[ annonse ]
Hans Grumheten med to av medarbeiderne på A taste of Norway på Jomtien Beach. Hans Grumheten med to av medarbeiderne på A taste of Norway på Jomtien Beach. Foto: Dag A. Ekeberg
27. mars 2020

Pattaya: Nei, det er ikke portforbud. Ja, restauranter er åpne

Skrevet av 
[ annonse ]

Restauranten A taste of Norway hadde 30 gjester til frokost i går, og det var de fornøyd med. Barlivet er stengt, og det gjorde at det var tilnærmet helt dødt kl. 03 i natt. På dagtid er det lange køer på immigrasjonskontoret av folk som trenger å forlenge oppholdet.

 

Oppdatering (31. mars): Guvernøren i Chonburi har beordret at restauranter heretter kun skal ta imot take-away, inntil virussituasjonen bedrer seg. A taste of Norway opplyser at de vil fortsette med take-away samt utkjøring av mat i nærområdene. Red.

 

Rykteflommen på sosiale medier ødelegger en del for de restaurantene i Pattaya og andre steder som vil holde oppe. Det har sirkulert meldinger som hevder at restauranter er beordret til å stenge. Til og med myndighetenes egne pr-folk, på sin nye engelskspråklige facebookside, har gjort feil her. For regjeringen har ikke beordret restauranter å stenge.

 

Det regjeringen har befalt, er at restauranter i kjøpesentre kun skal ta imot take-out. Andre restauranter kan holde åpent. Dette ble bekreftet av myndighetene i Pattaya i går, sammen med noen forsiktighetsregler, som f.eks. at det skal være minst en meter mellom gjestene, at det skal være tilgjengelig alkoholbasert rensemiddel og at restauranten skal rengjøres godt, spesielt dørhåndtak og toaletter. 

 

Andre steder kan provinser og lokale administrasjonsenheter ha vedtatt andre regler, slik at restauranter faktisk er stengt. Det er et av problemene i disse dager, at alle som mener de har noe makt i dette landet, helt fra landsbyhøvdinger og oppover, kommer nå med sine egne regelverk – noe som gjør befolkningen forvirret og rykter oppstår.

[ annonser ]

 

Blant norske restauranter i Pattaya er i hvert fall A taste of Norway og Scandic Restaurant fortsatt åpne. En norsk bar og restaurant på Koh Chang, White Elephant, holder også åpent.

 

Hans Grumheten er en av innehaverne på A taste of Norway, tidligere Lindas Restaurant. Han forteller at mars måned slett ikke har vært så verst når det gjelder omsetning, men at det nå naturlig nok går nedover.

 

– Vi har en god del faste frokostgjester, mange kommer helt fra sjutiden om morgenen. Ellers dropper det folk innom hele dagen, sier Grumheten.

 

Han forteller at de nå går for halv maskin, det vil si at de ansatte jobber halv stilling. Det har gjort at de har sluppet å permittere noen. Det var de ansatte selv som stemte og avgjorde dette.

 

LES: Lindas Restaurant blir «A Taste of Norway»

 

A taste of Norway har alliert seg med mopedtaxier som kjører ut maten til de som ønsker. Prisen er avhengig av hvor folk bor, og avtales i forkant. Mopedtaxiene har gitt et gunstig tilbud, sier Grumheten, som også tilbyr retter som kan legges i kjøleskapet og varmes opp med mikrobølgeovn når man blir sulten.

 

Arve Lisland ved Scandic Restaurant i Pattaya holder fortsatt åpent. Han forteller at det er mange nye forskrifter å forholde seg til, som er kommet som følge av situasjonen med Covid-19. Scandic tilbyr også take-out.

 

– Vi har fortsatt kunder, så det er bedre å holde åpent enn å stenge, bekrefter han.

 

LES: Barlivet stenger i 14 dager – først i Bangkok, Phuket og Pattaya

 

Vi tok en tur med bil fra Jomtien til Pattaya kl. 03 i natt. Normalt er dette tidspunktet hvor utelivet stenger, og det er kaos på vegene. I natt så vi én eneste bil på vegen inn til Pattaya. I selve byen var det enslige mopedtaxier på de fleste gatehjørner, og alle 7-Eleven og Familymart var åpne. Ellers var det temmelig stille.

