi har ikke funnet byggeåret), og har derfor godt med plass og god beliggenhet. Bebyggelse på kun tre etasjer, to svære svømmebasseng og en gedigen parkeringsplass kan ikke nye hoteller koste på seg. Til det er tomteprisene nå blitt altfor høye.

 

Silver Sand Villa

Silver Sand Villa har i mange år vært et populært hotell for nordmenn.

 

– Jeg vil ha tilbake de «naturlige» parasollene, sier Aamlid. – Dette må være rette tidspunkt for et slikt miljøutspill!

 

Han sikter til stråtakene man kunne sitte under i nordenden av Jomtien Beach i gamle dager.

 

Jomtien Beach

Eldre tiders parasoller. Flere gamle bilder fra Pattaya-områdes kan sees på denne videoen, som bildet er hentet fra.

 

– Vi bestilte mat fra Sunlight Restaurant, som var eid av en kineser. Han dro selv og fisket Dagens fangst fra stranden rett utenfor. Pengene han tjente spilte han bort på kasino i Macao.

 

Utrolig nok eksisterer Sunlight den dag i dag. Restauranten ligger på samme sted, og har et lite hotell med samme navn i bakkant. 

 

Sunlight Restaurant

Sunlight Restaurant ved Soi 1 har endret seg lite på 30 år.

 

Somprasong Plaza er et annet prosjekt som har satt sitt tvilsomme preg på Jomtien Beach. Det skulle bli et gedigent kjøpesenter, og det ble solgt svære 5-etasjes enheter.

 

– Disse gikk for fire millioner baht pr stykk, og folk gråt når de ikke fikk de enhetene de hadde ønsket seg.

 

Han fortsetter:

 

– Men prosjektet ble en katastrofe. De fikk ikke inn noen store aktører innen varehandelen, og da var det ikke noe som kunne trekke kunder. På et tidspunkt var det mulig å kjøpe enhetene for 990.000 baht, sier Aamlid. Men da var allerede området begynt å forfalle.

 

Sakte men sikkert har det kommet virksomheten i dette svære området, i hovedsak gjestehus og små hoteller. Men innimellom ligger det mange tomme shophouse, og området som helhet ser ikke bra ut. I disse dager er også de små virksomhetene i forkant av prosjektet, langs Beach Road, revet.

 

Somprasong Plaza

Somprasong Plaza, et langvarig sår i landskapet på Jomtien Beach.

 

Metro Jomtien Condotel, rett nord for soi 19, var ifølge websiden HipFlat veldig tidlig ute som høyhus, allerede i 1988 kom de med 42 etasjer og 552 leiligheter.

 

Det er også en nordmann som har forsøkt seg på condobygg på Jomtien Beach. Arne Hvidsten lanserte et stort prosjekt nord for soi 11 i 2008, kalt The Beach. Det kom aldri lenger enn til et halvferdig visningsbygg, selv om mange nordmenn investerte i prosjektet.

 

I fjor kom det opp salgsskilt på tomta. Nye interesser skulle bygge condo. Men salgsskiltene blåste ned under et uvær i fjor høst, og har ikke dukket opp igjen. Siste restene av visningsbygget ble revet for en drøy måned siden.

 

The Beach

Skjelettet av visningsbygget til The Beach ble revet i vinter.

 

Sist vi sjekket var det fortsatt Hvidstens firma som eide landet, som har hatt en stor verdiøkning siden han kjøpte det i 2006.

 

LES: Nytt condo-prosjekt lanseres på Hvidsten-tomta (2019)

LES: – Hvidstens tomt tredoblet i verdi (2014)

LES: Hvidsten selger tomt - "The Beach" ytterligere forsinket (2012)

LES: Hvidsten gir kjøperne ultimatum (2011)

LES: Arne Hvidsten relanserer "The Beach" (2011)

(© Thailands Tidende. 18. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)