[ annonse ]
Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin. Pressetalsmann Taweesin Visanuyothin.
29. juni 2020

Fase fem: Ektefeller og barn av thaier får slippe inn, utelivet kan åpne

Skrevet av 
[ annonse ]

Fase fem i oppmykningen av virustiltakene ble kunngjort i dag. Utelivet får åpne, men under strenge regler. Ektefeller og barn av thaier kan søke om å slippe inn, men må i karantene. Turister får ennå ikke slippe inn, selv om det jobbes med avtaler med fem asiatiske land.

 

Etter null registrerte smittetilfeller både lørdag og søndag var det i dag sju smittetilfeller, men alle kom fra thaier hjemvendt fra utlandet, seks fra India og en fra USA. Det har nå vært 35 dager på rad uten lokal smitte i Thailand.

 

Det som kalles den femte og siste fasen i oppmykningen av virustiltakene skal tre i kraft 1. juli, selv om ikke livet er tilbake til det det var før viruset dukket opp. Mange hevder at det mangler minste én fase til.

 

Det er et tjuetalls strenge regler eiere av barer, puber, karaokebarer og klubber må gjennom. Det er regler for avstand mellom gjester og hvor mange som kan komme som en gruppe. Ansatte har ikke lov å sitte med gjestene og alle skal bruke munnbind. Det er ikke lov med pubspill og ei heller med arrangementer og opptredener. 

 

Enkelte pubeiere har uttalt at reglene ikke kan overholdes, men det er eierne som blir stilt til ansvar hvis det dukker opp smitte i deres lokaler, ifølge pressetalsmann Taweesin i dag.

[ annonser ]

 

Så gjenstår det å se om det lempes på regelverket og i hvor stor grad det blir fulgt. Det ble nevnt at kroppsmassasje nå kan åpnes, men at prostitusjon er forbudt. Gogobarer ble ikke nevnt, men det må antas at de kan åpne. Spørsmålet er om noen gjør det, siden det er så få utlendinger i Thailand.

 

Alle gjestene på utesteder skal registreres, helst via Thaichana-appen. Utesteder pålegges å forvisse seg om at ingen sjekker inn med falsk identitet.

 

De som ferdes rundt i Thailand på markeder og kjøpesentre i dag ved at denne registreringen ikke alltid tas på alvor. Det er fullt mulig å skrible inn et navn og et feil telefonnummer på en liste og gå videre. Men dukker det opp smitte så skal altså myndighetene holde disse stedene ansvarlig hvis de ikke har mulighet til å kontakte alle som var tilstede samtidig med en smittet person.

 

Utelivet lever ofte av å selge alkohol, men ikke heller på det området er man tilbake til «normalen». Myndighetene har bestemt at det omstridte lovverket som gjelder for dagligvarebutikker også skal gjelde for utelivet. Man kan kun selge alkohol i periodene 11–14 og 17–24.

 

Utlendinger med arbeidstillatelse har under fase 4 hatt muligheten til å komme seg tilbake til Thailand. I fase 5 får også ektefeller og barn av disse lov å komme.

 

Det samme gjelder de som er gift med thaier, samt deres barn, og også utenlandsstudenter og folk som ønsker medisinsk behandling. Men det skjer ingen endring på det generelle forbudet om flyvninger inn til Thailand, så man må stille seg i køen av spesielt utvalgte folk, som de med arbeidstillatelse, forretningsfolk og diplomater.

 

Og man må gjennom samme prosedyrene med helseattest fra de siste 72 timene, sjekk når man ankommer Thailand, og 14 dagers karantene. Denne kan ikke gjøres hjemme, slik tilfellet er i mange land i verden. I Thailand skal den gjøres i statlig karantene, og utlendinger må betale selv. De samarbeider med luksushoteller hvor man kan oppholde seg i 14 dager under karantene.

 

Det jobbes nå med avtaler om gjensidig besøk mellom Thailand og Japan, Sør-Korea, Singapore, Kina og Hong Kong. Hvis det skal åpnes for turister så vil de forsøke å ønske folk fra disse landene velkommen først.

 

Unntakstilstanden i landet blir utvidet enda en måned. På dagens pressekonferanse kom det frem at det var veldig mange som lurte på hvorfor det er nødvendig med unntakstilstand når det ikke har vært registrert innenlands smitte i Thailand i 35 dager.

 

Pressetalsmann Taweesin svarte at det regulære lovverket ikke var tilstrekkelig. Uten unntakstilstand kunne de ifølge ham ikke kontrollere landets grenser, tvinge folk til 14 dagers statlig karantene og beordre etablissementer til å redusere åpningstiden. Med denne argumentasjonen ligger det ikke an til noen opphevelse av unntakstilstanden med det første.

 

LES: Kommentar: Thailand igjen et diktatur – er det gunstig i dagens situasjon?

(© Thailands Tidende. 30. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)