 

Noen få mennesker var å observere. På fortausrestauranter og markedene på South Pattaya Road, hvor folk vanligvis samles etter at barene stenger, var det litt liv. Et par restauranter og markeder var åpne. Likeledes var det litt liv i Soi Buakhao, med en lokal uterestaurant som var åpen.

 

Pattaya

Bilde tatt kl. 03 natt til i dag. Normalt er dette stengetid og Walking Street er fullt av mennesker på vei hjem. I natt var det helt tomt. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Pattaya

Fra South Pattaya Road utenfor Wat Chai, hvor det normalt er et sydende liv etter stengetid. I natt var det stille, selv om et par fortausrestauranter holdt åpent. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

På Beach Road var det tilnærmet folketomt, kun en gjeng med grabtaxier som hadde samlet seg der. Walking Street var helt tomt.

 

Myndighetene i Pattaya befalte nylig at det var forbudt å samle seg på stranda natterstid. I Phuket har de gjort noe tilsvarende, men de har sagt at det er forbudt å drikke alkohol på stranda natterstid.

 

På Koh Chang driver Frank Næss bar, restaurant og overnattingssted under navnet White Elephant

 

– Vi har åpent som normalt, siden vi har restaurantlisens. Rene barer, live musikk og massasje er stengt ned.

 

– Er det mye gjester igjen på Koh Chang?

– Det er da litt folk på øya ennå, mest fastboende, men også turister som heller vil bli her enn å dra hjem til usikkerhet og isolasjon.

 

LES: Fra lokalradio i Norge til bardrift i Thailand

 

Næss sier at de holder åpent til de hører noe annet fra myndighetene. Det er fortsatt ingen smittetilfeller på Koh Chang, sier han. Alle som ankommer øya får sin kroppstemperatur sjekket på fergeleiet. Hoteller holder åpent som normalt.

 

– Problemet er jo alle disse ryktene og falske nyhetene som svirrer med «lockdown» etc. Livet går stort sett som normalt her, men visse forhåndsregler.

 

Mange nordmenn har forlatt Thailand de siste dagene. Thai Airways kansellerer mange ruter fra og med 1. april, inkludert til Skandinavia. Og norske myndigheter har bedt nordmenn skynde seg å komme seg hjem, før det blir slutt på muligheter til å få flybilletter.

 

Samtidig er det mange nordmenn som bor i Thailand fast, og som ikke har så mye å reise hjem til. Andre pleier å bo her i vinterhalvåret. En del av disse har utsatt hjemreisen, for å kunne være fri i Thailand istedenfor i karantene i Nortge.

 

I så måte har det vært lange køer på immigrasjonskontorene den siste tiden. Det gjelder folk som vil søke om 30 dagers ekstra opphold. Dette innvilges hvis man har med seg et brev fra sin ambassade om at man er blitt forhindret i å reise hjem grunnet virussituasjonen. Både folk med ulike visumtyper og de med 30-dagers  Visa on Arrival kan få en slik utsettelse.

 

Pattaya Immigration

Kl. 07 i går, en time før åpningstid, var det allerede kø på immigrasjonskontoret i Jomtien Soi 5. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det har vært så stor pågang de siste dagene at folk som kun skal oppfylle meldeplikten hver 90. dag er blitt oppfordret til å gjøre dette via posten eller elektronisk via web eller en app som er laget for formålet.

 

Immigrasjonskontoret på Jomtien har hatt køer helt fra i sekstiden om morgenen, selv om kontoret først åpner klokken åtte.

 

I dag har regjeringen oppfordret folk til å holde seg hjemme de nærmeste sju dagene. Hvis antall smittede fortsetter å være høyt, og folk ikke hører på oppfordringen, så blir neste steg portforbud, og det er da signalisert at det vil gjelde hele døgnet.

 

Hvordan det i praksis skal fungere vites ikke, for folk har jo nødvendige ærend som må utføres. Men det virker som om thaier nå følger myndighetenes råd – i hvert fall gjør de det i Pattaya – så det blir forhåpentligvis ikke nødvendig med strengere tiltak. Antall nye smittede i dag rapporteres å være 91.

(© Thailands Tidende. 27. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)